Görcsrohamok gyermekeknél: mikor lássa orvos?

Talán nincs annál ijesztőbb, mint átélni egy lázgörcsöt a kisgyerek mellett. A szülő tehetetlen, és egyben rémült. Szerencsére az esetek többségében nincs ok aggodalomra, de az elengedhetetlen, hogy a gyereket lássa orvos.

A központi idegrendszer születés után is sokat érik, fejlődik. A csecsemők és kisgyerekek idegrendszerében könnyebben előfordulhat, hogy az elektromos jelek időnként nem szabályszerűen terjednek.  Az agyi elektromos impulzusok kóros kisülése görcsrohamot okoz.

Görcsroham többféle formában jelentkezhet, de klasszikusan a következőképpen zajlik: a gyerek pár pillanatig elrévülve néz maga elé, majd apró rángások láthatók a szem környékén. Ezután testszerte összehúzódnak az izmok, rángatózás fut végig a végtagokon és a törzsön is. Előfordulhat, hogy rövid időre a gyerek légzése is kimarad. Pulzusa szapora lesz, bőre sápadt, vagy éppen kipirosodik. A görcs pár másodperc vagy néhány perc múlva oldódik, a gyerek nem emlékszik semmire. A legtöbben kimerülten elalszanak, de panaszkodhatnak fejfájásra, izomfájdalmakra.

 

Pánik helyett

Fontos, hogy a szülő a roham alatt a gyerek mellett maradjon, ne hagyja őt magára. Fordítsa oldalfekvésbe, és figyelje meg, hogy a légutak szabadon maradtak-e. Tegyen a kis beteg köré párnákat, hogy meg ne üsse magát a gyermek. Ha már gyakorlott a szülő, akkor tudja, hogy az otthon tartott görcsoldó kúp is segíthet. Hívjunk orvost, és tartsuk be utasításait!

 

Mi okozza?

Az egyszerű lázgörcs mellett többféle állapot okozhat görcsös rohamot. Lehet, hogy a vércukor, a kalcium, a magnézium, a B6 vitamin vagy a nátrium szintje eltér a normálistól. Igen magas láz is lehet kiváltó ok. Egyes idegrendszeri eltérések (jó és rosszindulatú daganat, agyhártya vagy agyvelőgyulladás stb.) is állhatnak a háttérben. Visszatérő rohamok esetén megnő a gyanú az epilepsziára.

 

Mindig kell a vizsgálat

Görcsroham esetén mindig orvoshoz kell fordulni. Az orvos kikérdezi a szülőket arról, mit láttak pontosan, hogyan zajlott a görcsroham, és vizsgálatokat javasol. Vérvétel és vizeletvizsgálat elkerülhetetlen. Bizonyos esetekben lumbálpunkcióra (gerinccsapolásra) is szükség lehet. Lehet, hogy a központi idegrendszer vizsgálatára CT vagy MRI vizsgálat is szükség lesz. A gyermek megfigyelése során EEG-t és EKG-t biztosan készítenek.

Az orvos a vizsgálatok alapján megállapítja, mi a magasabb görcskészség oka. Ha valamiből hiány van, azt pótolni kell, ha fertőzést diagnosztizáltak, abból ki kell gyógyulni, mely folyamatot antibiotikum illetve egyéb gyógyszerek segíthetik. Ha pedig epilepszia a diagnózis, akkor együtt kell működni a neurológus szakorvossal, aki megkeresi a kis beteg számára a legjobb, leghatékonyabb gyógyszert. Ez a folyamat akár hetekig is eltarthat, ám a gyógyszer beállításával az a célunk, hogy minél jobb életminőséggel, akár tünetmentesen éljen a gyermek.

 

Munkatársak