Zavaró anyajegy: így szabadulhatunk tőle

Anyajegy eltávolítása esztétikai célból

Az arcon található szexi foltoknak, pöttyöknek évszázados története van. A 17-18. században a dámák selyemből vagy papírból kivágott apró csillag, félhold vagy virág alakú szépségflastromot ragasztottak az arcukra, homlokukra, dekoltázsukra. Ma, sok nő, hasonló célból piercinget visel az orrcimpáján, szemöldökén. Cindy Crawford és Marilyn Monroe szája fölött található anyajegyéért döglöttek a férfiak. Nem is használják rá az anyajegy kifejezést, a beauty mark, beauty spot (szépségjegy, vagy nálunk szépségpötty) a megfelelő szó rá. Tehát van, aki imádja az arcán található anyajegyeket. És van, aki nem. Persze, egy helyre kis szabályos pöttyel nem nehéz megbarátkozni, míg egy kiemelkedő, egyenetlen felszínű, esetleg szőrös anyajegy valóban zavaró lehet.
 
Megfelelően felkészült, az esztétikai sebészet manővereiben is jártas orvos szinte nyom nélkül el tudja távolítani. Anyajegy eltávolítása előtt érdemes az egész testet átvizsgálni (anyajegyszűrés), hogy nincs-e valahol melanomára utaló jel, vagy a bőrgyógyász által gyanúsnak ítélt anyajegy. Ha a szűrés eredménye jó, akkor kezdődhet az eltávolítás bőrsebész által. 
 

Anyajegy eltávolítása orvosi javaslatra

Ha egy anyajegy változtatja színét, formáját, kiterjedését, azt mindenképpen, haladéktalanul el kell távolítani. Ha az anyajegy olyan helyen van, ahol állandó irritációnak van kitéve, akkor javasolt az eltávolítása, nehogy daganatos folyamatok induljanak el benne. Ilyen lehet a vállon lévő anyajegy, amit a táska szíja irritál. Vagy a melltartó pántjával érintkező anyajegy. Férfiaknál a borotválkozás jelenthet problémát, hiszen az állon, orr alatt elhelyezkedő anyajegy állandóan sérülésnek van kitéve. Az eltávolítást itt is a teljes bőrfelület megtekintése, vagyis teljes anyajegyszűrés előzi meg.

 

Hogyan történik az anyajegy eltávolítása?

Ha eldőlt a műtét időpontja, a páciensnek nincs más tennivalója, mint megjelenni a helyszínen, és nagyjából egy órát áldozni az életéből. A sebész először helyi érzéstelenítést ad, majd szikével kimetszi az anyajegyet. A metszést némi ráhagyással kell elvégezni, úgy, hogy kis udvart is kimetsszen az orvos a problémás szövetrésszel együtt. Erre azért van szükség, hogy biztosan eltávolítsa az összes esetlegesen daganatos sejtet. A kimetszett anyagot szövettani vizsgálatra küldik, hogy kiderüljön, van-e valami kóros elváltozás a mintában.
 
Fontos, hogy az orvos milyen irányban ejti a metszést. A bőrnek vannak úgynevezett erővonalai. Ha a vágás ezek mentén történik, szépen gyógyul a heg. Ha nem veszik figyelembe az erővonalakat, a heg kiszélesedhet, megduzzadhat. A kimetszés után következik a seb zárása. Ha kis metszésről van szó, elegendő a sebszélek összevarrása. Nagyobb seb esetén előfordul, hogy a bőrt el kell forgatni vagy csúsztatni, hogy a bőrhiányt a sebész elfedhesse. Ha így sem jutnak elég bőrhöz, akkor szükségessé válik a test másik területéről való bőrátültetés.
 

Utána?

Műtét után kerülni kell legalább hat héten át a természetes napfényt és a szoláriumokat is. Ha az orvos elrendelte, speciális kenőccsel kell kenni az érintett bőrfelületet. Mást viszont nem szabad rákenni, sem alapozót, sem más kozmetikai anyagot. A sebet óvni kell a feszüléstől, így néhány hétig tilos a nagy, intenzív mozgással járó tevékenység. Átmenetileg tehát le kell mondani a sportról, kerti munkáról. És a nagytakarításról is. Ezt a legtöbben elég könnyen átvészelik.