Hogyan védjük meg a babát és a családot a fertőzések ellen?

A különböző védőoltások a családtervezés idején is tudatos odafigyelést érdemelnek. A családi fészek védi, óvja az újszülötteket, gyermekeket, a család tagjait. A védelem mellett azonban a családtagok veszélyt is jelenthetnek a babákra. A különböző fertőző betegségekkel szembeni immunitás hiánya komoly fenyegetést jelenthet a magzat, illetve a születendő gyermek egészségére nézve, ezért fontos tudnunk: a leendő kismama védett-e bizonyos betegségekkel szemben.

Családtervezés előtt javasolt az infektológiai kivizsgálás/állapotfelmérés és tanácsadás!

A tudatos családtervezési programban gyermeket vállalók genetikai, családvezetési tanácsadáson vesznek részt, közismertek a terhesség alatti tréningek és szülésfelkészítő foglakozások. Ugyanakkor elgondolkodtató tény, hogy a fertőző betegségek kizárólag abban az esetben okoznak problémát, keltenek sok esetben pánikot, amikor túl vagyunk azon, hogy a baj elkerülhető legyen, pedig a családtervezésnek része a fertőző betegségek megelőzése is.

Felnőttkorban a gyermekkori fertőzések súlyosabb formában, szövődménnyel zajlanak, emellett a terhesség az immunológiai állóképesség csökkenésével járó állapot.

A fészekimmunizáció célja az újszülött védett fészekbe születésen. Lényege, hogy a gyermeket vállaló családban a szülők és nagyobb gyermek védőoltással megelőzhető fertőzésekkel szemben védettek legyenek.

A családtagok védettségét emlékeztető oltással biztosítjuk szamárköhögés ellen, hiszen a gyermekkori oltás hatása serdülőkorra, fiatal felnőtt korra megszűnik. A szamárköhögés az újszülött számára végzetes betegség lehet. A fiatal csecsemőkorban veszélyessé váló influenza fertőzéstől a család oltottsága óvja az újszülöttet.

A fogékonyak oltásával a bárányhimlő, influenza, rubeola fertőzést tudjuk megakadályozni a családban. A várandósság előtt végzett immunizációval az  anyai ellenanyagokkal védjük  az esendő újszülöttet. Az anyai rubeolafertőzés köztudottan súlyos és visszafordíthatatlan magzati károsodással jár, ugyanakkor nem közismert, hogy a gyermeket vállalók oltottsága nem jelent biztos védettséget, ezt vérvétel után az ellenanyagok kimutatásával lehet  igazolni. A bárányhimlő általában gyermekbetegség, de a családtervezők 5-10%-a felnőttkorra még fogékony lehet a fertőzésre. A terhesség alatt elszenvedett bárányhimlő és influenza fertőzés jelentős anyai kockázattal jár, ami másodlagosan veszélyezteti a magzatot.

Mind a rubeola, mind a bárányhimlő ellen lehetséges védőoltással védekezni. Az élő kórokozót tartalmazó védőoltás – rubeola, bárányhimlő ellen – terhesség előtt (vagy már csak a szoptatás idején) ajánlható fel, majd 28 nap elteltével vállalható a terhesség. A terhesség idejétől függetlenül ajánlott a családtagok, és az anya szamárköhögés és influenza elleni oltása.

Terhességhez, családtervezéshez kötődő ajánlott vizsgálatok:

  • szifilisz
  • hepatitisz B, C
  • HIV
  • toxoplazma
  • citomegalovírus (CMV)
  • parvo-B19
  • herpesz
  • rubeola
  • bárányhimlő
  • szamárköhögés (pertussis)