
Húsvéti lakoma? Így kerülje el a túlevést!
A húsvét, mint megannyi más esemény, az ünnepen túl a bőséges lakomákról – és sajnos gyakran a túlevésről – is szól. Az ünnepi táplálkozással kapcsolatosan Vass Bence, a TritonLife Kapos Medical dietetikusa hozott néhány hasznos tanácsot.
“Nem kellett volna ennyit enni” - ismerős ez a mondat? A mértéktartás nélküli falatozás nemcsak kellemetlen panaszokat, de más egészségügyi kockázatokat is okozhat.
Pácienseim körében gyakran tapasztalom, hogy az ünnepek alatt feladott mértékletesség pár hét alatt több kiló pluszt eredményezhet, ami elveszi a folytatás kedvét. Ebben a cikkben összegyűjtöttem néhány tippet, hogy élvezhesse az ünnepet anélkül, hogy túlzásba esne!
1. Tervezzük meg az étkezéseket!
Az egészséges táplálkozás a tervezéssel és a bevásárlással kezdődik. Ha előre átgondoljuk, hogy hány személyre/alkalomra kell készülnünk kisebb az esélye annak, hogy túlzásba esünk és még egy hét múlva is a megmaradt süteményeket esszük a hűtőből nehogy megromoljanak. Ezzel pénzt, időt és nem mellesleg a feleslegesen kidobott élelmiszereket is megspórolhatjuk. Nem dől össze a világ, ha nem jut minden vendégre tíz darab főtt tojás és fél kiló sonka, az ünnep akkor is szép lesz!
2. Válogassunk okosan az ételekből!
A hagyományos húsvéti menünek számos olyan eleme van, amely szépen beilleszthető egy kiegyensúlyozott, de még akár egy csökkentett kalóriatartalmú étrendbe is. A tavasz beköszöntével megjelennek a friss idényzöldségek (pl.: fejes saláta, hónapos retek), amelyek alacsony kalóriatartalmuk mellett sok rostot is tartalmaznak, így kellemes telítő hatásuk van. Ha a tányérunk felét zöldségek teszik ki, akkor már nagy baj nem lehet! A zöldségeken túl a tojás és a sovány sonkafélék kiváló fehérjeforrást jelentenek, amelyek szintén hozzájárulnak a jóllakottságérzet kialakításához, így csökkenthetjük az elfogyasztott nehéz, kalóriában gazdag ételek mennyiségét.
3. Együnk lassabban!
A túl gyors evés megnehezíti a szervezetünk számára, hogy időben jelezze a teltségérzetet. Rágjunk alaposan, élvezzük az ízeket, és tartsunk szünetet a fogások között. Ez segít abban, hogy időben észrevegyük, mikor laktunk jól.
4. Figyeljünk a folyadékfogyasztásra!
A kiadós étkezések alapesetben is jelentős kalóriabevitellel járnak, ha ezt még energiatartalmú italokkal kísérjük (pl.: cukros üdítőitalok, alkoholos italok) akkor igazán túl lőhetünk a célon! Válasszunk inkább vizet vagy gyógyteát. Fektessünk erre kellő hangsúlyt, mert a megfelelő hidratálás nemcsak az étvágyunkat szabályozza, de segít a puffadás elkerülésében is.
5. Mozogjunk többet!
Egy kellemes séta étkezés után, vagy egy közös családi sportprogram nemcsak a kalóriafelhasználásban segít, hanem javítja a közérzetünket is. Ráadásul, ha emellett döntünk, akkor biztos, hogy felállunk az asztal mellől, így a két étkezés közötti nassolást is elkerülhetjük. Tervezzük be a mozgást is az ünnepi programba vagy szervezzünk kirándulós pikniket, így biztosan nem marad el!
+1 Tipp - Végezzünk negatív kalória előterhelést!
A “negatív kalória előterhelés” fogalma azt jelenti, hogy az étkezéseket valamilyen nagyon alacsony kalóriatartalmú étel vagy ital elfogyasztásával kezdjük (pl.: saláta, zellerszár, alma vagy két pohár víz). Ez a stratégia segíthet abban, hogy hamarabb kialakuljon a teltségérzet, így csökkenthetjük a főétkezés során elfogyasztott kalóriák mennyiségét. Kutatások szerint ez a módszer akár 100 kalória többletet is megspórolhat étkezésenként!
Véleményem szerint a mértéktartás nem jelent lemondást – találjuk meg az egyensúlyt, és élvezzük az ünnepet bűntudat nélkül!
Vass Bence, dietetikus