Mellékvesekéreg működésének vizsgálata - menstruációs zavarok

Nincs két egyforma nő. Ezt talán a filozófusok után az endokrinológusok tudják a legjobban. A női ciklus nagyon változatos lehet, a menstruáció tarthat két napig, vagy egy hétig, követheti egymást három vagy öthetenként. Ám, ha rendszertelen, ha fájdalmas, ha túl ritka vagy túl sűrű, vagy esetleg elmarad – az már orvosért kiált. Nagyon fontos felkeresni az szakembert, hiszen a ciklus zavara komoly betegség jele lehet.


A petefészek a női hormonális rendszer fontos része. Ebben a páros szervecskében fejlődnek a petesejtek, melyek érésük után kiszabadulva várják a megtermékenyülést. A petefészek tehát ciklikusan működik, nagyjából havonta bocsát útjára érett petesejteket. A ciklus elején ösztrogén hormont (tüszőhormont) választ el, a petesejtek kiszabadulása után progeszteront (sárgatesthormont). Ha ebbe a folyamatba hiba csúszik, akkor zavar keletkezik a petesejtek érésében, a menstruációban, vagy az embrió megtapadásában. Ezt okozhatja öröklött hormonális zavar, anyagcsere-betegség, gyulladás, autoimmun betegség, előzetes citosztatikus- vagy sugárkezelés, műtét, vagy a petefészek működését irányító agyalapi mirigy működési zavara.

 

Rövidebb, hosszabb, fájdalmasabb...

Ha nincsen menstruáció több mint három hónapig, akkor amenorreáról beszélünk. Ez persze természetes kamaszkor előtt, terhesség és szoptatás közben, valamit a változó-kor bekövetkeztével.

menstruáció zavaráról (diszmenorrea) beszélünk, ha túl ritka, vagy túl gyakori a vérzés, ha túl rövid, és kevés, illetve túl hosszú, és sok vérzéssel jár, ha rendszertelen, és ha a ciklus közepén is erős vérzést észlelünk. Az is betegségre utalhat, ha a havi vérzés nagyon erős görcsös fájdalommal jár. Előfordul túl korai nemi érés, amikor tíz éves kor előtt megjelennek a női alkati jellegzetességek. Ekkor az agyalapi mirigy működési zavarára gyanakszik az orvos. Ha a késői kamaszkorig nem jelennek meg a nőies jegyek, és nem történik meg az első menstruáció,   késői nemi érésről beszélünk, melynek szintén lehet oka az agyalapi mirigy hormontermelésének zavara, de akár más betegség, táplálkozási zavar (anorexia nervoza, bulimia), testi vagy lelki stresszhatás (pl. élsportolóknál). Ha túl hamar (40 éves kor előtt) bekövetkezik a változókor, akkor menopausa praecox nevű állapotot diagnosztizál az orvos. Ekkor jellemzően elmarad vagy ritkul a menstruáció, hőhullámok jelentkeznek, erős izzadás tör rá a betegre, depresszió és szorongás is előfordulhat.

A menstruációs zavarok mindegyike veszélyezteti a termékenységet, de ezen kívül számos káros hatás is bekövetkezhet, hiszen a petefészekhormonok túltermelése vagy azok hiánya az egész szervezet működését befolyásolja. Ezért kíváncsi az endokrinológus az érintett betegnél arra, hogy nem lépett-e fel csontritkulás, érelmeszesedés vagy más szív és érrendszeri betegség.


Beszél a vér

Az orvos a vérzés gyakoriságáról, erősségéről szerzett információk alapján sokat sejthet, de szükség van fizikális vizsgálatra is, valamint a kismedence, illetve az agyfüggelék ultrahangos vagy más képalkotó vizsgálatára. Laborba is küldi a beteget, a vérvizsgálat eredményei alapján megtudja, hogy a petefészek hormonjai, illetve az agyalapi mirigy hormonjai milyen mennyiségben termelődnek.


Rendben a ciklus

Az orvos a vizsgálatok eredményei alapján megállapítja, hogy a petefészek, az agyalapi mirigy, vagy esetleg más hormontermelő szerv működési zavarából adódik a probléma. Lehet, hogy csak egyszerű hormonpótlásra, vagy a ciklus beállítását célzó fogamzásgátló tabletta átmeneti szedésére van szükség. Az is lehet, hogy stresszcsökkentés, és életmód-változtatás (pl. a szénhidrát fogyasztás szabályozása), rendszeres sport hozza meg a gyógyulást. Bizonyos esetekben azonban elkerülhetetlen a műtét, ha az orvos valamelyik belső elválasztású mirigy burjánzását, jó-vagy rosszindulatú daganatát fedezi fel.