Immunológiai vizsgálat

A saját immunrendszer okozhat sikertelen terhességet? Hogyhogy?


Autoimmun eltérések

Bizonyos esetekben előfordul, hogy az immunrendszer a saját gazda-szervezete (host) ellen fordul, és ellenanyagokat termel bizonyos szervek, sejtalkotók, vegyületek, hormonok ellen.

Számos ilyen betegség esetén megfigyelték, hogy a spontán vetélések száma sokszorosan meghaladja az átlagot. Ilyenkor a lepényágyban létrejövő gyulladásos folyamatok károsíthatják az embrió fejlődését, vagy egyes esetekben a véralvadási rendszer aktivizálódik, és a lepényhez vezető apró anyai erek elzáródnak trombus(vérrög)-képződés miatt. A legismertebb ilyen betegség a lupus és az anti-foszfolipoid-szindróma, de számos más egyéb elváltozás is kimutatható.

Autoimmun eltérések kimutatása:

A vizsgálat vérvételből, majd megfelelő laboratóriumi szűrőtesztek elvégzéséből áll. Pozitív esetben további laboratóriumi vizsgálatok segítenek a diagnózis pontosításában. Pozitív eredmény esetén a véralvadási rendszerrel foglalkozó szakember Dr. Udvardy Miklós belgyógyász, haematológus állítja fel a pontos diagnózist, és írja elő a kezelést. Fontos tudni, hogy ezek a betegségek ma már nagyrészt kezelhetőek. Még ha véglegesen nem is tudjuk mindig meggyógyítani de egyensúlyban tarthatók.

 

Alloimmun eltérések

Alloimmunitásnak nevezzük, ha a szervezet azonos faj másik egyedével szemben védekezik. Legismertebb példa erre a szervátültetés. Alloimmunitás fordul elő terhesség esetében is, hiszen az embrió örökítő anyagának fele az apától származik, tehát az anya idegennek látja és kezeli embrióját.

Sikeres terhesség esetén az anyai immunrenszer működése megváltozik, és az embrió nem károsodik. Ha ez az átállás elmarad, a hibásan aktiválódott immunrendszer elpusztítja az embriót.

Alloimmun eltérések kimutatása:

Ha erre van gyanúnk, akkor egyrészt az anyai immunsejtek számának, aktivitásának megváltozását, valamint az anyai immunsejtek által termelt anyagok (ún. cytokinek) mennyiségét vizsgáljuk. Nagyon speciális vizsgálatok segítségével (anyai és apai eredetű immunsejtek összekeverésével) lehetőség van arra, hogy megtudjuk, hogy az anya valóban el „akarja-e” pusztítani az apai örökítőanyagot hordozó embriót.

Ha ez valóban így van, lehetőség van az IvIg-kezelésre (Intravénás Immunglobulin), mely nagyon nagy számú véradó plazmájából előállított speciális (nagyrész IgG-tartalmú) ellenanyag-készítmény. A kezelés alapja a kórosan működő NK-sejtek aktivitásának normalizálása.

A közeljövőben bevezetésre kerülhetnek rendkívül izgalmas új gyógymódok is, melyek egy részét egyes autoimmun betegségekben már használják. Ide tartozik például a rheumatoid arthritisek (ízületi gyulladások) kezelését forradalmasító , a köznyelvbe „biológiai terápiaként” bevonult gyógymód, mely valójában az immunológiai hátterű spontán vetélések hátterében is igen gyakran fokozott mennyiségben kimutatható tumornekrózis-faktor alfa ( TNFα) nevű cytokin ellenes ellenanyag. Mivel az immunrendszer egész szervezetünk védekezését biztosítja, rendkívül óvatosan kell eljárni ilyen esetekben, hiszen nagyon súlyos és nem várt mellékhatások is felléphetnek a kezelés során-bizonyos gyógyszerek például megzavarhatják a szervezet daganatos megbetegedésekkel szembeni védekezését is.)


Immunrendszerünk támadásra is képes?

Ma már tudjuk, hogy a méhüregbe „érkezett” embrió és a méhnyálkahártya folyamatos kölcsönhatásban állnak egymással, egyfajta „párbeszédet folytatnak”. A párbeszéd során az anya olyan anyagokat termel (a méhnyálkahártyában található fehérvérsejtek révén), melyek elősegítik a lepény kialakulását. A lepény az embrió további fejlődésének a kulcsa. Válaszképpen az embrió is különböző anyagokat termel, és ezt az anyai immunrendszer folyamatosan figyeli, szinte „minőség-ellenőrzést” végez. Amennyiben úgy érzékeli, hogy az embrió gyenge minőségű (nem megfelelő módon és időben válaszol az anya által termelt anyagokra), elpusztítja azt. Ennek végrehajtója az immunrendszer, annak is az az ún. ölősejtjei (NK-sejtek: natural killer cells), a sejt-toxikus limfociták (cytotoxikus T-limfociták). Kisebb részben különböző ellenanyagok is szerepet kapnak (ez utóbbiakat a B típusú limfociták termelik).


Fontos tudni, hogy az immunrendszer az anya állapotát (egészséges vagy beteg, éhezik, stressz-helyzetben van) is folyamatosan érzékeli, és ha úgy értékeli, hogy az adott körülmények között a nőnek nem való a terhesség, közbeavatkozhat, elpusztítva az embriót.


Mára az immunológia az orvostudomány egyik leggyorsabban fejlődő ágává vált. Ez köszönhető számos forradalmian új laboratóriumi vizsgáló módszernek, valamint olyan gyógyszereknek, melyek szinte már az űrkorszakot idézik. Számos olyan betegségről bizonyosodott be, hogy a hátterében az immunrendszer valamilyen zavara áll, melyekről korábban még legmerészebb elképzeléseinkben sem gondoltunk volna ezt.


Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek