Mellplasztika

A mell a kultúránkban a nőiség, a szexualitás szimbóluma. A szép dekoltázs, a vonzó vonalak önbizalmat adnak. Ez nem adatott meg mindenkinek. Akár öröklötten, akár az életkor előrehaladása miatt a mell formája nagyon eltérhet az ideálistól. Ma már teljesen elfogadott, ha ezt az eltérést egy nő plasztikai műtéttel szeretné korrigálni.

A jó melltartó csodákat tesz. Egy bizonyos pontig. Utána kínos… Meg, hát le is szeretné az ember venni néhanap. Van, akinek ez a pont keseríti meg az életét, de nagyon. Van, akinek már ruhában is nehéz elfogadnia a testét. Sokan tinikoruk végétől küzdenek a tudattal, hogy felemás, fiúsan lapos, vagy hátfájást okozóan nagy mellekkel kell élniük, és társat találniuk. A mell plasztikai műtéte a hatvanas évek óta sikeres ága a szakmának, volt idő arra, hogy kiforrjon. Ma már csak biztonságos és a kliens igényeinek megfelelő minőségű, méretű és formájú implantátumokat használnak plasztikai sebészeink. Nagyobbítás, felvarrás és kisebbítés során is előtérbe helyezik, hogy a mell idegei, erei, a tejcsatornák és a mirigyállomány lehetőleg ne sérüljön, így a műtét után születő kisbaba is élvezhesse a szoptatás előnyeit.

Mellnagyobbítás

A mellnagyobbítás legtartósabb módja ma is a szilikon implantátum beültetése. Háromféle implantátum közül választhatunk: szilikongéllel töltött szilikontasak, kettős üregű szilikontasak, melynek belső üregében szilikongél van, a külsőt pedig a sebész tölti fel műtét közben sóoldattal, és a harmadik, amely nem tartalmaz szilikongélt, hanem teljes mértékben sóoldat tölti ki, melynek mennyiségét a sebész szabályozza. A protézis elhelyezkedhet a mirigyállomány alatt, illetve a mellizom alatt. A behelyezés történhet a mell alatti redő területén történt metszéssel, vagy a hónaljárok felől, vagy a bimbóudvaron át. 
A műtét után egy éjszakát az intézményben kel tölteni. A páciens rugalmas kötéssel a mellkasán tér haza, majd öt héten át sportmelltartó viselése ajánlott, hogy az implantátum pontosan ott maradjon, ahova szánták. Varratszedésre két héttel a beavatkozás után kerül sor. 
A kontrollvizsgálatok elhanyagolása veszélyes lehet, hiszen a mellnagyobbító műtét lehetséges szövődményeit  az orvos ismeri föl idejekorán, illetve ő tud segíteni a megelőzésben, elhárításban. Előfordulhat, hogy az implantátum körül kialakuló kötőszövetes tok megvastagszik, majd összehúzódik, így ráfeszül az implantátumra. Ez fájdalmat, feszességet okoz. A kellemetlenség kisebb műtéttel megszüntethető. Bizonyos külső hatásokra, vagy elöregedés miatt a szilikontasak sérülhet, a szilikongél vagy a fiziológiás oldat a szövetek közé kerülhet. Ilyenkor egy hónapon belül a protézis eltávolítására lehet szükség. A mell a végleges formáját nagyjából fél év múlva nyeri el.  A műtétet követő mammográfiai vizsgálatokon mindig jelezni kell az orvosnak, hogy mellnagyobbító műtéten estél át!

Mellkisebbítés, mellfelvarrás

Előfordulhat, hogy a mell mérete annyira nagy, hogy ez már a mozgásrendszer épségét veszélyezteti: állandósul a hátfájás a nagy súly cipelése miatt. Ebben az esetben mellkisebbítő műtéttel lehet segíteni, amely természetesen magával vonja a mell formázását, és azt, hogy a mellbimbó esztétikai szempontból optimális helyre kerüljön. Ugyanez vonatkozik a mellfelvarrásra is. A mell megereszkedhet terhesség, fogyás vagy pusztán az idő múlása okán is. Ebben az esetben lehet, hogy elég a felesleges bőrt kimetszeni, és újra formázni a melleket, de az is lehet, hogy szilikonimplantátum beültetésével is kombinálni kell az eljárást. A sebész számtalan módszert ismer, mindig az adott páciens arányainak, adottságainak és igényének ismeretében tervezi meg az operációt.

A mellkisebbítő és –formázó műtét altatásban történik, egy éjszakás bent fekvéssel. Négy hétig éjjel nappal ajánlott egy jól tartó melltartó viselése, majd utána újabb két hétig nappalra javasolt a melltartó használata.

A második hét végén a plasztikai sebész eltávolítja a varratokat, és ellenőrzi a mell állapotát. Utána kontrollvizsgálatok szükségesek lehetnek

Új dekoltázzsal

A szép mell a nő ékessége. Ám sajnos nem tarthat minden örökké: fel kell rá készülni, hogy a gyermekszülés vagy újabb hízás, fogyás újra befolyásolhatja a mell állapotát. Fogadd meg orvosod tanácsait, és további segítségét, hogy a lehető leghosszabb ideig örömmel tekints a tükörbe. Még meztelenül is.