Porckopás

Tünetei

A kor előrehaladtával a térdízület mozgásai erősen beszűkülnek és fájdalmassá válnak. A felkelést követően nehezen indul be a mozgás, majd egy rövid fájdalom nélküli periódus után ismét jelentkezik a fájdalom. Az erős fájdalom gyakran éjszaka is felébreszti a pácienst. A térdízület gyakran beduzzad, súlyos esetben deformálódik, sántítást okoz a járásban.

Okai

Elsődleges kopás esetén a tünet együttes oka az ízületi porcfelszínek elöregedése, állományuk mennyiségi és minőségi változása.
Másodlagos kopás esetén korábbi ízület közeli sérülés, tengelyeltérés, anyagcsere betegségek, rendszer betegségek állnak a panaszok hátterében.
A porckopások kialakulásának mélyebb okai jelenleg még ismeretlenek, valójában a porcsejtek regenerálódásai képességének hiánya áll a háttérben.

Diagnosztika

A vizsgálat fizikai része az alábbiakból áll:
A végtag tengelyállásának vizsgálata:
  • Az ízület stabilitásának, az ízület mozgástartományának és nyomásérzékenységének a vizsgálata
  • A fájdalmas tartományok felderítése
  • Izmok vizsgálata
  • Ideggyógyászati, érsebészeti jelek vizsgálata
  • Szükség esetén röntgen felvétel és/vagy MR vizsgálat pontosíthatja a diagnózist.

Kezelés

Konzervatív (nem műtéti) kezelés: porcerősítők szedése, injekciós kezelés, fizioterápia, gyógytorna
Operatív (műtéti) kezelés: térdprotézis beültetés
Első lépés a fájdalom és a gyulladás enyhítése gyógyszerekkel. Az orvos nem szteroid jellegű gyulladáscsökkentőket ír fel ennek céljából. Egyes porcerősítő gyógyszerek szintén hatásosak lehetnek, az ízületbe adott hiarulonsav származékot tartalmazó injekciók szintúgy. Ezek a problémát ugyan nem oldják meg, de átmenetileg csökkentik a panaszokat és megállítják a rosszabbodást.
A műtéti megoldás a porckopásos esetek nagy részében idővel elkerülhetetlen, mégpedig ízületi protézis beültetése. Ennek során az ortopéd specialista a kopott porcfelszínt eltávolítja és a helyére fémből vagy műanyagból készült műízületet helyez.
A műtét utáni rehabilitáció speciálisan felépített gyógytornából és fürdőkezelésekből áll, amelyeket kezelőorvosával kell egyeztetnie. Az izomerő visszanyerése, az ízület mozgástartományának a visszaállítása hatékonyan rehabilitálja az operált térdízületet.

Porckopás

Artrózissal élni
A térdízületi porckopás sikeres kezelése esetén is jó megfogadni néhány életmódra vonatkozó tanácsot. Ha ortopéd orvosa javasolja, kezdjen sportolni, hiszen a térdízület védelmének egyik kulcsa az erős combizomzat. Az úszás és a kerékpározás segíthet. Szobabiciklizésnél nem szabad nagy ellenállást használni, terepkerékpározásnál pedig kerülni kell a szintkülönbséget.  A térízület kopása erőteljesebb a túlsúlyt hordó betegeknél. A megfelelő mozgás mellett az egészséges életmód, energiaszegény táplálkozás is segíti a gyógyulását mindenkinek, aki térdízületi problémákkal küzd. A további térdfájdalom elkerülése érdekében fontos, hogy megfelelő lábbelit hordjunk, mind a mindennapi életben, mind sportoláshoz. Ennek kiválasztásához kérje ortopéd orvosa tanácsát!

Térdműtét után
A térdsebészet ma már olyan eredményekre képes, amelyekről pár évtizede még csak álmodtak a térdfájdalommal élő betegek.  Ám a térdműtéttel még nincs vége a munkának. A térdprotézis beültetés után a térdspecialista további kezelést fog javasolni. A műtét után közvetlenül passzív térdmozgató géppel kezdik el a rehabilitációt. A térd lassú mozgatása a betegnek – bár ez meglepő, de - nem okoz fájdalmat.  Néhány nap múlva, amikor a térdműtét utáni seb fájdalma csökken, bevezetik az aktív térdízületi tornát, így elkerülhető az ízület mozgáskorlátozottsága.  A gyógytornász által betanított térdízület mozgató tornát érdemes a kórházból való távozás után is rendszeresen, naponta két alkalommal elvégezni. 

Munkatársak