Mikor érdemes hematológushoz fordulni?

Milyen okok miatt érdemes hematológushoz fordulni? Ha a vérkép szerint anémia(vérszegénység) áll fenn. Ennek leggyakoribb oka fiatal nőkben a vashiány, idősebb korosztályban esetleg vastagbél daganat okozta vérvesztés. A vérszegénység tünetei gyengeség, szédülékenység, sápadtság. Az alacsony hemoglobin érték általában 110 gramm per liter vagy az alatt található. Szakambulanciánkon speciális vizsgálati módszerekkel állapítjuk meg a vérszegénység, vashiány okait, hátterét. Akkor is haematológushoz kell fordulni, ha a fehérvérsejtszám túl alacsony (4 Giga per liter alatti), vagy túl magas (tartósan 12- 14 Giga per liter feletti), illetve a vérképben a fehérvérsejt altípusok aránya rendellenes, vagy thrombocyta száma 100 Giga per liter alatti. Ez ITP, krónikus májbetegség, esetleg több sejtvonal érintettsége esetében az aplasztikus anaemia lehetőségét veti fel.


Limfóma gyanúját kelti a jelentősebb testsúlycsökkenés, a három hétnél tartósabb lázas állapot és csomó tapintása a nyakon, vállgödörben, a hónaljban esetleg egyéb testtájakon. A bal bordaív alatt tapintható képlet gyakran a nagyobb lép. Ez gyakran hematológiai betegséget jelez. Lehet, hogy saját maga észleli vagy kezelőorvosa hívja fel a figyelmét, vagy éppen egy hasi ultrahang vizsgálaton fedezik föl. 


trombózisok ellátása Magyarországon általában kórházi feltételeket igényel, de kivételesen otthon is megoldható a kezelés, ez azonban valóban ritkaság.


Vérzékenység esetén a bőrön, a nyálkahártyákon, vagy az emésztőrendszerben tapasztal a beteg szokatlan vérzést, kék foltok jelennek meg apróbb ütés esetén is a bőr felszínén, gyakori az orrvérzés, foghúzás után nem áll el a vérzés, illetve vérvétel esetén is elhúzódó vérzést tapasztal a beteg.