Köldökgomba, köldök-vadhús

A köldökcsonk leesése az újszülöttek többségénél a 7-10. napra megtörténik. A csonk leeséséig a köldök hámosodása rendszerint nem fejeződik be, rövid ideig kis területen vörös, kissé váladékozó terület látható még, melynek az alapja sarjszövet. Néhány nap után ezt a részt is befedi a bőr és kialakul a végleges bőrköldök.

Amennyiben a hámosodás elhúzódó és a sarj szövet előemelkedik,köldökgomba vagy -vadhús alakul ki. Az elhúzódó hámosodás és fokozott sarjszövet növekedés hátterében álló okot egyértelműen eddig nem sikerült tudományosan igazolni. Megtévesztő az első elnevezés, mert nem gombás fertőzés okozza. Gyakori tévhit az is, hogy a köldökcsat helytelen felhelyezése miatt jött létre a köldökgomba.

A heti 1-2x alkalmazott ezüst-nitrát kezelés (ún. lápiszos ecsetelés vagy lápiszpálca formájában) néhány héten keresztül eredményre vezet a köldökgomba leszárad, és kialakul a bőrköldök. A köldökgomba sarjszövetében érző idegrostok nincsenek, ezért a beavatkozás nem fájdalmas.

A lápiszolásnak azonban csak az érintett területre szabad kiterjednie, mert a lápisz a környező bőr kémiai égését és elszíneződését okozhatja. A köldökgomba, ha nyeles egyszerű lekötéssel is eltávolítható. Amennyiben a lápiszolás vagy a lekötés nem vezet eredményre, a köldökgomba sebészi eltávolítása is szóba jöhet.

Újszülöttkori köldökpanaszokkal szakorvosi előjegyzést a kórházunk újszülött szakrendelésére lehet kérni.