Rádiófrekvenciás és lézeres terápiák horkolás ellen

A horkolás nem csak másokat zavarhat, de a horkoló számára komoly egészségkárosodást okozhat. A korszerű fül-orr-gégészeti megoldások nem csak a tünetet kezelhetik, amiért a mellettünk alvók lesznek hálásak, de egyaránt segíòthetnek az életminőségünk javításában és komolyabb egészségügyi problémák elkerülésében. 

A horkolás alapvető oka az, hogy a levegő áramlását a légutakban valami blokkolja. Alvás közben gyakran előfordul, hogy a nyelvcsap ellazul, és minden levegővételnél megremeg. A horkolást fokozhatja a nyelv anatómiai adottsága, duzzadt mandula, beszűkült felső légutak. Ha pusztán kellemetlenséggel járna, nem jelentene nagy kockázatot a horkolás jelensége. Ám aki horkol, az esetenként hosszabb-rövidebb légzéskimaradásokat él át. A légzéskimaradás pedig (obstruktív alvási apnoé) időleges, rendszeres oxigénhiányt okoz, amely az egész szervezetet igénybe veszi. Amikor csökken a vérben az oxigénszint, a tüdőben megnő a vérnyomás, majd, ha ez sem elég az oxigénhez jutáshoz, akkor az egész szervezetben magasabb lesz a vérnyomás.

Ez a horkolók 50 százalékát is érintheti. A magas vérnyomás emeli a szívkoszorúér-betegség, szívinfarktus, pangásos szívelégtelenség és a szívritmuszavarok előfordulásának esélyét. Sajnos, mivel az agy vérellátása is romlik, a szélütés veszélye is megnő.

Logikus, hogy a horkolással, alvási apnoéval küzdő szinte soha nem tudja jól kialudni magát. Nappal fáradtsággal, figyelemhiánnyal küzd, teljesítménye nem éri el azt, amit valójában ki tudna hozni magából. Ha veszélyes munkát végez, vagy vezet, nagyobb esélye van sérülésre, balesetre.

 

Kivizsgálás, megoldás

A horkoláson és az alvási apnoén fül-orr-gégész sagíthet. A szakorvos mindenek előtt alapos vizsgálatot végez: megtekinti az orr, az orrgarat, a garat és a gége állapotát, anatómiai adottságait. Ha orrsövényferdülés az ok, orrsövény műtétet javasol. Ha a lágyrészek anatómiai eltérését találja okként, a legjobb megoldás a rádiófrekvenciás beavatkozás lehet. A vizsgálatok kiegészülhetnek alvásvizsgálattal is, mely során a műszeres vizsgálattal, az alvás rögzítésével majd kiemelzésével figyeljük meg vagy zárhatjuk ki az obstruktív alvási apnoe meglétét. 

Az egyik leggyakoribb, legsikeresebb megoldás a horkolás megszüntetésére a rádiófrekvenciás beavatkozás. A kezelés során a nyálkahártyába vezetett finom elektródákkal a szöveteket 80 fokra melegítjük, amely a szövetek átalakulását idézik elő, és ezáltal a lágyszájpad és a garat feszesebb lesz, a légutak szabaddá válnak. A beavatkozást altatásban végezzük, előtte egy általános kivizsgálás és laborvizsgálat szükséges: vérvétel, mellkas röntgen, EKG vizsgálat, altató orvosi konzultáció.   

A beavatkozás után torokfájást érezhetünk legfeljebb 1-2 hétig. A kezdeti időszakban a szövetek átmenetileg megduzzadnak, ezért a horkolás sokszor rosszabbodik. Ahogy a gyógyulás folyamata halad előre, a horkolás szépen csökken, majd megszűnik. Első nap a legjobb, ha csak jó hideg folyadékokat fogyaszt, másnap már tetszés szerint ehet. Szövődményre (vérzés, gyulladás) szinte soha nem kerül sor. 

A TritonLife-ban elérhető megoldás a lézeres terápia is. A NightLase kezelés elve azonos a rádiófrelvencia elvével: a célja a szövetek rugalmasságának fokozása, mely a levegő szabadabb áramlását célozza, ezáltal szűnik meg a horkolás. A lézeres kezelés sokkal kíméletesebb, altatás nélkül végezhető, sokkal kevesebb kellemetlenséggel jár, ugyanakkor a hatása szerényebb, a kívánt eredmények érdekében többször ismételni szükséges, majd évente fenntartó kezelésekre lesz szükség.  

Munkatársak