Köldökzsinórvér őssejt

Előnyök


Figyelem! Kórházunkban a Humancell őssejtbank szolgáltatása 2017. július 1-től nem vehető igénybe!


A köldökzsinórvér három előnye a felnőtt őssejtekhez képest az, hogy fájdalommentesen hozzáférhető, genetikailag tökéletesen azonos, és örökifjú, vagyis nem öregszik együtt a szervezettel. A köldökzsinórvér őssejtek levétele fájdalommentes eljárás, szemben a csontvelői őssejtek gyűjtésével, ami sebészeti beavatkozással történik.


A szöveti őssejtek, bár osztódási képességük elméletileg szinte korlátlan, velünk öregszenek és a minket ért károsodások a sejtek genetikai állományát is érinthetik. A köldökzsinórvér őssejtjei maximum 9 hónaposak, nagyon fiatal sejttípusok, osztódási képességük nagy, még sok sejtet tudnak létrehozni életük során. Emellett genetikai állományuk elméletileg környezeti károsodásoktól mentes.


A saját legyűjtött köldökzsinórvér őssejt-tartaléknak nagy előnye még, hogy szükség esetén azonnal felhasználható, hiszen a minta a beteggel genetikailag teljesen egyező sejteket tartalmaz. Elkerülhető a hosszadalmas donorkeresési folyamat, és ez növeli a gyógyulási esélyeket. Különösen nehéz lehet alkalmas donor felkutatása nemzetiségekhez tartozó betegek számára, amikor a beteg ritka szöveti antigén tulajdonságokkal rendelkezik. A köldökzsinórvér őssejtek átültetésének előnye, hogy alkalmazása kapcsán ritkábban lép fel olyan betegség, mikor is a beültetett sejtek megtámadják a befogadó szervezet sejtjeit.


Hogyan történik a köldökzsinórvér gyűjtése?

A köldökzsinórvér-őssejt gyűjtése olyan szolgáltatás, amely magában foglalja a köldökzsinórvér minta nyerését és tárolását:

 • a mintavételt a szülőszobán,
 • a szűrővizsgálatok végzését az édesanyától levett véren,
 • a köldökzsinórvér minta szállítását a feldolgozó laboratóriumba,
 • a minta feldolgozását és fagyasztva tárolását és vérképző őssejt-tartalmának megállapítását.


A levétel értelemszerűen nem okoz fájdalmat sem az édesanyának, sem az újszülöttnek. Az őssejt gyűjtés ezen kívül biztonságos és kockázatmentes, a levétel csak a gyermek megszületése után kezdődik. A köldökzsinórvér gyűjtése egy speciális műanyag zsákba történik, amelynek egyik kimeneti csöve egy vérvételi tűhöz csatlakozik, amit a köldökzsinór vénájába tud az orvos beleszúrni. A tűn és a csövön keresztül a köldökzsinórvér a gyűjtő zsákba jut és néhány perc alatt összegyűlik az őssejteket tartalmazó kívánt vérmennyiség. Ezt követően a gyűjtőzsákot belehelyezik egy hőtartó táskába, amely a szállítás alatt biztosítja, hogy ne érje szélsőséges – se hideg, se meleg – hőhatás.


Hogyan történik a feldolgozás és a tárolás?

A levételt követő 24 órán belül futárszolgálat segítségével az őssejtbank laboratóriumába kerül a minta, ahol a hőtartó konténert munkatársunk nyitja ki először. A köldökzsinórvér feldolgozása során a magvas sejteket koncentráljuk és a készítményt a speciális fagyasztási eljárásra alkalmassá tesszük. Az ilyen módon fagyasztásra került mintát -190 °C-on tároljuk. A köldökzsinórvér ezen a hőmérsékleten elvileg korlátlan ideig megőrzi előnyös tulajdonságait. A laboratóriumok általában 20 évre vállalják a sejtek tárolását, és ha addigra nem kerültek még felhasználásra az őssejtek, akkor további megőrzését is biztosítani tudják.


Mire lehet jó a köldökzsinórvér őssejt?

Napjainkban a köldökzsinórvér eredetű őssejteket transzplantációs célra leggyakrabban a vérképzőrendszert vagy az immunrendszert érintő betegségekben, valamint daganatos betegségek és bizonyos anyagcsere-betegségek esetén alkalmazzák.

Nagyon fontos szempont, hogy a megszületett gyermek eltárolt köldökzsinórvér őssejtjei nemcsak saját célra használhatók. Megfelelő immunológiai egyezés esetén egy beteg családtag (leginkább egy testvér) betegségének kezelésére szintúgy alkalmasak. Az eltároltatott köldökzsinórvér mintával kiküszöbölhető, hogy az esetleges csontvelő-donorként szereplő egészséges testvért megterhelő beavatkozásnak tegyék ki. Előny továbbá, hogy a Magyarországon tárolt köldökzsinórvér-minta használatával az átültetésig tartó időszak is jelentősen lerövidül.


Hogyan válasszunk őssejtbankot?

Ez a döntés egyike az első döntéseknek, amit szülőként meghozunk. A döntés meghozatalához milyen kritériumokat kell mérlegelnünk? Milyen elvárásoknak feleljen meg az őssejtbank?

 • A köldökzsinórvér-készítményt lehetőleg Magyarországon tárolja. Ez garantálja, hogy szükség esetén az gyorsan hozzáférhető és felhasználható.
 • Legyen kapcsolata magyarországi transzplantációs intézetekkel, és gondoskodjon arról, hogy ezen intézmények a készítményt valóban elfogadják terápiás célra.
 • A feldolgozást és tárolást a transzplantációs intézetek szabványainak megfelelően végezze.
 • Szolgáltatását az Európai Uniós irányelvek szerint, a tudományos tanácsadói testület javaslatai alapján nyújtsa.
 • Sejt-szeparációs eljárást alkalmazzon. Az így feldolgozott őssejt készítmény felel meg leginkább a Magyarországon alkalmazott gyakorlatnak.
 • Győződjön meg a köldökzsinórvér baktérium- és vírusmentességéről. Két különböző időpontban végzett anyai vérvizsgálattal biztosítsa, hogy a tárolásra kerülő készítmény kórokozóval nem fertőzött.
 • A szállítást minden egyes minta esetén futárszolgálattal végezze, amely gondoskodik a szakszerű és legrövidebb időn belül történő szállításról, és a minta hőmérsékletét folyamatosan méri.
 • A köldökzsinórvér feldolgozását 48 órán belül kezdje el.
 • A készítményt két fagyasztózsákba és két ampullába töltve tárolja el. A két ampullányi készítményre a felhasználást megelőző ellenőrző vizsgálatok elvégzéséhez van szükség.


A korai magzati fejlődés alatt az őssejtekből alakulnak ki azok a speciális sejtek, amelyek a különböző szerveket alkotják majd. A specializálódott sejtek elvesztik további átalakuló képességüket. Ám a végleges, felnőtt szervekben is maradnak úgynevezett „szöveti őssejtek”.

Téves tehát az a nézet, hogy a felnőtt testben már nincsenek őssejtek. Az ember minden olyan szervében fellelhetők, ahol a szövet sejtjeit állandóan regenerálni kell. Így az izomban, a bőrben, de még az idegrendszerben is találtak őssejteket, amik képesek az adott szövetre jellemző specializálódott sejteket létrehozni. Az őssejteket regeneratív sejteknek nevezik, hiszen a felnőtt, érett szervezetben fő feladatuk, hogy sérülés esetén részt vegyenek a sejtek regenerációjában, pótlásában. A regeneratív orvoslás az őssejteknek ezt a tulajdonságát használja fel gyógyítási célokra.

Nyerhetők őssejtek felnőtt szervezetből is, legyen az akár maga a beteg vagy idegen adományozó (donor). A rutin orvosi gyakorlatban a felhasznált őssejteknek több forrása lehet a szervezeten belül. Ezek közé tartoznak a csontvelő, – megfelelő körülmények között – a keringő vér, valamint a köldökzsinórvér.


Az őssejt

Az őssejtek és a specializálódott sejtek közötti különbség olyan, mint egy finom nyers tészta és az abból készült kalács között. Amíg csak tészta, addig bármi lehet belőle attól függően, mi szükséges a családban – kenyér, kalács, pogácsa vagy éppen lekváros bukta, netán levesbetét. Ez a folyamat visszafelé elképzelhetetlen, egy kifliből nem lehet többé pizza. Az őssejt bármilyen specializálódott sejtté válhat, alakulhat bőrszövet, májszövet vagy éppen izomszövet alkotóelemévé. Ráadásul osztódási képessége is rendkívüli.


Munkatársak