Dr. Kelemen Tibor radiológus az ultrahangról mint szűrővizsgálatról

A képalkotás és a számítástechnika kéz a kézben járnak, és mivel az utóbbi még mindig szédületes sebességgel fejlődik, rendkívül szép jövő elé néz a szakma – mondja Dr. Kelemen Tibor, a TritonLife radiológusa, akit ezúttal az ultrahang előnyeiről és esetleges korlátjairól kérdeztünk.

 

Az emberi test számos részét vizsgálhatjuk ultrahang segítségével. Dr. Kelemen Tiborhoz az alábbi területek vizsgálata kapcsán fordulhatunk a TritonLife-ban:

  • has és kismedence,
  • mélyvénás Doppler-UH-vizsgálat (felső és alsó végtag) elsősorban trombózis kizárására,
  • Carotis Doppler-UH-vizsgálat (nyaki verőérszűkület kimutatására),
  • pajzsmirigy,
  • here,
  • egyéb lágyrészek.
Az UH a magánszektorban könnyen elérhető módszer

Számos előnyéről ismert az ultrahangvizsgálat. Egyrészt Magyarországon az utóbbi években a magán egészségügyben egyre inkább könnyen elérhető diagnosztikai módszer, nincs is szükség hosszú várakozásra, mire az ember időpontot kap. Az előjegyzések szempontjából a “piramis” alján helyezkedik el a röntgen és az ultrahang, majd korlátozottabban elérhető  a CT és az MR, habár ezeknél is pozitív változások tapasztalhatók

– fogalmaz a radiológus, aki a TritonLife mellett, a hét nagy részében, a Honvéd Kórház Invazív Radiológia laborjában dolgozik.

A megelőző években számos helyen szerzett értékes szakmai tapasztalatot a doktor úr (például a váci Jávorszky Ödön Kórházban, a Semmelweis Egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikáján és a Budai Egészségközpontban is). Mindemellett bő egy évvel ezelőtt  kérték fel, hogy csatlakozzon a Honvéd Kórházban elindult PET-CT diagnosztikai csapatához. Utóbbi modalitásban elsősorban daganatos betegek vizsgálatát, illetve utánkövetését végzik.

Nincs káros hatása

Továbbhaladva az ultrahang előnyeinek bemutatásával, fontos kiemelni, hogy ár-érték arányban is kiemelkedő vizsgálatról van szó, illetve a mai ismereteink szerint nincs káros biológiai hatása, szemben például a CT-vizsgálattal, amely ionizáló sugárzást alkalmaz a képalkotás során, amely adott esetben (dózistól és időtől függően) károsíthatja a sejteket.

Az ultrahang előnyeihez sorolhatjuk még, hogy maga a vizsgálat gyors, a páciens számára nem túl megterhelő.  Tudni kell azonban, hogy a vizsgálat eredményességének szempontjából  sokat nyom a latba az is, hogy a vizsgálatot végző orvos milyen szakmai tapasztalattal rendelkezik

– hangsúlyozza Dr. Kelemen Tibor. 

Minden felmerülő kérdésre próbálok nyíltan és közérthetően válaszolni. Igyekszem holisztikus szemlélettel a megfelelő irányba terelni a pácienst.

A vizsgálat közben teljeskörűen tájékoztatja betegeit. –

Kinek ajánlott az ultrahangvizsgálat?

Egy bizonyos életkor (körülbelül 40 év) felett panaszmentesség esetén is érdemes ellátogatni Dr. Kelemen Tiborhoz, hiszen egészségtudatos fejjel gondolkodva egyértelmű, hogy szűrővizsgálatnak is remek lehetőség az ultrahang. Ez a diagnosztikai módszer meglehetősen széles spektrumot lefed, daganatok kimutatására is alkalmas lehet.

Számtalan esetben, szerteágazó problémák kapcsán fontos lehet ultrahangozni. Például hasi fájdalmak, diszkomfort és/vagy széklettel kapcsolatos problémák esetén mindenképp ajánlom a hasiultrahang-vizsgálatot – mondja a radiológus, aki példaként említi még, hogy kimutatható lehet az epehólyag- és vesekövesség, hasnyálmirigy- és vakbélgyulladás, a hasi főverőér-tágulat (aorta aneurysma).

A fentieken túl olyan eltérésekre is rávilágíthat az ultrahangvizsgálat, amelyek bár alapvetően jóindulatúak, viszont ha növekedést mutatnak, akkor beavatkozást igényelnek. Ilyen lehet például egy szimpla veseciszta.

Szintén gyakori probléma az úgynevezett hemangióma (magyarul érgomoly), aminek növekedését sok esetben fogamzásgátló gyógyszer potencírozza a hölgyek szervezetében (általában a májban). Nagy méret esetén vérzésveszélyes lehet.

Az ultrahang korlátjai

Tudni kell, hogy a vizsgálat eredményességét befolyásolhatja a páciens testalkata, hiszen az ultrahangnak van egy áthatolási határa, ami jellemzően 20 centiméter. Korpulensebb, teltebb alkatú páciens esetében nem mindig ideálisak a látási viszonyok. Ilyenkor például a máj bizonyos területeit, vagy a hasi főverőeret (aorta) és a környező részeket nem lehet pontosan megítélni.

Befolyásoló tényező továbbá a páciens beleinek gáztartalma. A gázos belek  kitakarhatnak bizonyos régiókat (például hasnyálmirigy régió, hölgyek esetén petefészek régiók stb.), amiket ultrahanggal vizsgálnánk. Éppen ezért a vizsgálatot megelőző hat órában már nem javasolt ételt fogyasztani. Erről és az ehhez kapcsolódó részletekről a diszpécser kollégák megfelelően tájékoztatják a pácienseket.