Ekcéma

Az ekcéma kezelhető!

Forduljon mihamarabb orvoshoz, és akkor tünetei csillapodnak, közérzete javul!


Mi az ekcéma?

Hámló, viszkető, nedvedző foltok, gyulladt hólyagok, berepedezett bőr, vörösség. Bármely testrészen rendre kiújuló ekcémás foltok. Mindennapjainkat megkeserítő krónikus tünetek.

Számos típusát ismerjük, ám pontos okát máig nem. Örökletes hajlam, irritáció, allergia állhat a hátterében.

Az atópiás ekcéma öröklött betegség. Csecsemő vagy gyermekkorban ez a leggyakoribb. Önmagában is jelentkezhet, de hosszú távon gyakran szénanáthával és asztmával társul.

A kontakt ekcéma bőrünkkel érintkező anyagok (fémek, vegyszerek, tartósítószerek, színezőanyagok) következtében alakul ki.

A stressz, a legyengült immunrendszer szintén hozzájárul az ekcéma tüneteinek súlyosbodásához.


Kezelhető!

Bőrgyógyászunk enyhíti az ekcémával járó tüneteket és kezeli az ekcéma okát. A megfelelő gyógykezelés hosszú távú tünetmentes időszakokat eredményez

A bőrgyógyász az első konzultáció alkalmával beazonosítja az ekcéma típusát és stádiumát. Szisztematikus kérdésekkel kideríti, hogy az ekcéma milyen okra vezethető vissza, milyen korábbi panaszok okozhatták kialakulását.

Megindítja a szükséges kivizsgálási folyamatot.

Enyhe stádiumú ekcémát helyileg alkalmazható bőrápolókkal és speciális krémekkel kezel.

Súlyosabb esetben gyógyszeres kezelést alkalmaz.

Gyakran rövid intenzív kezelés hatására hosszú ideig tünetmentessé teszi az ekcémát, de előfordul, hogy elhúzódó kezelést alkalmaz a megoldására.


Ami biztos!

Az ekcéma magától nem múlik el és nem is csökkennek tünetei

JÓ TANÁCSOK!

  • Minél hamarabb bőrgyógyászhoz kerül, annál hatékonyabban gyógyítható
  • Megfelelő orvos-páciens kapcsolat és adekvát kezelés hosszú távú eredményt produkál
  • Gyakorlati tanácsok betartásával enyhíthetők a panaszok
  • Fürdés közben és utáni megfelelő testápolás
  • Körmök rövidre vágása
  • Pamut fehérnemű és ágynemű használata
  • Izzadás elkerülése
  • Háziállatok távoltartása az ekcémára hajlamos gyermektől


Sokarcú ekcéma

Nem minden viszketéssel, száraz bőrfelülettel, és gyulladással járó bőrbetegség ekcéma, de minden ekcémának hasonló tünetei vannak. Az ekcéma sajnos magától nem gyógyul, legföljebb pihen egy kicsit, majd később föllángol, ahogy a beteg új élethelyzetbe kerül, és így új ingerek érik a bőrét.

A legtöbben a csecsemőkori ekcémát ismerik, amikor a kisbaba bőre – főként a hajlatokban, de akár egész nagy területen száraz, piros, és valószínűleg viszket. A csecsemőkori ekcéma vagy atópiás dermatítisz sokszor későbbi allergiás betegségek első jele is lehet. Az asztmások, szénanáthások allergiás pálya futása sokszor kezdődik csecsemő- vagy kisgyermekkori ekcémával.

A csecsemőkor után megmaradhat, vagy később kiújulhat az ekcéma, a neurodermatitisz: piros, hámló, viszkető, súlyos esetben levedző, kérgesen gyógyuló bőrfelületek keletkeznek, főleg télen rosszabbodik a helyzet, de a beteg lelkiállapotának romlása is fokozza a tüneteket. Az elhanyagolt ekcémás bőr berepedezhet, felülfertőződhet, és szinte elviselhetetlen viszketést, fájdalmat okozhat a betegnek. Érdemes az első tünetek megjelenésekor bőrgyógyászati szakrendelést fölkeresni. 

Sokan kontaktallergiában (kontakt ekcéma) szenvednek, amelynek tünete, hogy a bőr bizonyos anyagokkal való érintkezés után kipirul, és viszketni kezd. A kiváltó anyag lehet egy vegyszer, vagy egy bizonyos fajta fém, vagy gyapjú, esetleg más természetes anyag.

Jó tudni, hogy előfordul, hogy nem azonnal az allergénnel való érintkezés után jelentkezik a kontaktekcéma, hanem akár napokkal utána. A tünetek enyhe bőrpirosságtól a viszkető, váladékozó hólyagokig, sok féle módon létrejöhetnek.

Kellemetlen a seborrheás ekcéma, melynek egyik jellemzője a viszkető, korpás fejbőr. A hajkorpásodás mellett a pikkelyes, hámló kiütések továbbterjedhetnek a bőr többi felületére.