Egészségesebb édességek az ünnepi időszakban – tippek Vass Bence dietetikustól

Az ünnepi menüsor sokak számára elképzelhetetlen desszert nélkül, és ez teljesen természetes – hiszen a hagyományos sütemények és desszertek fontos részei a karácsonyi hangulatnak.

A legtöbb édesség alapja a cukor, amely az íz mellett az állag kialakításában is meghatározó szerepet játszik.

Vass Bence, a TritonLife Kapos Medical dietetikusa azonban hangsúlyozza: „a cukor nem ördögtől való, egészséges embereknél az alkalmi fogyasztás nem jelent problémát.”

Vannak azonban olyan élethelyzetek – például inzulinrezisztencia, cukorbetegség, fogyókúra vagy kisgyermekkor –, amikor érdemes minimalizálni a hozzáadott cukrot. Ilyenkor különösen fontos a tudatosság, illetve az, hogy milyen alternatívákat használunk a sütéshez és főzéshez. Vass Bence szerint már az is előrelépés, ha a receptek cukortartalmát 15–30 százalékkal csökkentjük, hiszen ez sok esetben észrevétlen marad, mégis kedvezőbb a szervezet számára.

Mivel érdemes édesíteni?

Az édesítőszerek – különösen fogyókúra vagy cukorbetegség esetén – jó alternatívát jelenthetnek. A nyírfacukor (xilit) hőálló, a cukorral azonos édesítőerejű, hátránya azonban, hogy nagy mennyiségben gyomorpanaszokat okozhat, és a kutyák számára mérgező. A stevia és eritrit keveréke kalóriamentes, nem emeli a vércukorszintet, és kevésbé okoz emésztési problémát.

Egészségtudatos étrendben, illetve gyermekek esetében természetesebb megoldások is szóba jöhetnek, mint a datolyapaszta, az őrölt datolya, az áztatott, turmixolt mazsola, vagy az almapép és a banánpüré. Ezek nemcsak édesítenek, hanem rostokban és mikrotápanyagokban is gazdagabbak a finomított cukornál, így az édességek tápanyagtartalma is kedvezőbb lesz. Természetesen ezek kombináltan is használhatók (pl. almaszósz + eritrit/stevia keverék).

Ugyanakkor érdemes fenntartással kezelni a különböző „szirup” elnevezésű termékeket – például az agave- vagy juharszirupot –, mert bár természetesnek tűnnek, energiatartalmuk és anyagcsere-hatásuk nagyon hasonló a cukoréhoz. Vass Bence kiemeli, hogy a méz is ebbe a kategóriába sorolható: „bár tartalmaz hasznos vegyületeket, magas cukortartalma miatt nem feltétlenül kedvező alternatíva, különösen nagy mennyiségben.”

Az ünnepi sütemények tehát nem ellenségek, de érdemes tudatosabban hozzájuk nyúlni. A megfelelő alapanyagokkal és édesítőkkel úgy élvezhetjük a karácsonyi édességeket, hogy közben az egészségünkre is figyelünk.