Diabétesz: szinte nincs olyan család, amelyet ne érintene

A Nemzetközi Diabétesz Szövetség és az Egészségügyi Világszervezet először 1991. június 27-én rendezte meg a Cukorbetegek Világnapját a cukorbetegség okozta fokozódó egészségügyi fenyegetettség miatti aggodalmakra reagálva. Ennek kapcsán beszélgettünk dr. Károlyi Hortenziával, a TritonLife diabetológusával.

Immár több mint 30 éve tartják a Cukorbetegek Világnapját. Mit gondol, milyen utat járt be a prevencióra és magára a diabéteszre irányuló figyelemfelhívás az elmúlt évtizedekben?

Ahogyan bővültek az ismeretek a cukorbetegség eredetét, okait, kialakulásának mechanizmusait illetően, egyre inkább világossá válnak a megelőzésének vagy a kialakulás késleltetésének lehetőségei, illetve, ami nagyon fontos, a szénhidrát-feldolgozás zavarának következtében kialakult szövődmények megelőzésének, súlyossági fokuk csökkentésének fontossága és módjai.

Szinte nincs olyan család, akit valamilyen módon ne érintene a diabétesz, így szinte az egész társadalomra kihat egészségügyi, pszichés és gazdasági szempontból.

A cukorbetegség járványszerű méreteket ölt és járványszerűen terjed, de hatékonyan szembe lehet szállni vele!

A felnőtt cukorbetegek 100 lakosra jutó száma 20 év alatt megháromszorozódott Magyarországon (1999–2019 közötti statisztika). Ön szerint mit tehetünk társadalmi, illetve egyéni szinten, hogy kevesebb embert érintsen a betegség?

Nyilván egyre inkább előtérbe kerül a széles körben való oktatás, a cukorbetegséggel kapcsolatos ismeretek továbbadása iskolákban, médiában, bizonyos szűrő- és edukációs programok során, valamint írott kiadványokban is. Kormányzati szinten is kiemelt fontosságú problémaként kezelik a cukorbetegséget, megadva minden lehetséges támogatást a cukorbetegséggel élőknek és a megelőzését illetően is. A gyógyszerek, az önellenőrzés eszközei jelentős támogatással érhetők el, az inzulin pedig általában ingyen. Bizonyos állapotok esetén adóvisszatérítést kaphat a cukorbeteg páciens.

Az országunkban megtalálhatók és elérhetők a legmodernebb kezelési módok és eszközök, jelentősen támogatott formában. Cukorbeteg-gondozó helyek és magánrendelések működnek, a cukorbeteg terhesgondozásra külön figyelem hárul, erre kijelölt Centrumokban.

Rendelkezésre állnak a megfelelő szűrő- és állapotfelmérő vizsgálatok elvégzésének feltételei ahhoz, hogy a cukorbeteg ember életkilátásai jelentősen javuljanak.

Az oktatás vonatkozik az életmódra, az étkezésre, a rendszeres szűrővizsgálatokra, egyre többen érzik át ennek fontosságát és tesznek lépéseket a bajok megelőzésére.

Melyek a legfontosabb tanácsok, amiket Ön szokott megfogalmazni az egészséges életmód, diéta, rendszeres fizikai aktivitás és életmód-változtatás témakörében?

A kialakult cukorbetegségben a kezelőorvos, gyakran a dietetikus bevonásával, testreszabott kezelést alkalmaz, mert a cukorbetegek nem egyformák, mert a betegségük különböző eredetű lehet, mert mások a társbetegségeik és más a munkájuk, napi tevékenységük és a lehetőségeik is. Fontos a jó kapcsolat a háziorvossal, és fontos nyitott szemmel, füllel járni, hogy a sokféle felület kínálta információt észrevegye a páciens, és persze elengedhetetlen, hogy azokat alkalmazza is!