Orrplasztika

Szép ívű orr, elegáns profil
Az orr uralkodik az arcon. A zavaróan nagy, vagy éppen aszimmetrikus orr adta látványról nehéz sminkkel vagy különleges ruhadarabbal elterelni a figyelmet. Egy néhány órás műtét viszont egész életre megszabadít ettől a problémától.
 
A kisbabák, kisgyerekek fitos orrocskája kedves látvány, az arányosan kicsi orrú emberek általában pozitív érzelmeket váltanak ki, míg a nagy, horgas, vagy krumpliorr inkább távolságtartást, meghökkenést okoz, ha amúgy nem illik az arc karakterébe. Vannak sármos nagy orrú férfiak, és szexis sasorrú nők, persze, de nem mindenki olyan szerencsés, hogy vonzereje, szépsége aránytalan orra ellenére is sugárzó legyen. Az orr formáját fejlődési rendellenesség és baleset is módosíthatja.

A porcok, csontok formázhatók

A függőleges orrcsont, a folytatásaként megjelenő szélső porc, az orrszárnyi porc az orrsövény és az orrszárnyak adják az orr formáját. Az orvos fölméri ezek állapotát, és egyeztet a pácienssel a kívánt formáról. Minden rész korrigálható, az arányok kiegyenlíthetőek, akár az orr hossza, kiemelkedésének mértéke vagy vaskossága, vagy ezek kombinációja okozza a problémát.  

A műtét általában altatásban történik, az altatás feltételeiről, és a szükséges vizsgálatokról részletesen tájékoztat majd orvosunk. Az orr plasztikai műtéte 2-3 órán át tart. A metszések az orr belsejében történnek, rejtetten, kívülről hegek nem láthatók. Ez alól kivételt képez az orrszárnyak kisebbítése, formázása, amelynek érdekében külső metszésre van szükség, de a plasztikai műtét hegei ebben az esetben is szinte láthatatlanok maradnak.

A végső eredményig

A műtét után védeni kell az „új orr” formáját, ezért rögzítést kap, többnyire gipszborítást készítenek rá. Mivel a belső nyálkahártyákat is érinti az operáció, az orr belsejébe is kerülnek tamponok, így eláll a vérzés, és gyorsabban gyógyul ez a terület. A tamponokat 24-48 óra után távolítja el a sebész, a külső rögzítést pedig 5-10 nappal a plasztikai műtét után. Az operált orr még egy darabig törődést, kíméletet igényel, de meghálálja!  Két-három hétig nem szabad orrot fújni, a keletkező váladékot fel kell itatni. Tilos lehajolni, emelni és más fizikai munkát végezni, alkoholt fogyasztani, és távol kell tartanod magad a poros, rossz levegőjű helyektől.

Miután a sebész eltávolította a külső rögzítő kötést, már látható a pozitív változás az orr formáján, de még korántsem végleges a kép. Az operált porcok, csontok egy darabig még duzzadtak, deformáltak lehetnek. A plasztikai műtét után négy-hat héttel már gyönyörködhetünk a műben, de a végleges állapot nagyjából fél év után látható, addig még apró változások következhetnek be.

Új orr, új élet

Az orr plasztikai műtéte után egy hónappal a legtöbb ismerősöd csak ennyit fog mondani „de jól nézel ki!”. Valójában azt látják majd, hogy arcod harmonikusabb, hogy „nagyon rendben vagy”, megszépültél. Nem kezdi majd mindenki azzal, hogy „milyen szép lett az orrod”. És ez jelzi azt, hogy teljesült, amire vágytál: nem lettél másik ember, az vagy, aki voltál, csak éppen „jobb kiadásban”!