Csípőprotézis műtét

 

Van, aki megrémül, van, aki megkönnyebbül, amikor orvosa kimondja: csípőprotézisre van szükség.  Ha a fájdalom már elviselhetetlen, ha gyógyszerekkel, gyógytornával vagy más konzervatív kezelésekkel nem lehet a rosszabbodást megakadályozni, és jó kezekbe kerül a páciens, akkor ilyen esetben csak nyerhet. Kórházunk különleges tapasztalattal rendelkező ortopéd sebésze, prémium színvonalú műtői és műszerei biztosítják, hogy műtét után újra öröm legyen a mozgás. 
 
A csípőprotézis beültetése megváltás annak, aki mindennapos fájdalommal és mozgáskorlátozottsággal küzd csípőízületi gyulladás, porcelfajulás, porcleépülés, vagy csípőízületet érintő baleset miatt.


Mikor van szükség csípőprotézisre?

A tűrhetetlen fájdalom, és az ezzel együtt járó mozgáskorlátozottság jó ok a műtétre, ha már a konzervatív terápiákkal nem sikerül a tüneteket csökkenteni. Előfordul, hogy a beteg műtéttől való félelme annyira erős, hogy inkább a fájdalommal kísért mindennapokat választaná. Fel kell hívni a figyelmet arra is, hogy a csípőízület súlyos betegsége miatt kialakult bicegő járás további ízületeket is veszélyeztethet: minkét térd, az ellenoldali csípő és az ágyéki gerinc is nagy eséllyel megbetegszik a túlzott terhelés miatt.


Milyen protéziseket használunk?

Intézményünkben a Johnson & Johnson legkorszerűbb ízületi protéziseit használjuk. Mindig személyre szabva választjuk ki a betegünk számára leginkább megfelelő implantátumot.
Cementes csípőprotézis: Ezt a típust orvosi cementtel rögzítjük az előkészített csontfelszínekre. Az egész ízületet pótolja. A cement biztonságosan, gyorsan rögzíti a protézist, így a beteg viszonylag hamar segédeszköz nélkül járhat a műtét után. Általában olyan betegeknek javasoljuk, akiknél valószínűleg nem lesz szüksége a protézis lecserélésére az elkövetkező évtizedekben.
Cement nélküli csípőprotézis: Ez a protézisfajta is az egész ízületet pótolja. Nem használunk orvosi cementet, a csontszövet szervesen összenő a műtét utáni időszakban a protézissel. Emiatt a folyamat miatt valamivel később terhelhető az operált láb. Fontos feltétel, hogy a betegnek megfelelő legyen a csontállománya, így ezt a műtétfajtát inkább fiataloknál tudjuk alkalmazni.


Előkészületek

A műtétet a páciens állapotának alapos feltérképezése előzi meg. Orvosunk megbeszéli Önnel betegségének előzményeit, történetét, áttekinti a régebbi leleteket, megvizsgálja az ízületet, mozgásának jellemzőit, majd röntgent, vagy más képalkotó eljárással (MRI, CT) történő vizsgálatot rendel el. A leletek birtokában egyezteti Önnel a műtét optimális időpontját. A műtét előtt altatóorvosi konzultációra is sor kerül.
A műtét előtti este vacsorázhat, de éjfél után már enni és inni sem szabad. A műtét napjának reggelén beveheti az orvossal egyeztetett szükséges gyógyszereket, de ezen kívül nem ehet, ihat. Folyadékpótlásra szüksége lesz természetesen, ezért már a műtét megkezdése előtt bekötnek egy infúziót. Véralvadásgátló gyógyszert kap, amivel megelőzhető, hogy a szervezetben vérrög keletkezzen.


A műtét

Az előkészítést követően megkezdődhet a műtét a korszerű eszközökkel felszerelt aszeptikus műtőben. Az egész beavatkozás legtöbbször nagyjából másfél órát vesz igénybe.  Az altatást követően orvosaink feltárják a csípőt, majd előkészítik a csontfelszíneket. Beillesztik, majd a helyére rögzítik a végleges implantátumot. A műtétet gondos tervezés előzi meg, hiszen itt milliméterre, esetenként tizedmilliméterre pontosan kell ismerni az anatómiai viszonyokat. Az izmok és a bőr egyesítésével véget ér a műtét, kezdődhet a rehabilitáció időszaka.


A felépülés

A műtétet követő napokban megkezdődik a rehabilitáció. Az első nap még feküdni kell, de a gyógytornász már segít légzőgyakorlatokat, és feszítő-lazító gyakorlatokat végezni. A második nap ki lehet ülni az ágy szélére, de ehhez mindenképpen gyógytornász segítségére lesz szükség, hogy a protézis helyzete ne változzon. Ekkor megkezdődik a térd nyújtása a feszítő-lazító gyakorlatokon felül. A harmadik nap már megtehet rövid utakat járókeret segítségével, de előtte meg kell tanulni a járókeret helyes használatát a gyógytornásztól. A hatodik nap táján otthonába távozhat, de a gyógytornát ott is folytatni kell. A beteg állapotától, a műtét típusától függően öt-hat héttel a műtét után már segédeszköz nélkül járhat. Gyógytornásza megtanítja a megfelelő protéziskímélő technikákat a mindennapi élethez (leülés, felállás, autóba beülés stb.). A teljes felépülésre általában fél évet kell szánni.


A jövő

A csípőprotézis húsz évig is szolgálhat. Ez a rehabilitáció, az életmód, a csontállomány minősége, a testsúly és az igénybevétel függvénye. A sportok közül az úszás és a kerékpározás ajánlott. Ha évek múltán valamiért protéziscserére van szükség, ez megoldható. Ha bármilyen tünettel vagy aggasztó jelenséggel találkozik, keresse föl orvosát, állunk rendelkezésére. Orvosa a hatodik héten mindenképp visszavárja egy kontrollvizsgálatra.


További segítség

Műtéti előjegyzését követően az előkészületeket, a műtét körüli teendőket és a rehabilitációt nagy gonddal támogatjuk. Többek között biztosítjuk Önnek a http://csipoprotezisinfo.hu kiadványát is, amely egy jól érthető, minden részletre kiterjedő színes, sok illusztrációval ellátott dokumentum. Nem lesz olyan kérdés és mozzanat a műtét körül, amelyre ne találna tökéletesen használható választ a füzetben.