Hasmenés: mikor forduljunk orvoshoz?

A rendszeres hasmenés előbb vagy utóbb mindenkit elvezet az orvoshoz. Ne késlekedjen, nem csak kellemetlen, de veszélyes is lehet.

Sokfélék vagyunk, sokféleképp működik a gyyomor-bélrendszerünk is. Ezért nem határozható meg orvosilag, hogy napi hány széklettől beszélünk hasmenésről. Igazából azt tekintjük hasmenésnek, ha a megszokott székletszámnál több, és híg, nem formázott a széklet. Leggyakrabban csak alkalmi hasmenésről van szó, ami egy-két napig, egy hétig tart. Általában nagyon rostos vagy erjedt étel, vírusos, bakteriális fertőzés, ételmérgezés áll a háttérben. Krónikus hasmenésről akkor beszélünk, amikor több hétig, vagy rendszeresen visszatérő módon jelentkezik a gyakori híg széklet. A hasmenést általában görcsös hasfájás is kíséri.

Azonnal forduljunk orvoshoz, ha a kiszáradás jeleit tapasztaljuk: beesett szemek, rugalmatlan bőr, kevés vizelet, aceton illatú lehelet, száraz nyelv. Akkor is keressünk orvost, ha véres a hasmenéses széklet. Ez komolyabb betegségre utalhat.

 

Vizsgadrukktól a polipig

Számtalan oka lehet a gyakori, híg székletnek. Előfordul, hogy stressz hatására alakul ki, vizsga, vagy különleges megmérettetés, izgalom esetén.

Leggyakrabban vírusos eredetű fertőzéssel találkozunk, ilyen a Rota és a Calici fertőzés, de baktérium is lehet az ok, a klasszikus Szalmonella. Hasmenést okozhat az antibiotikum szedés is. Ilyenkor nincs más teendő, mint a megfelelő só- és folyadékpótlást biztosítani, illetve probiotikum adagolása, hogy újra egészséges legyen a bélflóra.

Ám, ha antibiotikum szedése után a hasmenés nem múlik, vagy véressé-nyákossá válik, a hasi görcsök felerősödnek, mindenképpen orvoshoz kell fordulni, mert ez a tünet a Clostridium difficile nevű baktérium jelenlétére utal, amely súlyos állapotot is okozhat.

Véres széklet esetén mindig megnyugtató módon ki kell zárni daganat lehetőségét is.

Krónikus, vagy rendszeresen visszatérő hasmenés esetén szakorvos segítségével találhatjuk meg a kiváltó okot.

Nem ritka a táplálék intolerancia. Ezek közül a tejcukor-érzékenység, a gluténérzékenység, a fruktózérzékenység a leggyakoribb. A visszatérő hasmenés az egyik tünete a titokzatos irritábilis bél szindrómának, melynek eredetéről sajnos egyelőre nem sokat tud az orvostudomány, de a tünetek csökkentése lehetséges.

Rendszeres hasmenést okoz a Crohn betegség, és a Colitis ulcerosa. Mindkettő bélgyulladás, némileg eltérő tünetekkel. Ha polipok (jóindulatú daganatok) alakulnak ki a bél nyálkahártyáján, visszatérő hasmenés jelentkezhet. A hasmenés és székrekedés váltakozása vastagbéldaganatra utalhat.

 

Az orvosnál

A gasztroenterológus szakorvos részletesen kikérdezi a beteget az előzményekről, egyéb betegségeiről, a gyógyszerekről, amelyeket szedni szokott, az életmódjáról, közérzetéről. Fizikális vizsgálatot is végez: áttapintja a hasat és a nyirokcsomókat. A tünetek alapján további vizsgálatokat kérhet: ultrahang, székletvizsgálat, vérkép és vizeletvizsgálat, vastagbéltükrözés illetve végbéltükrözés is szükségessé válhat. Ha megalapozott a gyanú a tejcukor-érzékenységre, kilégzéses tesztet rendel el.

A leletek alapján gyógyszeres kezelést ír elő, vagy életmódváltást javasol, esetleg további vizsgálatokat kér.