Pajzsmirigy alulműködés

Állandó fáradtságot él át, miközben egymás után jönnek fel a kilók? Sokan a rossz életmódra fogják, vagy éppen természetesnek veszik ezeket a problémákat: hja, a mai túlhajszolt világban. Tévedés, hogy együtt kell élni a zavaró tünetekkel. Érdemes endokrinológushoz fordulni, könnyen lehet, hogy pajzsmirigy betegségről van szó! 


A pajzsmirigy alulműködés lényege

A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő hormontermelő szerv. Hormonjai a tiroxin (a leleteken T4) és a trijód trionin (a leleteken T3). Az általános anyagcserét alakítják, így hatásuk nagyon szerteágazó. Ebből következően a tünetek is sokfélék lehetnek. A hormonhiány, vagy csökkent hormontermelés (hipotireózis) kialakulása lehet veleszületett, és lehet szerzett is. A kezeletlen veleszületett hormonhiány már szinte soha nem fordul elő, mert újszülött korban a harmadik napon minden Magyarországon született babánál mérik a TSH szintet, és ha bebizonyosodik a probléma, azonnal megkezdik a hormonpótlást. A szerzett hipotireózis leggyakoribb formája egy autoimmun betegség (Hashimoto-tireoiditisz). Ritkábban a pajzsmirigy működését irányító agyalapi mirigy hormontermelésének zavara (TSH hiány), ritkán jódhiány. Előfordul, hogy tervezett orvosi beavatkozás okoz pajzsmirigy elégtelenséget, például pajzsmirigy túlműködés esetén végzett műtét. Egyes gyógyszerek mellékhatása is okozhat pajzsmirigyhormon hiányt.


Lelassult világ

Az első tüneteket a legtöbb beteg nem veszi komolyan, hiszen meglehetősen általános ma a fáradtság, rossz közérzet. Később bőrszárazság, test szerte megjelenő ödéma jelentkezik, memóriaromlás, mélyebb, rekedt hang. Hajhullás, kopaszodás és a libidó csökkenése jellemzi a beteget. Székrekedés jelentkezik, az étvágy romlik, a testsúly ennek ellenére növekedni kezd.


A pontos diagnózis

Nagyon fontos, hogy az orvos megtudja, milyen betegség vezet a tünetekhez. Sajnos nem ritka, hogy a beteg különböző problémáit különböző szakorvosok kezelik: a hajhullást, a bőrszárazságot bőrgyógyász, a rekedtséget gégész próbálja gyógyítani. Szerencsés esetben valamelyik szakorvosnál összeáll a kép, és endokrinológushoz kerül a beteg. Itt a páciens kikérdezése után vérvételt rendel el a szakorvos. Ha a tiroxin (T4) és a trijód trionin (T3) szintje alacsony, és a TSH (pajzsmirigyserkentő hormon) szintje magas, akkor maga a pajzsmirigy betegedett meg. Ha mindhárom hormon alacsony szintet mutat, akkor az agyalapi mirigy betegsége okozza a problémát. Előfordulhat, hogy a pontos diagnózis felállításához szövetmintavételre is szükség van.


A gyógyulás útján

Pajzsmirigy alulműködés esetén a hormonpótlás az elsődleges kezelési mód. Szerencsére a hormonpótlás nem bonyolult, a tiroxint tabletta formájában szedheti a beteg. Fontos a rendszeres ellenőrzés, és az orvossal való együttműködés, hiszen a beszedendő tiroxin mennyiségét az orvos személyre szabottan állítja be. A rendszeres ellenőrzés során mérik a vérben keringő hormon szintjét, így megállapítható, hogy a dózis megfelelő-e. A gyógyszert egész életen át szedni kell. Ha a beteg elhanyagolja, újra jelentkeznek a kellemetlen tünetek. Pajzsmirigy alulműködés esetén szelén is javasolt. Jódpótlás káros is lehet, csak bizonyos egyértelmű jódhiány esetén.