Mikor forduljunk orvoshoz napozás után?

A nyaralás egyik legkellemesebb része, hogy sok időt töltsünk a napon. Azonban a napsugárzás sokszor túljárhat a napozók eszén, ami bizony negatív következményekkel is járhat. Amikor sok időt töltünk a napon, fontos odafigyelni a bőrünk védelmére.

Íme néhány tipp, hogyan óvhatjuk meg a bőrünket és mire kell odafigyelni:

Napvédelem krémmel

Használjunk napvédő krémet, amely legalább SPF 30-as faktorszámmal rendelkezik. Kenjük be vele az egész testünket, kb. 15-30 perccel a napozás kezdete előtt, és ismételjük meg a folyamatot 2-3 óránként, valamint fürdés vagy erős izzadás után.

Védőruházat viselése

Hosszú ujjú pólók, nadrágok vagy széles karimájú kalapok viselése segít megvédeni a bőrünket a közvetlen napsugárzástól. Keressünk olyan ruhadarabokat, amelyek a napfénytől védik a bőrt, ugyanakkor légáteresztőek is.

Kerüljük a közvetlen napsütést a nap legforróbb óráiban

A 10:00 és 16:00 óra közötti időszakban a napsugárzás a legintenzívebb. Próbáljuk meg minimalizálni a tartózkodást a napon ebben az időszakban, és ha lehet, keressünk árnyékos helyeket.

Hidratálás

A napozás során a bőrünk könnyebben kiszáradhat. Fontos, hogy megfelelően hidratáljuk a bőrünket, mind belülről, mind kívülről. Igyunk sok folyadékot, például vizet vagy gyümölcsleveket, és használjunk hidratáló krémet a bőrünk hidratálására.

 

A túlzott napsugárzás problémákat okozhat a bőrünknek

Leégés

A túlzott napsugárzás bőrpírt, fájdalmat és hólyagokat okozhat. A súlyosabb esetekben hányinger, fejfájás és láz is jelentkezhet.

Bőrrák

A túlzott napsugárzásnak való hosszú távú kitettség a bőrrák kialakulásának kockázatát növelheti. Ezért fontos megfelelő védelmet biztosítani a bőrünknek.

Bőröregedés

A nap káros UV-sugárzása hozzájárulhat a bőr korai öregedéséhez, ráncok, foltok és bőrelszíneződések formájában.

Ha napozás után olyan tüneteket tapasztal, amelyek aggodalomra adnak okot, érdemes szakorvoshoz fordulnia. A napozás okozta leégés esetén, ha a bőre erősen leégett, fájdalmas, duzzadt vagy hólyagosodik, ajánlott orvoshoz menni. Az orvos tud tanácsot adni a megfelelő kezelésről és fájdalomcsillapítóról.

Ezenkívül érdemes orvoshoz fordulni, ha a következő tünetek jelentkeznek napozás után:

  • Súlyos égési sérülések, amelyek nagyobb területen jelentkeznek.
  • Hányinger, hányás vagy hasmenés.
  • Láz és hidegrázás.
  • Erős fejfájás vagy szédülés.
  • Gyengeség, fáradtság vagy általános rossz közérzet.
  • Allergiás reakciók, például kiütések vagy viszketés.

Fontos megjegyezni, hogy a napozás utáni tünetek és az orvoshoz fordulás szükségessége az egyéni körülményektől függ. Ha bizonytalan, mindig jobb konzultálni orvossal a tünetekről és az egészségi állapotáról. A TritonLife bőrgyógyász szakorvosaihoz bármikor bizalommal fordulhat tüneteivel, panaszaival.