Így segíts a testednek szülés közben

Pozíciók és segítő kellékek

Szülőszobáink berendezése nem azért alakult így, mert a divatot követjük. A különböző berendezési tárgyak mind alkalmasak arra, hogy segítsenek, hogy megtaláld, hogy a szülés adott pillanatában számodra mi a leginkább kényelmes. Szinte biztos, hogy éppen erre a pozícióra van szüksége a kisbabának ahhoz, hogy könnyebben kibújjon.


A kórházi szülések során kialakult felhúzott térddel háton fekvő („kőmetsző”) helyzet inkább az orvos dolgát könnyíti meg, mint a magzatét és az anyáét. Bizonyos speciális esetekben, amikor az orvosnak muszáj centiről centire követni a baba útját, ma is van létjogosultsága. Teljesen egészséges anya és magzat születésekor azonban orvosi szempontból is az a legjobb, ha az anya választja meg, hogy ülve, félig ülő helyzetben, állva, guggolva, előredőlve, négykéztérden, járkálva, táncolva, vagy éppen kellemes meleg vízben elmerülve érzi magát jobban.


Itt és most!

Fontos, hogy ne tervezz. A kádat, labdát, kötelet, bordásfalat tekintsd inkább valami olyasminek, ami elindíthatja a fantáziádat, ami segít, hogy éppen abban a pillanatban rátalálj a számodra legjobb pozícióra. Általában az a legjobb, amit magadtól választasz. Ha elbizonytalanodsz, bábád vagy dúlád javasolhat újabb testhelyzeteket, de mindig te döntöd el, hogy az számodra megfelelő-e.


A bútor itt nem dísz!

Kezdjük a franciaággyal. Hihetetlen, de a vajúdás nyugodtabb időszakaiban sok anya tud két méhösszehúzódás között néhány percet aludni. Gyűjts össze minden párnát, gyúrj egyet a derekad alá, egy másikkal támaszd meg a hasadat, vagy kérd meg a párodat, hogy hadd dőlhess a térdének, ha jól esik, öleljétek át egymást, és pihenjetek a puha fészekben. A franciaágy akkor is jól szolgál, ha szeretnél a térdedre ereszkedve az ágy matracára hajolni, a hasadat lógatva, csípődet ringatva, a homlokodat egy párnára támasztva. Ebben a testhelyzetben jól tudják segítőid a derekadat masszírozni, ha így szülnél, a gátvédelmet is könnyű lesz kivitelezni. Szülőszobánkban tatamit is találsz. Itt négykéztérden vajúdhatsz, guggolhatsz, vagy bármilyen testhelyzetben készülhetsz a pici érkezésére. A nagy labda lágyan rugózik, ha ráülsz, jól eshet a combodat tehermentesíteni. Ebben a pozícióban a legtágabb a medencéd, a baba könnyebben jut előre. Apa vagy a dúlád a hátad mögé ülhet egy székre, így megtámasztja a labdát, te pedig hátradőlhetsz a karjaiba. A bordásfal vagy a plafonról lelógó vastag kötél lehetővé teszi, hogy az anya bármilyen magasságban belekapaszkodhasson, és kontrakció alatt rövid ideig a karjaira helyezze át a testsúlyt. A baba születéséhez optimális az álló vagy guggoló pozíció, mert így a legszabadabb a vérkeringés és a medence tágassága is optimális. Ám, az igazat megvallva hosszan vajúdni álló helyzetben fárasztó. Bátran változtass! A vízben szülést sok legenda veszi körül, van, aki a lehető legjobbnak tartja, mások szerint hátborzongató még rágondolni is, hogy a baba az anya testével egy kádba érkezzen. A vízben szülés egy a sok jó lehetőség közül, egészséges várandósság után nincs veszélye. A rendelkezésünkre álló szívhang-hallgató kiválóan használható a víz alatt. A kényelmes, meleg vízben a legtöbb anya kellemesen ellazul, itt könnyen átesik az aktuális holtponton. Ha nincs kedve kimászni a víz biztonságos, meleg öleléséből, itt is világra hozhatja kisbabáját. A patkó alakú szülősámli az egyik legősibb „bútordarab” a szakmában. Nem véletlen, hiszen az anya combjait kiválóan megtámasztja, lehetővé teszi a kitoláshoz optimális függőleges testhelyzetet. Segítőd hátulról tarthat, ölelhet, míg szülésznőd előtted elhelyezkedve védi a gátat és fogadja a kisbabát.


Munkatársak