Óvakodjunk a lábgombás fertőzéstől a strandokon

A nyár egyet jelent a strandolással, vízparti pihenéssel, de a lubickolásnak sokszor lehet kellemetlen hozadéka. Ilyen például a lábgombás fertőzés, amit nagyon könnyen elkaphatunk.

A mezítlábas séta lehet, hogy kellemes érzés, viszont, ha egy közösségi területen kezdjük mellőzni a papucs, vagy cipő használatát, hamar érintkezhet a gomba a talpunkkal, és természetesen észre sem vesszük. Ezeken a közösségi helyeken ugyanis sokan mások is mezítláb közlekednek, és amennyiben egy fertőzött lábú strandoló nyomába lépünk már meg is van a baj. A gombák ugyanis könnyen terjednek a homokban, illetve a medence körüli melegvizes részeken, de akkor is veszélybe kerülhetünk, ha egy fürdőmedencét vagy jacuzzit használunk valakivel, aki már megfertőződött, erre pedig igencsak nagy az esély. 

A strandoktól, közösségi helyektől eltekintve az sem mindegy, hogy milyen lábbelit viselünk. Ha olyan cipő vagy papucs van a lábunkon, amely nem megfelelően szellőzik, nedves marad, vagy nem védi eléggé a lábainkat a közvetlen érintkezéstől a fertőzött felületekkel, akkor megnőhet a lábgombás fertőzés kockázata.

Fontos megjegyezni, hogy bár a lábgombás fertőzések gyakoriak, a megfelelő higiéniai intézkedésekkel és óvintézkedésekkel csökkenthető a fertőzés kockázata. Például mindig viseljünk lábbelit a közös területeken, használjunk saját törölközőt, ne osszuk meg személyes tárgyainkat más emberekkel, illetve tartsuk tisztán és szárazon a lábainkat. Ha fennáll a gyanúja  lábgombás fertőzésnek, fontos, hogy azonnal forduljunk orvoshoz a megfelelő diagnózis és kezelés érdekében.

 

A lábgomba jelei

Számos tünet utalhat lábgombás fertőzésre:

  • Viszketés: A lábgombás fertőzés gyakran viszketéssel járhat, különösen a lábujjak között vagy a talpon.
  • Pirosság: Az érintett területen jelentkezhet bőrpír vagy vörös foltok, különösen a lábujjak között vagy a talpon.
  • Pikkelyes vagy hámló bőr: A fertőzött területeken a bőr pikkelyes lehet, vagy hámlani kezdhet.
  • Repedések vagy berepedt bőr: A lábgombás fertőzés következtében a bőr repedezhet vagy berepedezhet, különösen a talpon vagy a sarkakon.
  • Lábujjak közötti bőrpuhulás: A lábgombás fertőzés gyakran megpuhítja a bőrt a lábujjak között, ami kellemetlenséget vagy fájdalmat okozhat.
  • Kellemetlen szag: A fertőzött területeken jellegzetes kellemetlen szag alakulhat ki.

A fent említett tünetek más bőrbetegségekre is utalhatnak, ezért a pontos diagnózis és kezelés érdekében érdemes orvoshoz fordulni.