Inkontinencia műtét

Ha sem a rendszeresen (legalább 3 hónapon keresztül napi 3 alkalommal) végzett intimtorna, sem a gyógyszeres terápia nem vezetett eredményre, műtéti megoldást javaslunk pácienseinknek. Mivel számos sebészeti módszer ismert, ezért a beteg állapotát legeredményesebben kezelő terápiát választunk, természetesen a pácienssel egyeztetve.


A kismedencei szervek süllyedése - hüvely- és méhelőesés

Egyáltalán nem ritka, hogy egy negyven fölötti nő úgy érezze, valami nincs rendben „ott lent”. Néha elcsöppen a vizelet, nem jó már a szex, amikor állandóan kellemetlenül teltnek érzi a hüvelyét. Ezt leírni is kellemetlen, hát még beszélni róla. Aki ellenérzéseit legyőzve orvoshoz megy, jól jár, mert ma már kifinomult operatív technika áll rendelkezésre az úgynevezett genitális prolapszus megszűntetéséhez. 

A kismedencei szerveket támasztó, tartó medencefenék tartása az idő múlásával gyengülhet, de más körülmények is befolyásolhatják. A terhesség, hüvelyi szülés, krónikus köhögés, túlsúly, sok cipelés, emelés vagy ugrálással járó sport űzése sajnos mind fokozza a kismedence szöveteinek gyengülését. Ennek következtében a szervek megsüllyednek, egymásba csúsznak, türemkednek, létrejöhet a méh és hüvely süllyedése, előesése. A hüvelybemenetben megjelenhet hólyagsérv formájában a mellső-, végbélsérv formájában a hátsó hüvelyfal is. Legsúlyosabb formája, amikor a süllyedés részeként a méhnyak jelenik meg vagy a méh esik elő a hüvelyből. A leggyakoribb, amikor az inkontinencia és a medencefenék süllyedés egyszerre jelenik meg. Ebben az esetben számtalan kellemetlen tünettel kényszerül együtt élni a páciens, amíg megfelelő szakorvoshoz nem fordul. A vizelet akaratlan elcseppenése a hasűri nyomás növekedésekor (tüsszentés, nevetés) már enyhe esetben is jelentkezhet, súlyosabb állapotban akár kis mozdulatok hatására is elfolyik a vizelet. Sajnos a székletürítéssel is gondok adódhatnak: a hüvelybe boltosuló végbélben elakadhat a széklet, a beteg folyamatosan úgy érezheti, hogy van még „ott” valami, nem szabadul a vécé közeléből. A szexuális aktus fájdalmat okozhat, így egyre ritkábbá válik. Állóhelyzetben teltséget érez, vagy azt, hogy valami idegen test lehet odabent. A legsúlyosabb esteben pedig a méhnyak megjelenik a szeméremrésben, sőt, teljesen előeshet a külső nemi szervek elé.


Vizsgálat és előkészítés

Akkor jár a legjobb helyen, ha olyan nőgyógyászt talál, aki az urológus szemével is képes szemlélni a helyzetet. Ez a probléma ugyanis a két szakterület határán található. Gyógyítása nagy gyakorlatot, és komoly felkészültséget igényel. Az első találkozásnál az orvos alaposan átbeszéli önnel a tünetek megjelenését, valamint feltesz jó néhány fontos egészségügyi vonatkozású kérdést egészen az ön születésétől a jelenig. Ez az anamnézis felvétele. Ezután nőgyógyászati manuális vizsgálat követezik, amely sok kérdésre választ ad. Ultrahang és laborvizsgálatokra is szükség lesz.


Muszáj műteni?

Az orvos csak akkor operálja meg a pácienst, ha a műtéttől jobb életminőség remélhető. A műtét módját mindig részletesen egyezteti a beteggel, hiszen különböző életkorokban, különböző életformák mellett különbözőek lehetnek az igények. Számolni kell például azzal, hogy a beteg él-e még szexuális életet, akar-e még gyereket. A műtét előkészítése több lépésből áll. Először is a műtét előtt két héttel előír egy hüvelyi kórokozó ellenes terápiát, amellyel elpusztítja a hüvelyben található kórokozókat. Találkozni kell az aneszteziológussal, akivel megbeszélik az érzéstelenítés módját. Javasolt a gerincközeli érzéstelenítés, de lehet altatás is.


A beavatkozás

Az orvos az előzetes vizsgálatok során felméri, hogy milyen típusú beavatkozásra lesz szükség, de a végső döntést csak a műtőben hozza meg, mert itt látja a szerveket teljesen ellazult állapotban, vagyis itt tudja megállapítani a probléma pontos természetét, az előesés mértékét. A cél az eredeti anatómiai helyzet helyreállítása. A tartós és végleges gyógyulás érdekében a legmodernebb szövetbarát polypropilen hüvelyi sérvhálók és szalagok segítségével lehet a szerveket az eredeti helyükön rögzíteni. Az implantációsmedencefenék rekonstrukciós műtétek esetén ritkábban tapasztalható kiújulás. A beavatkozás során egészen kicsi sebzést ejtenek, nem látható helyen, külső hegekre nem kell számítanunk.


Műtét után

Műtét után egy nap fekvésre biztosan számíthatunk, ekkor fájdalomcsillapítást kap a beteg. Három-négy nap múlva elhagyhatja az intézményt. Itt jön a neheze. Szinte minden páciens már a tízedik napon egészségesnek érzi magát, ennek ellenére az orvos a „hercegnő üzemmódot” javasolja – teljes kiszolgálás mellett lábat lógatni, tévét nézni, olvasni, rövid sétákat tenni. Hat hét után lesz szükség a kontrollvizsgálatra, majd utána háromhavonta érdemes újabb kontrollvizsgálaton részt venni. Akkor mondja meg az orvos, hogy mennyire terhelhető a beteg, milyen mértékben élheti a megszokott életét.

Szerencsére szövődményekkel nagyon ritkán kell számítani, így boldogan élheti megszokott életét, kellemetlen mellékhatások nélkül.


Stressz inkontinencia

Stressz inkontinencia akkor fordul elő, ha a leghétköznapibb dolgok hatására (tüsszentés, köhögés, emelés, nevetés, sport), amik hasi nyomást tudnak gyakorolni, a vizelet elcsöppen. Hátterében a hólyagot alátámasztó izomzat meggyengülése áll, ami adódhat szülés során keletkező sérülésből. 


Műtéti kezelése

Célja a húgycső záró funkciójának helyreállítása. Számos kevésbé sikeres műtéti eljárást követően ma az alábbi beavatkozások a legelterjedtebbek:

 

Hólyag alátámasztás

Ezt a műtéti típust elsődlegesen a hüvelyfali süllyedés megszüntetéséért vagy más anti-inkontinencia eljárással együtt ajánlott végezni. A sebész a hüvely irányából közelíti meg a műtéti területet. A húgycső alatti hüvelyfal megnyitása után egy vagy több öltést helyez a húgycső körüli szövetekbe és bőnyébe. Az így képzett centrális redőzés vagy a középen meghagyott vaginafal - „léc” képezi a húgycső/hólyag alsó megtámasztását. A műtét egyszerű, ritkán jár szövődményekkel, és kis megterhelést jelent a beteg számára.

Eredményessége: Kontinencia helyreállító műtétként hosszan tartó (3-5 éves) eredményessége csak 37-63 %.

 

Hólyagnyak és hüvely felfüggesztés

Húgycső hypermobilitás okozta stressz inkontinencia, mellső hüvelyfali süllyedés kezelésére alkalmazzák. Alhasi metszésből feltárják a hólyagnyakat, és mindkét oldali kismedencei bőnyébe helyezett öltésekkel megemelve azt, az azonos oldali lágyéki szalaghoz (Cooper - szalag) rögzítik. Az eljárás előnye, hogy a mellső hüvelyfali süllyedés egyidejű rekonstrukciójára is alkalmas. Laparoszkópos technikával is végezhető. Komplikációként vizeletürítési zavar, hólyag – hiperaktivitás fordulhat elő.

Eredményesség: A kolposzuszpenzió jelenleg a húgycső - hipermobilitás okozta stressz inkontinencia leghatásosabb sebészi kezelési eljárásának számít, mivel még késői (5 - 10 évet követő) eredményessége is 82 - 85% körüli.

 

Feszülés mentes hüvelyi szalag műtét

Belső záró izomzat elégtelensége, kiújuló húgycső hypermobilitás esetén ajánlott. Inkontinencia szalag behelyezése akkor ajánlott, amikor önkéntelen vizeletvesztés történik és hüvelytáji előesés, süllyedés nem észlelhető. Egy rácsos szerkezetű, kb. 1 cm széles polipropilén anyagú szalagot (amelynek mindkét végén egy-egy hajlított tű található) vezetnek be a hüvely felől, és a húgycső középső harmada alá hurkolják. A tűk segítségével mindkét oldalon a szeméremcsont mögött átvezetik a hasfal rétegein. A stressz teszttel ellenőrzött, kontinenciát biztosító huroktónus beállítása után a szalag - anyagának és szerkezetének köszönhetően - rögzítő öltések nélkül is a megfelelő pozícióban maradva biztosítja a vizelet megtartását. Előnye, hogy minimális roncsolást végez a szervezetben, rövid műtéti idejű, helyi érzéstelenítésben is végezhető, ráadásul rövid kórházi tartózkodást igénylő beavatkozás. Komplikációként esetleg átmeneti vizeletürítési zavar, hólyag - hiperaktivitás jelentkezhet.

Eredményesség: Az 1995. óta alkalmazott új eljárás rövid távú eredményessége 96 - 98%. Hosszabb távú (5 éven túli) eredményessége az eddigi adatok szerint 88 - 92%-ra tehető.

 

A húgycső köré injektált töltő anyagok

A módszer javasolt lehet nagyobb sebészi beavatkozásra alkalmatlan - vagy azt nem kívánó - betegeknél, mivel a relatíve gyors, helyi érzéstelenítésben végzett eljárás könnyen elviselhető számukra. Alkalmazzák előzetesen végzett, csak részben eredményes műtétek után a teljes kontinencia biztosítására is. Endoszkópos kontroll mellett tűvel 5-10 ml anyagot fecskendeznek a hátsó húgycső nyálkahártyája alá, a belső záróizomzat magasságában. A töltőanyag a nyálkahártyát párnaként megemelve beszűkíti a húgycső üregét. Számos anyag injektálható „párnaképzés” céljából. Jelenleg a leggyakrabban használt anyagok: teflon, kollagén, szilikon.

Eredményesség: Az eljárás hosszú távú (2 éven túli) eredményessége nem éri el az 50%-ot.

 

Művi záróeszköz beültetés

Medencesérülés, előzetes radikális kismedencei műtétek okozta idegi eredetű záróizomzat elégtelenség következtében fellépő inkontinencia, vagy többszörös előzetes sikertelen antiinkontinencia - műtétek után is fennálló vizelettárolási zavar esetén ajánlott eljárás. Az eszköz három egymással összeköttetésben álló részből áll. Az egyik egy mandzsetta, amit a húgycső köré implantálnak. A mandzsettát a nőknél a nagyajakba, férfiaknál a herezacskóba beültetett pumpa segítségével a hólyag mellé behelyezett ballonban tárolt folyadék segítségével lehet feltölteni. Feltöltött állapotban a mandzsetta elszorítja a húgycsövet, így biztosítja a vizelettartást. Ha a pumpát átkapcsolják, akkor a folyadék visszaáramlik a ballonba, a mandzsetta kinyílik, a húgycsőből lehetővé válik a vizeletürítés. Az eszköz alkalmazásának feltétele a megfelelő hólyagkapacitás és a stabil hólyagizomzat működés. Szövődményként az eszköz meghibásodása vagy a mandzsetta okozta húgycsőerózió léphet fel

Eredményesség: 98%

 

Sürgősségi inkontinencia

Hólyagtúlműködés, amikor a páciens erős vizelési ingert érez és minden akarata ellenére képtelen visszatartani a vizeletet. Ez az állapot egésznapos, gyakori vizeletüritéssel társul.


Műtéti kezelése

A hólyagizomzat összehúzódó képességének csökkentése miatt érdemes ilyen műtéteket végezni.  

 

Botulinum toxin (botox) injektálása a hólyagfalba

Az endoszkópon átvezetett tűn keresztül a hólyagfalba több helyen, megfelelő adagban botulinum toxint fecskendeznek.

Eredményesség: Magyarországon a Botulinum toxin még nincs ilyen felhasználás céljára az Országos Gyógyszerészeti Intézet által törzskönyvezve, mivel hosszabb távú eredményessége még nem bizonyított.

 

Hólyag augmentáció

Az eljárást hagyományos kezelésre nem reagáló, detrusor hyperaktivitás, urge inkontinencia esetén szokták végezni, amikor a csökkent elaszticitású és compliance-ű, kis kapacitású hólyag képtelen a vizelet tárolására. A hólyagfal részleges kivágását követően megfelelő nagyságú kirekesztett bélszakaszt ültetnek a meghagyott hólyagrészre. Autoaugmentáció esetén csak a hólyagkupola izomzatát távolítják el, a hólyag űrterét bélelő nyálkahártya érintetlenül marad. Komplikációként vizeletürítési zavarra, vizeletretencióra, az elektrolit - háztartás zavarára lehet számítani.

Eredményesség: 60-70%

 

A túlfolyásos inkontinencia műtéti kezelése

A hólyagfunkció javítása céljából végeznek ilyen műtéteket. A terápia elsősorban a vizelet visszamaradás megszüntetésére irányul.


A reflex inkontinencia műtéti kezelése

Idegingerlés vagy az ingervezetés csökkentése blokád révén, ha központi vagy perifériás idegsérülés okozza a betegséget.


Munkatársak