Szalagsérülések

Tünetek

  • Térdízületi duzzanat
  • Fájdalom
  • A térdízület instabilitása
  • Ízületek ropogása, roppanása

Szervezetünkben számtalan ízület található, amelyek a mozgásszerv rendszer alkotórészei. Nélkülük a testünk merev és rugalmatlan lenne. Ízületeink legfontosabb stabilizátorai az ízületi szalagok, szalagrendszerek. Ezen szalagok rendkívül nagy szakítószilárdságú, kollagén rostok által felépített szövetek. Segítik a csontvégek mozgékony, de mechanikailag biztonságos összetartását.A szalagrendszer nem megfelelő működése során instabil helyzet lép fel az ízületben, tehát az ízületek helyes működéséhez az ízület stabilitása elengedhetetlen.


Okai

  • A szalagsérülések mögött általános ízületi lazaság, veleszületett hajlam, genetikailag kódolt betegség is állhat.
  • Azonban leginkább baleset következtében alakul ki instabilitás, ennek oka a szalagok sérülése vagy rándulása vagy félficam, esetleg ficam.
  • A szalagok spontán módon soha nem szakadnak. A szalag szakadás mögött minden esetben egy – az ízületet ért stressz szituáció – rossz mozdulat, ütközés, esés áll.
  • A szalagok baleset során megnyúlhatnak, továbbá felléphet részleges vagy teljes szakadás, csontos kiszakadás is.


Diagnosztika

Fizikális vizsgálattal, speciális tesztetekkel bizonyítható a szalag sérülés, de MR vizsgálat is szükséges.


Kezelés

A szalagsérülések kezelése kétféleképpen történhet, konzervatív vagy műtéti úton.

Az oldalszalagok sérülését, a részleges szakadások és nyúlások kezelését konzervatív módon oldjuk meg, megfelelő térdrögzítőben 6 hétig rögzítjük az ízületet.

A keresztszalagok sérülése esetén, azaz teljes szakadás esetén legtöbbször műtéti megoldás (keresztszalag plasztika) javasolt. A szalag pótlása általában a szervezetünkből nyert ínnal pótolható.

Oldalszalag műtéti megoldásaként szalag varratot végzünk, ehhez a sérült szalag területét fel kell tárni, a csonkokat varratokkal egyesíteni, majd az ízületet rögzíteni.

A keresztszalagokat sérüléseket követően megvarrni nem lehet, ezért ún. keresztszalag plasztikát végzünk, melynek lényege, hogy a combizmok egyik inát eltávolítjuk és a sípcsonton, valamint a combcsonton képzett csatornába húzzuk be, ezáltal az ínból készített szalagot kapunk.

Felépülés térdszalag-nyúlás, kisebb sérülés után 

A konzervatív kezelés során nagyjából hat hétig térdrögzítővel korlátozzuk a térdízület mozgását. Ez alatt az idő alatt gyógyszeres fájdalomcsillapításra lehet szükség. Lehet szájon át adható nem szteroid gyulladásgátló, vagy a térdízületbe adott injekció. A felépülés, és a térdízület további védelme érdekében fontos a láb izmainak megerősítése, melyet gyógytornász útmutatása alapján végezhetünk.

Térdszalag műtét után 

A térdszalagszakadás műtéti megoldása ma már nem okoz nehézséget az ortopédsebésznek. Ám ez komolyabb beavatkozásnak számít, nem pattanhatunk le elégedetten a műtőasztalról. A műtét után a sebgyógyulásig az érintett végtagot nyugalomban kell tartani, csak a gyógytorna-gyakorlatok végzésének idejéig szabadítjuk föl. A jegelés segít a térdízületen kívül keletkezett vérömleny felszívódásában, és csökkenti a fájdalmat. Nem szteroid fájdalomcsillapítók használata is javasolt ilyenkor. Kezdődhet is a gyógytorna. Az első nap főként izometriás gyakorlatok végzése ajánlott. Ez azt jelenti, hogy az izmainkat megfeszítjük, anélkül, hogy a végtagot behajlítanánk. Ezután 30 fokos szöget nem meghaladó mozgatás is szóba jöhet, de csak szakember irányításával. Térdszalag szakadás műtét után a második naptól felkelhetünk, de csak akkor, ha mankó tehermentesíti a lábat. Gyógytornászunk lassan fokozza a végtaghajlítással járó gyakorlatok intenzitását, és a hajlítás szögét. 10-14 napig az érintett lábat nem terhelhetjük, majd ezután 4-6 hétig olyan rögzítést ír elő az ortopéd szakorvos, amely korlátozott mozgást tesz lehetővé, de még védi a térdízületet.

Térdműtét után a beteg – ha irodai munkát végez – 4-6 hét múlva térhet vissza munkahelyére. Könnyű fizikai munkát 3-4 hónap múlva végezhet, míg nehéz fizikai munkát 4-8 hónap múlva. Kerékpározni – sík terepen – a 8. héttől lehet, úszni a 12. héttől. Térdkímélő sportokat 6-8 hónappal a térdszalag műtét után, míg a térd szempontjából kockázatos sporttevékenységet 8-10 hónap múlva végezhet újra a beteg.

Munkatársak