Lézeres szőrtelenítés GYIK: a legfontosabb kérdések és válaszok

A lézeres szőrtelenítés ma a legkorszerűbb és legmegbízhatóbb szőrtelenítő eljárás. De mit jelent pontosan a lézeres szőrtelenítés, és mi az, amit leginkább fontos tudnunk róla? Összegyűjtöttük a leggyakoribb és legrelevánsabb kérdéseket a témában.

 

Mit jelent a végleges szőrtelenítés?

Tudományos, utánkövetéses vizsgálatokkal igazolták, hogy a 810 nm-es lézeres szőrtelenítés már a második elvégzett kezelés után a szőrzet átlagosan 50%-os tartós, csökkent visszanövését eredményezi. Tartós szőrzet csökkenésről akkor beszélhetünk, ha a szőr teljes növekedési fázisánál (anagen fázis) hosszabb ideig nem észlelünk visszanövést. Ez – testtájtól függően – 4 és 12 hónap között változhat. Más vizsgálatokkal pedig azt sikerült igazolni, hogy minden további kezelés a visszamaradó aktív szőrtüszők számát tovább csökkenti. Az esetlegesen kinövő szőrzet színe és vastagsága többnyire megváltozik. A szőrzet átlagos vastagsága 20%-al csökken. A páciensek többségének a későbbiekben “emlékeztető kezelésre” lehet szüksége, ha az alvó szőrtüszők esetleg növekedési fázisba kerülnek. A lábszáron és a bikini vonalban, hónaljban elérhető, hogy a szőrszálak döntő többsége eltűnjön, és az esetlegesen visszanövő vékony szálak alig látszanak.

 

Biztonságos-e az eljárás?

Igen. A TritonLife-ban használt Fotona SP lézerszkennert a legprecízebben tervezték és klinikailag tesztelték, a lézerfény pontosan a szőrtüsző mélységében és kiterjedésében nyelődik el. A szabadalmaztatott kezelőfej nem okozza a környező bőrterületek hőkárosodását.

 

Milyen költségei  vannak?

Első ránézésre, illetve látszatra valóban költségesebb más szőrtelenítő módszernél. Ha viszont utána számolunk, összeadjuk, hogy mennyibe kerülnek idővel a különböző szőrtelenítő eljárások, borotva, gyanta, epilátor, kozmetikumok, és mindehhez hozzáadjuk a ráfordított időt, energiát és a "nem készültem" típusú helyzetek kellemetlenségeit, gyorsan kiderül, hogy hosszú távon valójában igen sok pénzt takarítunk meg a lézeres szőrtelenítéssel, amellett hogy folyamatos komfortot "vásárolunk magunknak" általa.

Ha körülnézünk a kínálatban, gyorsan feltűnik, hogy lézer és lézer között is van árkülönbség. Ez pedig jól tükrözi a minőségbeli különbséget is.

Ugyanolyan ez, mint bármely más termék vagy szolgáltatás esetében, banálisan mondhatnánk, olyan ez, mint hogy olcsó piaci ruha legyen-e vagy márkás darab, olcsó autó-e vagy extrákat, más kényelmet és más életérzést kínáló drágább kocsi, de van egy ennél fontosabb szempont is: a biztonságosság. Míg egy olcsóbb ruha végülis ugyanúgy takar, egy olcsóbb autó végülis ugyanúgy célba visz, az olcsó lézer eközben árthat is. Amellett, hogy a kezelések hosszabbak, fájdalmasak lehetnek, és hatékonyság legtöbb esetben kérdéses, bőrszöveti károsodásokat is okozhat. Nem egy esetben fordultak hozzánk olyan páciensek, akik kipróbáltak más, rendszerint olcsóbb széndioxid lézereket, és égési sebeik voltak a kezelt felületeken.

Nem véletlen tehát, hogy a ma létező egyik legdrágább orvosi lézerkészülékkel dolgozunk: a Fotona SP lézer klinikailag tesztelt, világelső minősítést kapott, 2016 novemberében gyártott készülék. Rendkívüli precizitással és gyorsasággal éri el a tartós szőrtelenséget, a kezelési idő így másokhoz képest akár a felére is csökkenhet úgy, hogy közben sérülést garantáltan nem okoz.

 

Mit nyújt a lézeres szőrtelenítés?

  • tartós eredményt: a lézerrel kezelt szőrtüsző nem termel többé szőrszálat;
  • kíméletességet a bőrrel szemben: csak a szőrtüszőkre hat, a környező szövetek nem sérülnek;
  • bármely testrészen hatékonyan alkalmazható: bajusz, áll, hónalj, mellkas, hát, bikini vonal, kézfej, teljes láb és a kar területek
  • fájdalommentességet: a lézert hűtés mellett alkalmazzuk, ez maximális hatásfokot kölcsönöz a lézernek, egyben minimálisra csökkenti a fájdalomérzetet a kezelések idején;
  • kényelmes és gyors kezelést: az alkalmazott lézerszkennernek és a hűtésnek köszönhetően gyakorlatilag felére csökken a beavatkozás ideje;
  • nők és férfiak számára egyaránt hatásos;
  • nem tesz szükségessé óvintézkedéseket, ezért az év bármely időszakában alkalmazható.

 

Miért válasszam a lézert a villanófényes kezelések helyett?

A villanófényes, úgynevezett IPL készülékekkel történő kezelés szélesebb körben elérhető és olcsóbb. Nem véletlenül. Hatékonysága ugyanis messze elmarad a lézerétől. Hosszú távon az IPL hatására a szőrnövekedés csak lelassul, nem szűnik meg. Gyakorlatilag a gyantázás alternatívájának tekinthető. Ezzel szemben a lézer valóban leállítja a szőrtüsző működését, így végleges eredményt érünk el.

 

 

Miért van szükség több kezelésre a végleges eredményhez?

A lézer csak a szőr korai növekedési fázisában (anagén fázis) hatásos, vagyis csak azokat a szőrtüszők pusztíthatóak el, amelyek ebben az anagén fázisban növekednek. Ezért szükséges a többszöri kezelés, így lehetőséget adva a többi szőrszálnak is, hogy anagén fázisba kerüljön.

 

Pontosan hány kezelésre van szükség?

Mivel a különböző szőrszálak csak egymás után lépnek az aktív fázisba, egy testtájon az összes szőrtüsző elroncsolásához több kezelésre van szükség. Általánosságban a kezeléseket 4-6 hetente végezzük, amikor a szőrszálak visszanövése látható. Az első egy-két alkalommal általában 4 hetente, majd később a szőrzet megjelenésének megfelelően. Bőrtípus, szőrzet szín és szőrszáltípus függvényében egyeseknél ez 5-6, míg másoknál 6-8 kezelést jelent. Az elkövetkező években egy-egy "fenntartó kezelésre" lehet szükség, a teljes "kúrát" csak egyszer szükséges elvégezni.

 

Lézeres szőrtelenítés előtt mire figyeljünk?

A lézeres szőrtelenítés előtt kerüljük az erős napfényt, vagy a szoláriumot, fényérzékenyítő gyógyszer szedéséről tájékoztassuk az orvost és asszisztenst. Jelezni kell szintén, ha az adott területen, vagy bárhol a bőrén korábbi lézeres vagy hagyományos sebészi kezelést követően túlzott vagy erőteljes hegképződés (pl. keloid) lépett fel. Amennyiben korábban akár hasonló beavatkozás, akár baleseti sérülést követően pigment eltérés alakult ki bőrén, szintén fontos elmondania a kezelés előtt.

 

Kezelés után milyen mellékhatásokra számítsunk?

A lézeres szőrtelenítés nem jár mellékhatásokkal. Közvetlenül a kezelés után bőrpír jelentkezhet, amely azonban gyorsan és mindenfajta kezelés nélkül megszűnik.

 

Hogyan jelentkezhetek be szőrtelenítésre?

Egyszerű! Telefonon időpontot kér, eljön ingyenes konzultációra, mely során kezelés előtt teljes körű tájékoztatást nyújtunk, egyénre szabjuk a lézeres kezeléseket. Ellentétben sok más központtal, áraink nyilvánosak, átláthatók, pontosan kalkulálhat. A fizetés kezelésenként, részletekben történik. Amennyiben egyben fizeti a minimum 5 szükséges kezelést, az aktuális árkedvezményen felül a 6. kezelés ingyenes.