Ki legyen velem a szülésnél?

A legtöbb anya számára nagyon fontos, hogy a vajúdás és szülés során olyasvalaki legyen vele, akiben tökéletesen megbízik, aki előtt meg mer nyílni, akitől jó segítségre számíthat. Ez nem úri huncutság!


A szülés eredetileg családi esemény volt. A nőknek mindig is szüksége volt fizikai és lelki támaszra, bátorításra, együttérzésre. Az idősebb nőrokonok, barátnők, és a bába segített leggyakrabban. Mindig a közelben volt valaki, a szülő nőt nem hagyták magára. Amint a szülés a kórház falai közé került, az anyának alkalmazkodnia kellett az intézményhez. A családja helyett idegen szakemberek közé került, de ők sem tudtak mindig személyes figyelmet fordítani az anyára, hiszen egyszerre több feladatot is elláttak. A nagy kórházakban ma is nagyon nehezen oldható meg, hogy szülésznő vagy az orvos az egész folyamat alatt támogassa az anyát. Ma is előfordul sok kórházban, hogy egy szülésznő lát el több vajúdót, és az orvos csak a kitolási szakasz végére érkezik meg. Valaki másra is szükség van

Kutatások bizonyítják, hogy egy olyan személy, akiben az anya bízik, pusztán a jelenlétével is csökkenti a szülési komplikációkat. Ebben a helyzetben kevesebb fájdalomcsillapításra, beavatkozásra van szükség, kimutathatóan csökken a fájdalom, a félelem, a feszültség.


Apa, nagyi, barátnő?

Azt igazán nem tudjuk megmondani helyetted, ki lenne a legjobb támaszod a szülés során. Ki lehetne más, mint a születendő gyermek apja? – gondolnák sokan. Általában igen, de nem feltétlenül ő az, aki a legjobban tud segíteni. Van, aki női körben érzi biztonságban magát. Más képtelen magát elengedni, mindig „viselkedni” szeretne a párja előtt, és ez hátráltatja a szülést. Van olyan család, ahol az apa nem érzi magát alkalmasnak arra, hogy jelen legyen. Ezzel nincs semmi baj. Segíthet az anya édesanyja, vagy más rokona is, vagy egy közeli barátnő. Az a lényeg, hogy a segítők és az anya között ne legyen semmiféle feszültség, az anya ne akarjon a jelenlévők igényeinek megfelelni. A segítők pedig ne legyenek berezelve. Érezzék, hogy fantasztikus esemény előtt állnak, de közben tudják, hogy a szülés hétköznapi dolog, az anya és a kisbaba alkalmas rá. Ha a segítő fél, vagy feszültséget kelt, inkább hátráltatja, mint előreviszi a folyamatokat.


A dúla

A dúla nem egészségügyi dolgozó, de nagyon is otthon van a szülés témakörében. Nem avatkozik be, nem hoz döntéseket, de érti a folyamatot, és értően segíti az anyát – hol néhány szóval, hogy masszázzsal, hol borogatással. A Róbert praxisában értjük, miért fontos számodra a dúla, és szívesen látjuk, ha szeretnéd, hogy veled legyen a vajúdás és a szülés alatt, majd segítsen a baba körül.


Orvosaink, babáink

Praxisunk tagjaival már a várandósgondozás során megismertétek egymást, egymásra tudtatok hangolódni, így szakembereink a vajúdás és a szülés alatt is folyamatos testi és lelki támogatást tudnak nyújtani neked, ha te is ezt szeretnéd. Nagy gyakorlatuk és a családdal kialakított bensőséges viszony biztosítja azt, hogy a legjobb pillanatban fogják éppen azt a fajta segítséget felajánlani, amire szükséged van. Átlendítenek a holtponton, ha éppen erre van szükség, magyaráznak, ha kérdésed van, megfogják a kezed, ha ezt igényled. És békén hagynak, ha egy kis egyedüllétre van szükséged.


Munkatársak