Köldök feletti hasfali sérv

Kis dudor jelenik meg néha a gyerkőc hasán, de, ha lefekszik, nem látható, nem érezhető semmi? Érdemes a gyermeksebész szakorvost felkeresni, aki felméri a helyzetet, majd vizsgálatok és a szülővel való egyeztetés után biztonságos megoldást kínál.

 

A hasfal közepén húzódik az úgynevezett „linea alba”, egy függőleges inas terület. Ha a linea alba rostjai között rés jön létre hasfali gyengeség, kötőszöveti gyengeség, vagy előzetes sérülés, műtét miatt, ezen a résen kitüremkedhet a bőr alá némi zsírszövet. Ezt nevezzük köldök feletti hasfali sérvnek (hernia epigasztrika).


A hasfali sérv tünetei

A legfeltűnőbb tünet, hogy ha a gyermek köhög, nevet, sír, vagy más okból hasprés alakul ki, kis előboltosulásokat vesz észre a szülő a meztelen hason. Míg, ha nincs hasprés, de főként, amikor a gyermek a hátán fekszik, az elődomborulás eltűnik. Általában maga a sérv nem okoz akut fájdalmat, de, ha kizáródás jön létre, vagyis ha a sérvkapu rázárul a kapun kidomboruló részre, akkor éles és tartós fájdalomra számíthatunk. Szerencsére ennél a sérvtípusnál nem jellemző, hogy fontos szervek, szervrészletek hatoljanak át a sérvkapun, így kevésbé veszélyes a kizáródás, ennek ellenére gyors ellátást igényel. A hasfali sérv okozhat vissza-visszatérő hasfájást és étvágytalanságot.


A kezelés

A hasfali sérv spontán záródására nem számíthatunk, magától nem gyógyul. A megoldás minden esetben műtét, melynek időpontját a gyermeksebész és a szülő közösen állapítja meg. Műtét előtt érdemes otthon alaposan megfürdetni a kis beteget, a haját összefogni, a körmöket levágni, a köldököt kitisztítani. Műtét előtt hat órával már sem inni, sem enni nem szabad. Mivel a műtét altatásban történik, szükség lesz egy konzultációra az altatóorvossal, aki kérhet bizonyos vizsgálatokat. Maga a beavatkozás a gyakorlott sebész számára nem jelent kihívást: egy apró metszésen keresztül éri el a kitüremkedő részt, amelyet vagy visszatol a hasfal mögé, vagy eltávolít. Ezután zárja a sérvkaput. A műtéti heg gyógyulás után szinte alig észrevehető.


Műtét után

Ébredés után a kis páciens infúziót kap néhány óráig, majd ihat is, de ennie csak másnap szabad. Általában a műtét napján hazamehet, felkelhet, és nyugodt tevékenységeket folytathat. Közösségbe egy-két hét múlva mehet, sportolni egy hónappal a beavatkozás után szabad.

Ha bármilyen eltérést vagy tünetet fedezne fel, keresse a kis beteg kezelőorvosát!


Munkatársak