Porckorong sérv

A csigolyák közti porckorongok több okból károsodhatnak. Ha a porckorong kiboltosul, és nyomást fejt ki az idegekre, komoly fájdalmat okozhat. Azonnal a műtőbe? Szerencsére nem eszik ilyen forrón a kását! Orvosunk az ön számára legjobb megoldást választja.

Gerincünk nyaki, háti és ágyéki csigolyákból áll, köztük rugalmas korongok helyezkednek el, ezért vagyunk ilyen hajlékonyak, ezért tudunk sérülés és fájdalom nélkül akár bukfencezni is – amíg egészségesek vagyunk. A porckorongok felfoghatók úgy is, mint a gerinc „lengéscsillapítói”. A porckorong külső része rostos porc, míg belül rugalmas, kocsonyás anyag helyezkedik el. Képzeljünk el egy töltött cukorkát! Sajnos az egyoldalú terhelés hatására előfordul, hogy a „cukorka” külső része megsérül, és a belül elhelyezkedő „töltelék” kibuggyan. A rostos burkolatból kitüremkedő rész pedig nyomást gyakorol az idegekre. A gerincvelőben idegrostok futnak az agy felől a nyakcsigolyákon át egészen a keresztcsontig. Érző és mozgató idegek nyúlványai haladnak a csatornában, és a megfelelő pontokon kilépnek, hogy elérjék azt a területet, amelyet információval látnak el, illetve onnan információt hoznak. Ezek a mozgató- és érző rostok. Porckorongsérv esetén a kitüremkedett porckorong részlet nyomhatja a kilépő rostokat, de a nyaki illetve háti gerincszakaszon magát a gerincvelőt is.


Fáj, zsibbad, nem mozog

A sérv előfordulása az ágyéki szakaszon a leggyakoribb, ennek az az oka, hogy a „derekunkat” terheljük legjobban életmódunkkal. Ugyanakkor a nyaki gerincen előforduló porckorongsérv sem ritka. A legkevésbé a háti szakasz veszélyeztetett. A tünetek annak függvényében jelentkeznek, hogy a sérv melyik szegmentumban jelentkezik, melyik idegrostot, vagy a gerincvelő melyik részét nyomja. Ha a kilépő idegek érintettek, a kar, láb fájdalma, zsibbadása jellemző, bizsergés vagy érzéskiesés jelentkezik. Ha a sérv  magát a gerincvelőt nyomja, derék- vagy hátfájás mellett a lábak, karok lesugárzó fájdalma, végtagok gyengesége, (részleges vagy teljes bénulása), esetleg  érzészavara jellemző. Sajnos előfordulhat a hólyag vagy a végbél záróizmainak gyengesége, ami inkontinenciához vezet, és a végbél és a nemi szervek érzéskiesése is. Ha a sérv a keresztcsontba nyúló idegrostokat nyomja, a húgyhólyag, végbél izmainak gyengesége mellett bénulást is okozhat a nemi szervek területén és a comb belső izmaiban.


Műtét: csak, ha nincs más megoldás

A porckorongsérv kezelése elsősorban konzervatív: vagyis mindent bevet a gyógyító team, a műtét elkerülésére.  Gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító, izomlazító gyógyszerek használata mellett gyógytorna, masszázs és más fizioterápiás eljárások hatására akár kimozdulhat, vissza is húzódhat a sérv, a fájdalom és tünetek elmúlhatnak. Ha ezek a módszerek egy-két hónap alatt nem érik el a kitűzött célt, szóba jön a porckorongsérv műtéti eltávolítása. Előfordul, hogy nincs idő egy hónapot várni, és nincs helye a mérlegelésnek. Ha a fájdalom kínzó és csillapíthatatlan, esetleg inkontinencia és bénulás jelentkezik, az orvos hamar a műtétet javasolja. A döntést természetesen a beteggel együtt hozza meg.

A műtét altatásban történik, egy pár centiméteres metszésen keresztül. A speciális, fejlett („minimal invazív”) technikának hála, igen kevés a szövődmény. A műtét után egy nappal a páciens  gyógytornász segítségével felkelhet, 2-3 nap múlva távozhat a kórházból.


Életmódváltás

Fontos, hogy a beteg a porckorongsérv műtétet követően  a gyógytornász által javasolt és betanított gyakorlatok segítségével rehabilitációs kezelésen vegyen részt. Ha a beteg túlsúlyos, a további gerincproblémák kialakulásának megelőzése érdekében érdemes megválni a súlyfölöslegtől, ebben dietetikus segítségét kérheti. A műtét utáni kontrollvizsgálaton orvosunk minden felmerülő kérdésére választ ad.