Nyakplasztika

Az elegáns selyemkendő a nyakban gyakran az árulkodó éveket hivatott palástolni. Mert az ápolt arcbőr, a megőrzött alak ellenére sem lehet letagadni az éveket, amelyek a nő nyakán látszódnak meg leghamarabb. A nyakplasztika rendszerint az arc plasztikai műtétével együtt jár, de előfordul, hogy önmagában is igény van az elvégzésére.

Sál nélkül is csinos

Az idő múlására egyik legérzékenyebb terület a nyak. Sajnos, még túlsúly nélkül is kialakulhat toka, megereszkedhet a bőr, ezt ideig – óráig lehet csinos sállal, kendővel palástolni. De nem muszáj. Aki nehezen fogadja el a korral járó változást, rövid plasztikai műtét, és néhány nap lábadozás után örömmel nézhet tükörbe.

Sajnos nem csak dollármilliókat lehet örökölni, hanem öregedésre hajlamos bőrt, az átlagnál lazább kötőszövetet is. Először egy fotón veszed észre, hogy valami fura van ott az állad alatt, aztán kiderül a tükörből is: ez már nem az a szépen ívelt, karcsú nyak. Legföljebb, ha kicsit fölszeged fejed… Plasztikai sebészeti módszerrel az életkorral, vagy elhízással összefüggő, de az alkati vonásként szinte öröktől meglévő toka is korrigálható.  Plasztikai sebészünk az első találkozás alkalmával elmondja a műtét menetét, a lehetőségeket, és kijelöli a műtéthez és az altatáshoz szükséges elvégzendő vizsgálatokat. A nyak plasztikai műtétére gyakran arcplasztikával együtt kerül sor, de a nélkül is létjogosultsága van, nem ritka az önálló nyak-korrekciós műtét.

Személyre szabva

Alkatodtól és igényedtől függően sor kerülhet nyaki zsírleszívásra, a felesleges bőr eltávolítására, vagy mindkét eljárásra együttesen. Ma már nem csak a bőrt feszítik meg a korszerű gyakorlatot követő plasztikai sebészek, hanem a bőr alatti szöveteket, és a nyakizmok összefekvését is korrigálják szükség esetén.  A bemetszések helyét a fül mögött jelölik ki, így láthatatlan lesz az amúgy is vékony heg. Ha zsírleszívásra van szükség, itt vezetik be az eszközt, amellyel a plasztikai sebész finom mozdulatokkal eltávolítja a fölösleges zsírt. Ha további alakításra van szükség, a bőrt, a bőr alatti kötőszövetet is optimális formába hozza, majd elhelyezi a rejtett varratokat.  Az altatás miatt egy éjszakát javasolt az intézményben tölteni. A páciens másnap hazamehet, bizonyos életmódbeli tanácsokkal ellátva.

Kímélő életmód

Hazatérés után érezhető feszülés, megjelenhetnek véraláfutások, sőt, átmenetileg aszimmetrikusnak is tűnhet a nyak. Ez pár nap alatt rendeződik a műtéttel járó ödéma felszívódása után. Két hét múlva már csak a műtét pozitív hatása látszik. Ám a gyors felépüléshez kíméletes életmódra van szükség: az első napokban ne hajolj, ne emelgess nehéz dolgokat, és ne csinálj semmit, amitől vérbőség alakul ki az érintett területen. A sebet ne érje víz: hajat mosni tíz nap után lehet. Ugyanennyit kell várni arra, hogy finom sminkkel elfedd a lábadozás nyomait. Az első napokban ajánlott fölpolcolt háttal aludni, és lehetőleg pépes vagy könnyen rágható ételeket enni. Két hét múlva megtörténik a varratszedés, utána rendszeres kontrollra lesz szükség, melynek időpontjairól a plasztikai sebész tájékoztat.

Nincs szükség kendőzésre

Már pár héttel a műtét után szinte tökéletes képet látsz a tükörben, ám a végleges eredmény csak fél év múlva várható. A kendőket, sálakat, magas nyakú pulcsikat persze újra előveheted: ha akarod. Mert tetszenek. Csak és kizárólag azért.