Medencefenék helyreállító sebészet

A női medencefenék rekonstrukció alatt a megsüllyedt kismedencei szervek élettani helyzetének műtéttel történő visszaállítását értjük.


Medencefenék helyreállító sebészeti ellátást igényelhetnek az alábbi esetek:
- a húgycső megsüllyedése, gyengülése miatt alakul ki a vizeletvesztés, azaz az inkontinencia,
- a mellső hüvelyfal (cystokele),
- a hátsó hüvelyfal (rectokele),
- a hátsó hüvelyboltozat sérve (enterokele),
- a hüvelycsonk előesése (prolapsus vaginae),
- a gát régebbi sérülése (ruptura perinei),
- a süllyedt méh (descensus uteri),
- az előesett méh (prolapsus uteri).
E szervek helyzetjavító műtéti megoldásai már sok éve ismertek, de a gyakran előforduló ismételt kiújulások (recidíva) miatt új műtéti technikák születtek.
Kiújulás helyett – új műtéti megoldások
Az Ön életminőségének javítása érdekében, ha a recidíva esélye igen magas – ma már a legmodernebb szakmai elveknek megfelelően – a szervezetbe épülő, az elgyengült szöveteket megerősítő anyagokat (szalagokat, hálókat) használunk a női kismedence szerveinek helyzetjavító műtéteinél.


Mitől függhet a műtét eredményessége?

A szalagok behelyezése milliméteres pontossággal kell, hogy történjen, ezen múlhat a műtét eredményessége, az állapotjavulás mértéke. Ezt a nemzetközileg elismert speciális ultrahang-diagnosztika (medencefenék ultrahang) alkalmazásával lehet a legpontosabban meghatározni, melyet ma Magyarországon csak kevesen alkalmaznak.
Ezek a lágy, rugalmas, szövetbarát hálók azáltal épülnek be a szervezetbe, hogy szövött szálaik között kellően nagy rés van ahhoz, hogy a test kötőszöveti elemei, erei átszőjék, így az teljesen „összenő” az élő szervezettel. A speciális technikák alkalmazásával minimálisra csökken az esély, hogy a süllyedések kiújuljanak. A műtétek tartós eredményt biztosítanak.


Egyedi igény szerinti megoldások – tartós eredmény

Az inkontinencia-javító műtétek között egyre inkább alkalmazott módszer a feszülésmentes hüvelyi szalagműtét (TVT), melyet a páciensek húgycsöve alá helyezünk. A műtét 5 éven túli eredményessége mintegy 90%-os. Ha a páciens húgycsöve alá vízszintesen, „hídként” kerül a szalag behelyezésre, ezt TOT műtétnek nevezzük. Ekkor nem a hasfalon, a szeméremcsont felett (mint a TVT- nél), hanem a combtőben, két oldalon lesz egy-egy centiméteres seb, a szúrási pontnak megfelelően. Fotó: TVT és TOT szalag elhelyezkedése.

Amennyiben a süllyedések a húgycsövön túl egyéb szélesebb szöveti elemeket, vagy a méh függesztő szalagjait is érintik, nagyobb felületű protézis anyagokra, hálókra van szükség a kismedencei anatómia helyre állítása érdekében.

A műtéti megoldásokat az ügyfél igényeihez, a szakmai elvekhez és az aneszteziológiai (altató orvosi) szempontokhoz igazítjuk minden esetben.

A hüvelyi megoldás mellett egyre gyakrabban alkalmazzuk a hasi úton, hálóval végzett rögzítéseket! Ekkor a keresztcsont beugró pereméhez fixáljuk a kicsúszó kismedencei szerveket (Promontofixáció).
Válogatott esetekben a méh megtartásával, laparoscopos úton is történhet ez a műtét. A műtétet követően hónapok telhetnek el, amíg a szövetbarát anyag véglegesen beépül. Addig enyhe kellemetlen érzéseket, mint például feszülő érzés az altestben, házaséletnél érzékenység… stb. tapasztalhat a páciens.

Eredmények – gyógyulási esélyek

A gyógyulási arány igen magas, a páciensek a problémák részben vagy teljes egészében történő megszűnéséről számolnak be, az életminőség javulás azonban mindenkinél egyaránt jelentős eredményként mutatkozik!
Az esetek mintegy 5%-ában a seb gyógyulásának, a háló beépülésének zavara figyelhető meg. Ezek egy részénél kisebb korrekciós beavatkozás válhat szükségessé.
A páciensek állapotfelmérése során szükség lehet műszeres vizsgálatokra (hólyagtükrözés, urodinámia).

Nem műtéti megoldások

Természetesen a pontos diagnosztika felállítását követően előfordul, hogy nem szükséges műtéti beavatkozás. Enyhébb esetekben konzervatív kezelési módokkal, pl. intimtorna alkalmazásával a páciens is tud állapotán javítani!
Egyéb esetekben, amikor a páciens elutasítja a műtéti beavatkozást, vagy egyéb okból (pl. általános egészségi állapota miatt) nem operálható, hüvelybe helyezendő különböző alakú pesszáriumokat tudunk ajánlani, mely szintén hozzájárulhat az életminőség javulásához, tünetek csökkenéséhez.

Munkatársak

Nőgyógyászati vizsgálatok
Nőgyógyászati műtétek

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek