Fogamzásra fitten

Gombostűfejnyiből három kilóssá cseperedik majd a pocakunkban... Természetes, hogy a legjobbat akarjuk születendő babánknak. Ezt a vágyat az orvostudomány azzal szolgálja, hogy a leendő anyát maradéktalanul egészséges, testileg és lelkileg felkészült állapotba hozza.

A születésszabályozás lehetőségének hála ma már a legtöbb család megtervezheti a gyerekek érkezésének idejét. Ez azzal is jár, hogy az első gyermek általában inkább az anya harmincas éveiben jön világra, vagy akár később. A harmadik-negyedik ikszben sajnos már gyakoribb, hogy krónikus betegségek, előzetes nőgyógyászati műtétek, túlsúly, káros szenvedélyek nehezítik a fogamzást és a terhességet. A prekoncepcionális gondozás során a szakorvos segít a szülőknek a lehető legjobb kondícióba kerülni a gyermekvállaláshoz.


Cél: az ideális testsúly

Sem a túlságosan kicsi sem a túlságosan nagy testsúly nem kedvez a fogamzásnak. A soványság és a túlsúly egyaránt módosítja a hormontermelést, ez befolyásolhatja a női ciklust, és megnehezítheti a teherbeesést. Az orvos a prekoncepcionális gondozás során rákérdez a leendő anya testsúlyára, és arra, hogy hogy alakult az utóbbi időben. Kiszámolják a páciens BMI indexét. A cél, hogy az érték a 19 és 25 közötti sávba kerüljön. Megfelelő étrendi változtatással ez nem is olyan lehetetlen. Jó hír, hogy inkább az ételek minőségén, mint a mennyiségén kell változtatni. A várandóssághoz optimális a bőséges fehérjefogyasztás: jó minőségű húsok és biztonságos tehéntej, és tejtermékek formájában. Ezen kívül minél több friss zöldség és gyümölcs szerepeljen az étrendben. Egyéni igényeket figyelembe véve szükség lehet a jód pótlására. A folsav kiegészítés az egyik legfontosabb tennivaló: bizonyos típusú fejlődési rendellenességek akár 90% eséllyel elkerülhetők megfelelő mennyiségű folsav bevitelével. Folsav szedésére a fogamzás előtt legalább négy hétig, utána öt-hat hétig van szükség. A testsúly megtartása és egyes - a terhesség során veszélyes – betegségek megelőzése érdekében fontos a rendszeres mozgás. Heti négy-öt alkalommal 50-50 perc edzés nagyon jó lehetőség mindenkinek. Nem kell feltétlenül nagyon intenzív, megerőltető sportágat választani, a séta, a jóga, a nordic walking és hasonló mozgásformák remekül formálják a testet, és akár várandósság alatt is folytathatók.


Káros kék füst

A dohányzás nagyon gyakran okoz fejlődési problémákat a magzatoknál, növekedési elmaradás alakulhat ki, gyakori a koraszülés. Fontos előre is gondolkodni: a dohányos szülők gyerekeinél gyakoribb a légzőszervi megbetegedések előfordulása. A dohányosok számtalan betegségben érintettek, érdemes leszokni annak, aki az unokái szeretetét is szeretné élvezni. Sokan orvosi segítséggel könnyebben teszik le a cigarettát, mintha egyedül próbálkoznának. Az alkoholfogyasztást is érdemes korlátok között tartani a fogamzás körüli időszakban és a várandósság során is. A kábítószer fogyasztása veszélyezteti a magzatot és a megszületett kisbabát is. Mind a fogamzás, mind a várandósság kihordása, mind a baba felnevelése biztonságosabb káros szenvedélyek nélkül.


Munkatársak