Pajzsmirigy műtét

A megnagyobbodott vagy göbös pajzsmirigy sok kellemetlen tünetet, sőt, akár életet veszélyeztető állapotot is okozhat. Ha időben kivizsgáltatja, és elindítja a kezelést, azzal visszaszerzi eredeti egészségét, életminőségét és megszabadul a pajzsmirigy megnagyobbodás okozta panaszoktól és veszélyektől. Ha a gyógyszeres vagy izotópos kezelés nem vezet javuláshoz, a műtét a leghatékonyabb megoldás. A pajzsmirigy kritikus elhelyezkedése miatt az operációt - viszonylagos egyszerűsége ellenére - kizárólag nagy számú műtétet elvégzett, pajzsmirigy műtétekre specializálódott szakemberrel ajánlatos elvégeztetni.


Strúma? Golyva? Pajzsmirigy megnagyobbodás!

A pajzsmirigy megnagyobbodását strúmának vagy golyvának nevezzük. Az állapot járhat pajzsmirigyhormon-túltermeléssel, de néha alulműködést tapasztal az orvos. A túltermelésre a következő tünetek utalnak: idegesség, hasmenés, előredülledő szemek, kézremegés, fogyás. Az alulműködésé éppen ellenkezőleg: fáradékonyság, hízás, székrekedés, koncentráció képesség csökkenés, száraz bőr, nőknél menstruációs zavarok.  A strúma okozója lehet jódhiány, autoimmun betegség (Basedow-kór), de állhat a háttérben gyulladás vagy jó- illetve rosszindulatú daganat. A megnagyobbodott pajzsmirigy nyomást gyakorolhat a légcsőre, a nyelőcsőre, eltolhatja a körülötte található szerveket, a hangszalagot ellátó ideg bénulását okozhatja. Légzési, nyelési és hangképzési nehézséghez vezethet. Ha a göb a mellkasban található, a szívközeli ereket is nyomhatja. Ha a szövettan rosszindulatú daganatot jelez, teljes mértékben indokolt az eltávolítás.


Részben vagy teljesen?

Ha csak egy körülhatárolt részt kell eltávolítani, és arra számít az orvos, hogy a bent maradó szövet egészséges, és megfelelő mennyiségű hormont termel, akkor csak a beteg lebenyt távolítja el. Ha több göböt is talál, vagy a csomó rosszindulatú, a teljes pajzsmirigy eltávolításától várható a gyógyulás. Bármilyen helyzet álljon is fent, mindenképpen egy alapos pajzsmirigy vizsgálat előzi meg a beavatkozást.


Biztos kezekben

A pajzsmirigyműtét gyakorlott sebész kezében nagyon ritkán okoz szövődményt. Az operáció a beteg altatásával kezdődik. A sebész kis, keresztben futó metszést ejt a beteg nyakán, melyen át eltávolítja a beteg részeket. Ha mélyen a mellkasba húzódó pajzsmirigy göböt fedeznek fel, a nyaktól a szegycsont aljáig futó metszésre kerülhet sor, ha csak a mellkasbemenetbe ér a pajzsmirigy, a mellkas megnyitása nélkül sok esetben eltávolítható (pajzsmirigy daganat műtét). A sebész a kiemelt anyagot szövettani vizsgálatra küldi, ahol kiderül, hogy jóindulatú vagy rákos elváltozásról van-e szó. Az eredmény alapján sor kerülhet egy újabb műtétre, melynek során minden veszélyes szövetet eltávolítanak. A műtét ideje harminc perc és három óra között van.


MIVAT műtét

Minimál invazív videó asszisztált műtét (minimally invasice video assisted thyroid surgery). Ennek előnye a kisebb műtéti seb és a jobb kozmetikai eredmény. Ezenkívűl a műtét utáni fájdalom sokkal eviselhetőbb.


Gyors felépülés

A beavatkozás elvégzését követően egy-egy drént (steril elvezető csövet) vezetnek a sebbe, ez megkönnyíti a gyors gyógyulást. A dréneket a második - harmadik napon húzzák ki, a seb összezárásához használt kapcsot vagy varratot a műtétet követő héten kiveszik. Előfordulhat, hogy a seb húzódik, megkeményedik, de a műtét után négy - hat héttel általában már semmilyen gondot nem okoz, szépen gyógyul.


Rendszeres ellenőrzés

A páciens pajzsmirigyhormon-szintjét be kell állítani, ha esetlegesen az ép, bent hagyott sejtek nem termelnének elegendő hormont. Emiatt rendszeres találkozókat ajánlunk az endokrinológussal, és persze azt, hogy az orvos által megszabott gyógyszeradagoktól ne térjen el! Gyógyszerei egész életén át kísérik, ha figyel rájuk, megelőzheti a az alul-vagy túltermeléssel járó kellemetlen tüneteket.