Ízületi ultrahang: olcsó és gyors tisztánlátás

Sérülés, gyulladás vagy más mozgásszervi betegség esetén fontos, hogy részletes képet kapjon az orvos a csontok, ízületek körül elhelyezkedő lágyrészek állapotáról. Erre a legjobb eszköz a minden káros mellékhatástól mentes ízületi ultrahang vizsgálat.

A korszerű ultrahang készülékek megjelenése előtt az orvos főleg a fizikális vizsgálatra, a beteg kikérdezésére és a röntgenvizsgálat eredményére támaszkodhatott. Kritikus helyzetben lehetőség volt az MRI és/vagy CT vizsgálatra, de ezek drágák, sokszor nehezen elérhetőek és megterhelhetik a szervezetet. Az utóbbi években a korszerű ultrahang-készülékek már olyan magas frekvenciával dolgoznak, és olyan nagy a felbontásuk, hogy egészen kicsi anatómiai képletek is láthatóvá, apró elváltozások is felismerhetőkké váltak általuk. 

Az ízületek körül elhelyezkedő lágyrészek, vagyis az izmok, inak, szalagok, porcok, ízületi belhártya állapotáról is pontos képet kaphat a szakember. Még az erek, az idegek és az apró idegi elváltozások, sérülések is jól ábrázolódnak. Ez az oka, hogy számtalan orvosi szakterület veszi igénybe ezt a korszerű diagnosztikai eszközt: baleseti sebészek, sportorvosok, neurológusok, reumatológusok, ortopédsebészek számára teszi lehetővé a pontosabb diagnózist, ezzel a személyre szabott terápiás terv elkészítését. A módszer előnye még, hogy dinamikus képalkotásra is alkalmas: passzívan, valamint aktívan mozgatott állapotban is vizsgálhatók vele az inak, izmok, ízületek. Ugyanez röntgen, CT vagy MRI vizsgálat során nem kivitelezhető.

 

Terápiás segítség

Előfordul, hogy ízületi ultrahangvizsgálat mellett végez az orvos bizonyos beavatkozásokat. Az ultrahangvezérelt szövetmintavétel pontosabb, mintha az orvos „vakon” dolgozna. Ultrahang segítheti a kóros ízületi folyadék vagy vérömleny helyének meghatározását, leszívását. Bizonyos terápiás eljárások is hatékonyabbak, biztonságosabbak, ha közben ultrahanggal figyeli az orvos az érintett területet.

 

Kényelem a páciensnek

A páciensnek nem kell semmilyen előkészületeket tenni az ízületi ultrahang-vizsgálat előtt. Elég  szabaddá tenni a vizsgált területet. A vizsgáló szakember átlátszó zselét juttat a bőrfelületre, így növeli a vizsgálat hatékonyságát, javítja a kapott kép minőségét. A gél teljesen letörölhető a vizsgálat befejeztével, és nem hagy nyomot a ruhán.

Az ultrahang vizsgálatnak nincs mellékhatása, nem okoz fájdalmat, kellemetlenséget, nem terheli a szervezetet, ezért akárhányszor elvégezhető, megismételhető. A vizsgálat után sincs tennivaló, nem kell pihenni, nem kell utóhatástól tartani.