Raynaud-szindróma

Az ujjait néha nagyon hidegnek érzi, az ujjvégek elfehérednek, majd lilák, végül duzzadt pirosak lesznek, és ez az egész fáj és kellemetlen… Ijesztő és aggasztó tünetek, melyek többnyire ártalmatlanok, de előfordulhat, hogy súlyos kórhoz társulnak. Mutassa meg angiológusunknak!

 

A Raynaud-szindróma elég egyértelműen megállapítható, hiszen annyira látványos, és minden mástól különböző. Lehűlés vagy érzelmi túlterheltség, stressz hatására a beteg ujjai hidegek lesznek, pár percig látványosan, éles határral elfehérednek, majd egy-két perc múlva az ujjak színe lilára vált – erős fájdalom kíséretében, végül duzzadt és piros lesz, mint amikor kesztyű nélkül hógolyót gyúrunk. Többnyire a kéz ujjait érinti a betegség, mégpedig szimmetrikusan, de előfordul, hogy a láb is érintett. Hogy kizárólag a lábon alakuljon ki a jelenség, az nagyon ritka. Az ok az ujjak átmeneti vérellátási zavara. A vérellátást korlátozhatja például az, hogy a vér viszkozitása megnő: egy, a vérben keringő fehérje (krioglobulin) képes a hideg hatására kicsapódik, és elzárja a vér útját a kiserekben. A magas krioglobulin szint jelezhet daganatos betegséget, autoimmun betegséget, vérképzőszervi betegséget vagy vírusfertőzést.


Az orvosnál

Orvosunk először részletesen átbeszéli önnel tüneteit, egészségi állapotát, kérdéseket tesz föl életmódjáról, esetleges krónikus betegségeiről. Fizikai vizsgálatot végez (kéz, láb megtekintése, vérnyomásmérés), és különböző további vizsgálatokat rendel el. Vérvételt ír elő, hogy kizárja a gyulladást, felmérje a vér túlzott viszkozitásáért felelős fehérje mennyiségét, és kiszűrjön más lehetséges alapbetegségeket. A vizeletvizsgálat a vese, és áttételesen a tüdő érintettségét jelezheti. Az eredményekből kiderül, hogy önálló kórképről van-e szó – ez a primer vagy idiopátiás Raynaud betegség -, vagy valamely más betegség által kiváltott tünetről – ez a szekunder Raynaud betegség.


Hogyan segít az orvos?

Primer Raynaud-szindróma esetén tüneti kezelést írhat elő: krém használatával tartsa lágyan a bőrét, védje magát a sérülésektől (veszélyes munkákhoz hordjon védőkesztyűt), már ősszel hordjon kesztyűt, védje kezét a hidegtől. Jó, ha sokat mozgatja a ujjait, gyakorlatokat végez a vérkeringés serkentése érdekében. Gyógyszeres kezelésként értágítót írhat föl orvosa.

Ha a kivizsgálás alapján kiderül, hogy a Raynaud-jelenség egy háttérben induló krónikus betegség első tünete, akkor annak a betegségnek a gyógyítására kell összpontosítani. A szkleroderma nevű autoimmun betegséghez például nagyon gyakran társulnak a Raynaud-jelenség elemei. De lehet akár idegrendszeri probléma jele is (szimpatikus tónusfokozódás esetén az erek a kelleténél jobban összehúzódnak), de lehet mozgásszervi betegség melléktünete (Carpális alagút szindróma). Ha a vérben magas a krioglobulin szint, ez daganatos betegség, vérképzőszervi betegség, vírusfertőzés jele lehet. Ilyenkor az alapbetegség kezelése mellett plazmaferezissel vagy gyógyszerrel lehet a krioglobulin szintet csökkenteni.


Visszavárjuk

A primer Raynaud-szindróma tünetei életkorral gyakran csökkennek, a másodlagos Raynaud szindróma állapota viszont az alapbetegség kezelésének sikerességétől függ. Mindkét esetben fontos, hogy legalább évente találkozzon orvosával, és újra átbeszéljék az aktuális tüneteket, megtervezzék a további kezeléseket.