Pajzsmirigy túlmüködés

Rendben, szinte mindenkinek fogynia kéne manapság – na de ennyit? Nem valami kellemes ez az állandó nyugtalanság, mehetnék, miközben könnyen elfárad az ember. Ellentmondásos, érthetetlen állapot, amit nem jó a zaklatott életmódra fogni. Mert gyógyítható. Pajzsmirigy túlműködésről van szó, melyet az endokrinológus biztosan meg tud gyógyítani!


Mi a pajzsmirigy túlműködés?

A pajzsmirigy a hormonális rendszerünk egyik legközismertebb szerve. Feltűnő helyen találjuk: a gége előtt. Megnagyobbodása látványos, hibás működése szinte minden szervünkre hatással van. Hormonjai (tiroxin és trijód trionin) az anyagcserénket befolyásolják, így szinte minden szervünkre hatnak, és befolyásolják a közérzetünket. A pajzsmirigyhormonok túltermelése (hipertireózis) kellemetlen tüneteket okoz, hatására az ember szinte kibújik a bőréből, mindig izgatott, ami a környezetét is megviselheti. De nem csak ez a baj. A túlzott hormontermelés hatása veszélyezteti életfontosságú szerveinket is, túlterheli a szívet, nehézlégzést okoz, és állandó kimerültséghez vezet.

Hasonló tünetekkel járó magas pajzsmirigyhormon-szint jelentkezhet a pajzsmirigy akut vagy krónikus gyulladása (tireoditisz) esetén, a kezdeti stádiumban. Ekkor nem túltermelés áll a háttérben, hanem a gyulladás miatt kiszabadul a sérült sejtekből az addig tárolt hormonmennyiség.

Valódi túltermelésről beszélünk, amikor a pajzsmirigy sejtjei túl sok hormont termelnek, mint a Basedow (Graves)-kór esetében, illetve túltermelő, "forró" göb esetén (adenoma, Plummer kór). Kórós hormontermelést okozhatnak bizonyos mérgező anyagok, vagy ártalmas mértékű sugárzás is.


Fogyás, izgatottság, szaladó pulzus

A túl magas pajzsmirigyhormon-szint nagyon kellemetlen tünetekkel jár. A tünetek erőssége természetesen függ a szervezet általános állapotától, érzékenységétől és az életkortól is. Előfordulnak olyan élethelyzetek, amelyekben az átlagostól eltérő hormonszint nem okoz problémát: ilyen a terhesség és a szülés utáni hónapok. A beteg egy-két hónap alatt 5-10 kilogrammot is fogyhat. Jellegzetes, hogy szapora a szívdobogás, még nyugalmi helyzetben, vagy alvás közben is. Ez sajnos azt eredményezi, hogy az amúgy edzett beteg egy kis megszokott cipeléstől, vagy lépcsőn járástól is kimerül, nehézlégzése lesz. Ez az állapot önmagában sem leányálom, hát, még ha előtérbe kerülnek a pszichés tünetek: a beteg folyton feszült, képtelen nyugton maradni, mindig menne, csinálna valamit. Éjjel sincs nyugta, felszínesen alszik, kimerülten ébred.

A duzzadt pajzsmirigy nyomást gyakorolhat a gégére. A beteg úgy érzi, gombóc van a torkában, nehezen nyel, sőt esetenként nehezen kap levegőt. Száraz bőr, hajhullás, izzadékonyság is jellemző. Nőknél menstruációs zavar léphet fel. Basedow-kór esetén az egyik vezető tünet a szem kidülledése, könnyezés, kettős látás. Szélsőséges esetben a szemhéj már nem tudja lefedni a szemgolyót. Ez az állapot a szem kiszáradásához, állandó gyulladásához vezethet. Ekkor pajzsmirigy specialista azonnali segítségére van szükség.


A pontos diagnózis

Ma már egy szakorvos sem elégszik meg pusztán a hormonszintek mérésével. A hormonszint- meghatározás persze nagyon fontos a diagnózis szempontjából, de általában további vizsgálatokra is szükség van. Nem mindegy, hogy gyulladás, autoimmun betegség, mérgezés, sugárterhelés, jódhiány vagy az agyalapi mirigy betegsége okozza a pajzsmirigy hormonok túl magas szintjét. Mindegyik esetben más úton kell gyógyítani a beteget. A diagnózis alapja a beteg alapos kikérdezése, vérvétel, amelynek során a pajzsmirigyhormonok mellett az agyalapi mirigy TSH nevű hormonjának szintjét, valamint bizonyos ellenanyagokat keresnek autoimmun folyamatok igazolására vagy kizárására. Kiegészítő vizsgálatként szükség esetén izotópos vizsgálatot végeznek (pajzsmirigy szcintigráfia), illetve a pajzsmirigy ultrahang vizsgálatát.


Végleges gyógyulás

A hipertireózis sok esetben néhány év ellenőrzött gyógyszerszedéssel véglegesen gyógyítható. Ha túlságosan nagyra növekedett a pajzsmirigy, vagy 3 centinél nagyobb göböt/göböket találnak benne, akkor műtétre lehet szükség. Köztes esetben a pajzsmirigy izotópos kezelése segít. Az izotóp elpusztítja az őt fölvevő sejteket, így csökkenti a hormontermelést. Műtétes vagy izotópos kezelés esetén előfordulhat, hogy a maradék ép szövet túl kevés hormont termel, átmeneti hormonhiány léphet fel, amit az endokrinológus megfelelő mennyiségű hormontartalmú gyógyszer szedésének előírásával hiba nélkül orvosolni tud. Esetenként előfordul, hogy a betegség kiújul. Ilyenkor felajánlják az izotópos kezelést vagy a sebészeti beavatkozást, hogy végleg meg tudjon szabadulni a beteg a tüneteitől.