Mi történik az anyával szülés közben?

A szülés hosszú, kemény munka. De nem csupa fájdalom és szenvedés. Nem csupa kellemetlen, kényelmetlen élmény. Ne higgy a rémtörténeteknek! Lesz részed elmélyülésben, pihenésben, lehet evés és ivás, sőt, a humor is belefér…

Amikor ráébredsz, hogy „ez már az”, érdemes felhívni a bábádat, és megosztani vele érzéseidet. Lehet, hogy még egy kis otthoni fürdőt javasol, de az is lehet, hogy azt mondja: azonnal indulj a Róbertbe! Jól ismeritek egymást, valószínűleg nincs szüksége műszerekre ahhoz, hogy megállapítsa, a szülés melyik szakaszában vagy.


Előkészítés igény szerint

Ma már tudjuk, hogy az, amit a klinikai ellátásban előkészítésnek neveznek, többnyire formaság. Nem ragaszkodunk a beöntéshez. A legtöbb nő beszámol arról, hogy már a vajúdás megindulása előtt hasmenése volt, nála nincs értelme a beöntésnek. A WHO szerint a normális szülésnek nem része a beöntés. Az anya persze saját kérésére kaphat. Hasonló a helyzet a borotválással: a legtöbben megcsinálják otthon, ez már az életmód része. Ám, ha valaki nem szőrtelenít, és nem is szeretné, hogy szülése alatt leborotválják a fanszőrzetét, akkor senki nem erőlteti.


Pici falatok

Már említettük, hogy a szülés kemény munka. Senki sem képes üzemanyag nélkül dolgozni. Ha az anya kívánja az ételt, akkor biztosan szüksége van rá. Ehetsz tehát bátran, és persze ihatsz is. Nem építünk be már az elején branült, azért, hogy infúzióval pótoljuk, ami hiányzik neked. Folyadékra is szükséged lesz. A legjobb, ha a kezed ügyében tartasz egy sportkupakos palackot, számodra kedves innivalóval.


Séta, sőt! Tánc!

A legtöbb anya nem tud, és nem is akar veszteg maradni a vajúdás órái alatt. Fontos, hogy beszéld meg a szülésznőddel, hogy már el kell-e indulnod a kórházba. Ha még bőven van idő, és nem folyt el a magzatvíz, sétálhatsz egyet a pároddal a ligetben, vagy az utcákon. Ha megérkeztél hozzánk, akkor sem leszel ágyhoz kötve. Használd ki a teret, sétálj, sőt táncolj, ha jól esik! A baba súg neked: mindig az a testhelyzetet  érzed kényelmesebbnek, ami a picit segíti az előre jutáshoz. Meglepő, de a legtöbb kismama képes aludni a fájások közötti kis időben.  Bátran megteheted. Mi mindig arra figyelünk, hogy nektek jó legyen. Ha szundikálni van kedved, keresünk egy szép, kényelmes zugot a szobában.


Te hogy szeretnéd?

Van, aki részletesen megtervezi a szülést, még azt is, hogy milyen zene szóljon a szobában, vagy, hogy milyen olajjal mikor szeretne masszírozást. Érthető, ha tervezel, de arra kérünk, adj magadnak szabadságot. Ez a szülés egyedi, és különleges. Egyetlen dologban vagyunk biztosak: a végén meglesz a baba. Hogy te közben éppen mit szeretnél, mibe tudsz testben és lélekben kapaszkodni, azt nem tudhatjuk előre. Örülünk, ha elhozod kedvenc zenéidet, de szívesen teremtünk csendet is, ha arra lesz szükséged. Ha szeretnéd, magadra hagyunk, ha szeretnéd, a férjeddel lehetsz kettesben, ha pedig azt igényled, mások is bejöhetnek. Tervezhetsz vízben szülést, de senki sem garantálja, hogy éppen jól fog esni neked a medencében lenni. Lehet, hogy inkább szívesen hajolnál az ágyra, vagy guggolnál a kötélbe kapaszkodva. Lehet, hogy viccelődni lesz kedved, de az is lehet, hogy meghitt beszélgetést kívánsz, vagy éppen teljes csendet. Az is lehet, hogy úgy képzeled el, hogy a baba, miután a hasadra tesszük, magától felkúszik a melledig, aztán mégis magad teszed mellre, mert nincs türelmed kivárni az első ölelést. Változtass bátran, mondd el őszintén, bízz magadban!


Munkatársak