Pajzsmirigy betegség - gyulladások

A gége előtt megduzzad a nyak, fájdalmas, és kellemetlen érzés, hiszen a nyelés is nehézzé válik. Emellett idegesség, vagy nyomott hangulat jelentkezik, és számtalan más apró, szokatlan tünet. Szerencsére nem kell így élni ezen túl. A pajzsmirigy gyulladása gyógyítható.


A pajzsmirigy gyulladás

A pajzsmirigy a gége előtt elhelyezkedő szerv a nyakon. A pajzsmirigy által termelt hormonok (trijód trionin és tiroxin) befolyásolják az anyagcserénket, ezért a mirigy túltermelése vagy alulműködése egyaránt hat szinte minden szervünkre. Pajzsmirigy gyulladás esetén általában mind a túltermelés, mind az alultermelés kellemetlen tüneteivel találkozunk egymás után. Amikor a szövetek begyulladnak, a pajzsmirigy sejtjeiben tárolt hormonok kiszabadulnak a sérült sejtekből. Ez nem valódi túltermelés, ám a szervezetben a kelleténél sokkal több pajzsmirigyhormon jelenik meg. A gyulladás későbbi szakaszában a beteg sejtek már nem tudnak elegendő hormont termelni, így hiány keletkezik. A pajzsmirigy gyulladása lehet hirtelen megjelenő, vagyis akut, lehet szubakut, vagy csendes, és lehet krónikus. Mindhárom esetben a gyulladás megszűntetésére tesz törekvéseket a szakorvos. Ha a beteg együtt működő, könnyen leszámolhatnak a kellemetlen tünetekkel.


Tünetek

A tünetek széles skálán mozognak: az akut gyulladás ágynak dönthet, a szubakut gyulladást úgy is átvészelhetjük, hogy szinte észre sem vesszük.

Akut gyulladás esetén egy klasszikus felső légúti betegség tüneteit észleljük, lázzal, köhögéssel, izomfájdalmakkal. A fő tünetek elcsendesülése környékén erős duzzanat tapasztalható a pajzsmirigyen, és a fül felé sugárzó fájdalom jelentkezik. A betegek nagy része fül-orr-gégészhez kerül, bár valójában endokrinológust kellene felkeresnie.

Szubakut gyulladás (más néven csendes tireoiditisz) esetén enyhe tünetek jelentkeznek, fájdalommal nem járó pajzsmirigy megnagyobbodás, kezdetben fokozott pajzsmirigyhormon-kiáramlással, majd alultermeléssel. A tünetek nem olyan átütőek, hogy a beteg feltétlenül orvoshoz forduljon, így valószínű, hogy sokan nem is tudják, hogy betegek. A betegség magától gyógyul, de sokszor hónapok kellenek a normális állapot eléréséhez. Fontos a hormonszintek ellenőrzése, hogy az orvos időben észre vegye, ha a szubakutnak induló gyulladás krónikus gyulladássá változik. Ez a betegek negyedénél jelentkezik.

A krónikus gyulladás (Hashimoto-thyreoiditis) jellegzetes tünete a pajzsmirigy megnagyobbodása (struma), és az alacsony pajzsmirigyhormon szint, melynek jellegzetes velejárója a hízás, az étvágytalanság ellenére, székrekedés, hajhullás, kopaszodás, száraz bőr, és a szexuális vágy csökkenése.


Diagnosztika vérből

Az orvos a beteg alapos kikérdezése után kézzel megvizsgálja, áttapintja a pajzsmirigyet. Ez után vérvételt rendel el. A vérben a pajzsmirigy hormonjainak szintjét, a pajzsmirigy munkáját irányító agyalapi mirigy hormont (TSH, tireoid stimuláló hormon) szintjét, és bizonyos ellenanyag szinteket, illetve gyulladásra utaló paraméter szineteket néznek(FVS, CRP, vörösvértest süllyedés). Krónikus gyulladás esetén bizonyos antitestek támadják meg a pajzsmirigy sejtjeit. Ha ezek megjelennek a vérben, a diagnózis egyértelművé válik.


A gyógyulás felé

Az akut gyulladást a kórokozóra irányuló célzott csapás jelenti – bakteriális fertőzés esetén antibiotikum adása célszerű. Ha a gyulladás magas hormonszinttel jár, bizonyos panaszok gyógyszeres tüneti kezelése lehetséges. Ha a gyulladás az alacsony hormonszint fázisába lép, hormonpótlással segít az endokrinológus. Krónikus gyulladás esetén az állandó hormonpótlás segít. A hormonszintet pajzsmirigy gyulladás esetén rendszeresen ellenőrizni kell, akkor is, ha a beteg jól érzi magát.