Merevedési zavarok

Mi lehet a háttérben?

A merevedési zavar hátterében szervi és pszichés okok is állhatnak, sőt gyakran ezek kapcsolatban állnak egymással.
A merevedési problémáknak az életkor növekedésével nő a gyakorisága. Ennek oka az is lehet, hogy az öregedési változások mellett a férfiak idősebb korukban gyakrabban szednek gyógyszereket, többször fordul elő az életükben  magas vérnyomás és az érelmeszesedés, melyek hozzájárulhatnak a merevedési zavarok kialakulásához.

A fiatalabb korosztályra pedig elsősorban a stressz és a szorongás okozza a merevedési zavarokat.

Ezen kívül vannak olyan tényezők is, amelyek nem köthetők korhoz, azonban az általános tapasztalatok szerint merevedési zavarokhoz vezethetnek, ilyen például az túlzott alkoholfogyasztás és dohányzás és a depresszió.

Éppúgy funkciózavart okozhatnak az artériás eredetű megbetegedések is, valamint ha neurológiai eredetű problémák lépnek fel.

Az endokrinológiai megbetegedések, például a cukorbetegség vagy a növekedett prolaktin- és pajzsmirigybetegségek valamint a mellékvese betegségei is funkciózavart okozhatnak.

Különböző anatómiai okok is okozhatnak potenciazavarokat, például prosztata műtétek után (radiális prosztatektómia, TURP), hasi- kismedencei ér és egyéb műtétek, gerincsérülés és műtét.

Kivizsgálás

Fizikális vizsgálat
A hímvessző, herék (nagyság, elhelyezkedés, gyulladás stb), prosztata vizsgálata (gyulladás, rák), vérnyomás, pulzus, gynecomastia (mell nagyobbodás, hormonális eltérésre utal), általános fizikai állapot felmérése

Laborvizsgálatok

  • általános laborvizsgálat (vércukor, koleszterin, vérzsírok, vesefunkció, májfunkció)
  • hormon vizsgálatok (tesztoszteron, SHBG, prolaktin, pajzsmirigy működés vizsgálata), PSA vizsgálat

  Rövid kérdőív a szexuális zavarok diagnózisához. (Brief Sexual Symptoms Cheklist BSSC)

  1. Elégedett a jelenlegi szexuális életével? igen/ ha nem
  2. Mióta nem elégedett szexuális életével?
  3. Mivel nem elégedett?
  • csökkent nemi vágya
  • erekció erőssége csökkent
  • túl korán következik be a magömlés
  • nem vagy nagyon későn jön létre az orgazmus
  • fájdalmai vannak szex közben
  • hímvessző elgörbül merevedéskor
  • más egyéb problémái vannak

  4. Szeretne orvossal beszélni ezekről a problémákról?
  5. Hogyan jellemezné az erekció erősségét?
  • A hímvessző egyáltalán nem nagyobbodik meg, nincs erekció.
  • Kisfokú erekció kialakul, de nem elég kemény.
  • Erekció elég erős, de a hüvelyi behatoláshoz nem elég kemény.
  • A hüvelyi behatoláshoz elég, de nem teljesen kemény
  • A hímvessző teljesen kemény és rigid

  Kezelés

  Manapság számos kezelési módszer áll a merevedési zavarok gyógyítására, melyek között találhatók gyógyszerek, készülékek, műtét, illetve ha pszichés problémáról van szó, akkor a tanácsadás.

  Első vonalbeli kezelés - gyógyszer

  A gyógyszeres kezelés lényege a hímvessző barlangos testekben lévő sima izomzat ellazítása, ami által nő a véráramlás és a kialakul a megfelelő erősségű erekció.
  A kezelés kulcsa a hímvesszőben a NO (nitrogen-monoxid) szintjének megnövelése. A modern gyógyszerek az ún. PDE 5 (foszfodiészteráz 5 enzim) gátlók ezt érik el.

  Magyarországon elérhető hivatalos készítmények:
  Sildenafil 25-50-100 mg-os dózisban. Bevétel után 30-60 perc múlva hat. A nehéz zsíros ételek gátolják a felszívódást, nagymennyiségű alkohollal szintén nem érdemes bevenni. Ajánlott kezdő dózis 50 mg. A leggyakoribb mellékhatások a fejfájás, arckipirulás, orrdugulás.
  Tadalafil 10-20 mg. 30 perccel bevétel után hatásos, 2 óra múlva éri el a maximális hatást. Mivel a lebontása hosszabb időt vesz igénybe 24-48 óra múlva is hatásos lehet. A taplálkozás nem befolyásolja a felszívódását. A mellékhatások a Viagrához hasonlóak. A Cialis 5 mg/nap naponta alacsony dózisban használható.
  Vardenafil 10-20 mg. Kezdő dózis 10 mg/alkalom, bevétel után 30 perccel hat. A zsíros ételek gátolják a felszívódását. Mellékhatások szintén fejfájás, arckipirulás, hátfájás, izomfájdalom, orrdugulás lehetnek. 

  Második vonalbeli kezelések

  Hímvesszőbe adott értágító injekciók
  Jelenleg a legelfogadottabb kezelés a merevedési zavarok esetén a hímvesszőbe adott alpostradil (Caverject) kezelés 5-40 ug dózisban. Más értágítókkal kombinációban is használható (phentolamin, papaverin). Az erekció a beadás után 5-15 perccel kialakul. A szer előnye, hogy nagyon ritkán alakul ki kóros, hosszantartó erekció. A beadás után a betegek kis részénél a hímvesszőben fájdalom is kialakulhat. A hatás kialakulásnál a szexuális stimulációnak kisebb szerepe van.
  A papaverin a legrégebben használatos szer a hímvessző simaizomzatának ellazításához. Ma már lehetőség szerint önmagában ritkábban használjuk. Gyakrabban okoz kóros, hosszan tartó erekciót ill. a savas kémhatása miatt helyileg hegesedést okozó hatása is van.
  A hímvesszőbe adott injekciózást a betegeknek meg lehet tanulni. Viszonylag egyszerűen kivitelezhető. Mozgáskoordináció zavaránál vagy nagyfokú hasi elhízásnál az öninjekció beadása nem lehetséges.
  A erekció hosszabb, 50 perctől 3 óráig is terjedhet. 5-6 óránál tovább tartó erekció esetén orvoshoz kell fordulni.

  Vákuum készülék használata
  A vákuum készülék azoknál javasolt, akiknél a gyógyszeres kezelés nem javasolt. Legeredményesebb használata tartós párkapcsolat esetén. Az erekciós zavarok minden formájánál használható. A készülék működési elve egyszerű, negatív nyomás által a hímvesszőbe beáramlik a vér, majd a hímvessző tövére helyezett speciális gumigyűrű a vér elfolyását meggátolja. Az erekció 2-3 perc alatt kialakítható és 30 percig fenntartható. A hímvessző gyakran hideg érzésű, ill. kékesen elszíneződhet és fájdalmassá is válhat az oxigénhiány miatt. A vákuum készülék nem alkalmazható véralvadást gátló gyógyszerek, ill. hímvessző elgörbülése esetén.

  Harmadik vonalbeli kezelések

  Hímvessző protézisek
  Hímvessző protézis végső megoldásként azoknál használható, akiknél az első és másodvonalbeli gyógyszeres kezelések nem használnak vagy kontraindikáltak.
  A protéziseknek két nagy típusa van, a félmerev hajlítható és a felfújható ún. hydraulikus protézisek.
  A mai modern felfújható protézisek három részből állnak a felfújható cilinderből, a folyadéktároló egységből és a pumpából.
  Nagyon jó kozmetikai eredménnyel és beteg megelégedettséggel használható. Cukorbetegeknél és autoimmun betegség esetén a kilökődés veszélye nagyobb.