Gyógyszerszedés várandósság alatt

Magzatra ártalmas gyógyszerek és más anyagok

Rengeteg tévhit kering a magzatra veszélyes gyógyszerszedéssel kapcsolatban. A fogamzás előtti tanácsadás egyik legfontosabb területe, hogy a specialista segítsen az anyának abban, milyen gyógyszert tilos és bizonyos esetekben milyen gyógyszert kell bevennie az egészséges baba érdekében.


Tilalomfák - reális?

Általánosságban azt mondhatjuk - a kelleténél sokkal több gyógyszertől tiltják el a babára készülő, vagy babaváró nőket. És sajnos előfordul, hogy a terhesség megszakításához vezet, hogy nem a tényeket, hanem a tévhiteket ismerik. Természetesen vannak veszélyes gyógyszerek, de korántsem annyi, mint amennyitől a magzatot féltik. És persze vannak betegségek, amelyek jóval veszélyesebbek az anyára – kisbabára, ha nem kezeljük, mintha gyógyszert adnánk rá. Az antibiotikumok túlnyomó többsége nem jelent veszélyt a várandósság alatt, a láz és fájdalomcsillapítók nagyon kicsi kockázatot jelentenek. A kezelés nélkül hagyott láz viszont kimutatottan teratogén, azaz veszélyt jelent a magzatra. A lázas, beteg várandóst tehát gyógyítani kell, nincs helye a gyógyszer miatti aggodalomnak! Sajnos nem jó kiindulópont a gyógyszerhez mellékelt tájékoztató sem. Az azon feltüntetett figyelmeztetés inkább a gyógyszergyár üzleti érdekeit védi, és nem a reális veszélyeket tükrözi.


Valóban veszélyes gyógyszerek

Léteznek valóban veszélyes gyógyszerek. Egyes bőrbetegségekre az A-vitamin szintetikus származékait adják, ezek sok esetben fejlődési rendellenességeket okoznak. Bizonyos epilepszia ellenes gyógyszerek kiemelkedően károsítják a magzatokat, de korántsem reménytelen egy epilepsziás nő számára nem káros hatású gyógyszert találni. Egyes pszichiátriai szerek ártalmasak lehetnek. És természetesen a rákgyógyításban használt citosztatikumok is károsítják a magzatot. Ha a prekoncepcionális gondozás során fény derül arra, hogy a magzatra káros gyógyszer szedésére van szükség, ha erre mód van, a gyógyszer szedésének bevégeztéig el kell halasztani a fogamzást. Ha folyamatosan használandó gyógyszerről van szó, utána kell járni, van-e alternatívája, illetve melyik az a legkisebb, de még hatékony dózis, amellyel az anya egészsége fenntartható. Mivel évről évre új gyógyszerek, hatóanyagok jelennek meg, azért nem támaszkodhat senki a régen szerzett tudására. Naprakész tudással a terület specialistái, például a prekoncepcionális gondozást végző szakorvosok rendelkeznek.


Szabad-e oltani?

Várandósság alatt, de a fogamzás környékén sem javasolt az élő, legyengített kórokozókat tartalmazó oltóanyaggal történő vakcináció. Jó, ha a fogamzás előtt meggyőződünk arról, hogy leendő szülők milyen gyermekbetegségeken estek át, milyen védőoltásokat kaptak meg, és azokat mikor kapták? Ha az anya még nem volt rózsahimlős vagy bárányhimlős, érdemes e betegségek ellen védőoltással felvérteződni. A rózsahimlő (rubeola) a korai terhesség során fejlődési rendellenességeket okozhat.

A terhesség alatt elszenvedett hepatitisz fertőzés szinte biztos, hogy újszülött kori fertőzést okoz. Ezért javasolják a szülőkorba lépés előtt a hepatitisz B elleni védőoltást mindenkinek. A szamárköhögés több környező országban felütötte a fejét. Ez a kórokozó újszülöttekre kifejezetten veszélyes, ezért a prekoncepcionális gondozást végző orvos minden szülőnek ajánlja a védőoltást, aki 11 éves kora után nem volt beoltva.


Mérgek kizárva

A nehézfémek közül az ólom és a higany jelenléte lehet veszélyes bizonyos munkahelyeken. Ha a munka körülményei veszélyeztetik az anyát vagy a magzatot, más munkakörben kell az anyát foglalkoztatni, vagy betegszabadságra engedni. A prekoncepcionális ellátás során az orvos részletesen kikérdezi a beteget a környezetéről, körülményeiről, és ennek megfelelően segít abban, hogy elkerülhető legyen a magzati ártalom.