Táplálkozási tanácsok várandósság és szoptatás alatt a TritonLife szakorvosától

Számos tévhit kering azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem szabad fogyasztani várandósság és szoptatás alatt. A kulcs – dr. Horváth Rita, a TritonLife szülész-nőgyógyásza szerint – abban rejlik, hogy sok mindent lehet, ám mértékkel. 

Az egyik leggyakoribb tévhit, hogy ebben az időszakban kettő helyett kell enni. Igaz, hogy terhesség és szoptatás alatt kis mértékben növekszik az energiaszükséglet, de ez az első trimeszterben körülbelül 6–7 százalék, ami naponta plusz 150 kalóriát jelent, a második-harmadik trimeszterben pedig 15 százalék, ami körülbelül 300 kalóriával egyenlő. Ez tehát nem olyan szignifikáns növekedés, nincs szükség az ahdagok duplázására – kezdi dr. Horváth Rita, aki hasonló gyakorisággal találkozik a fűszerek kapcsán megjelenő hiedelmekkel.

Nagyon nagy mennyiségben fogyasztva lehetnek olyan fűszerek, amik akár veszélyesek is lehetnek, de az nem az a volumen, ami a hétköznapi főzésre jellemző. Ilyen például a szerecsendió, a fahéj és a fokhagyma. Kismértékben ezek nem okoznak panaszt. Az örökérvényű igazság várandósság és szoptatás alatt is az, amit igazából mindenkinek érdemes lenne szem előtt tartania: táplálkozzunk egészségesen, kiegyensúlyozottan, színesen! Zöldségek, gyümölcsök, teljes kiőrlésű kenyérfélék és sovány húsok legyenek a tányérjainkon.

Mindehhez remek kiindulópont lehet a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége által elkészített táplálkozási ajánlás, az úgynevezett Okostányér®.

Szezonális és helyi termékek

A szülész-nőgyógyász rámutatott, hogy a zöldségek közül a minél színesebbeket érdemes választani, hiszen azoknak magas az antioxidáns- és vitamintartalmuk. És amennyiben lehetséges, próbáljuk előnyben részesíteni a szezonálisan elérhető, helyben termelt zöldségeket, gyümölcsöket.

Ami a közelünkben terem, azt sokkal kevesebb tartósítószerrel és egyéb kezeléssel látják el, a távoli országokból érkező zöldségek, gyümölcsök helyett tehát érdemes helyi finomságokban gondolkodni. Télen természetesen ez sokkal nagyobb kihívás, de ha választhatunk egy messziről érkezett mangó és egy magyar alma között, akkor a másodikat iktassuk be nagyobb gyakorisággal az étrendünkbe! Az viszont bármelyik verzió esetén aranyszabály, hogy alaposan meg kell mosni, hiszen a várandósság során sokkal érzékenyebb a szervezet – hívja fel a figyelmünket a szakorvos, aki az élelmiszer-higiéné kapcsán a pasztörizálatlan tejtermékekre és a nyers fogásokra is kitér.

Miket kerüljünk el?

Várandósság alatt nem javasolt pasztörizálatlan tejtermékeket (például friss, lágy sajtokat) fogyasztani, illetve a nyers hal, a nyers hús és a nyers tojás is teljesen elkerülendő. Emellett az ivóvíz minőségére is fontos hangsúlyt fektetni, például ha valaki elutazik itthonról, akkor inkább a palackozott vízre essen a választása. Míg a szigorúbb élelmiszer-higiéné inkább csak a terhesség idejére érvényes, addig az egészségtudatos étrendet már a fogantatást megelőzően fontos szem előtt tartani.
A palackozott víz kapcsán felmerülhet a mikroműanyagok kérdésköre. Ezek ugyanis a műanyag palackban lévő vízzel együtt bejuthatnak a szervezetünkbe, és ártalmasak lehetnek a hormonrendszerünkre. Keressük tehát a BPA-mentes palackban árusított ásványvizeket!

Mikor keressünk fel dietetikust?

Amikor megkívánunk valamit, érdemes megállni egy pillanatra, és végiggondolni, hogy az vajon tényleg jó-e nekünk. A végeláthatatlan édességfogyasztás, nassolás például felesleges kalóriákat jelent, tehát fontos tápanyagokat nem igazán tartalmaznak ezek az ételek, viszont rengeteg szénhidrátot viszünk be velük. Egy bizonyos idő elteltével valószínűleg hízást fogunk tapasztalni – mondja dr. Horváth Rita, aki a kis étkezésekre ómega-3 zsírsavakban gazdag olajos magvakat (például néhány szem diót, mandulát) javasol, akár gyümölcs kíséretében.
Szélsőséges táplálkozás, válogatás, ételintolerancia, ételallergia, illetve betegségek (például terhességi cukorbetegség) esetén mindenképp keressünk fel egy dietetikus szakembert, aki személyre szabottan összeállítja a legmegfelelőbb étrendet! Ha például valakinek tejfehérje mentesen kell étkeznie, akkor a dietetikus segít abban, hogy hogyan tudja fedezni a fehérje- és kalciumszükségletét. 


A szélsőségesebbnek számító diétákat (például az időszakos böjtölést vagy a paleo étrendet) érdemes kerülni, a gyógyszerek, táplálékkiegészítők és gyógynövények témaköréről pedig mindig konzultáljunk kezelőorvosunkkal! Az abszolút tiltólistás dolgok között pedig megemlíteném a kábítószereket, az alkoholt és az energiaitalokat, a kávéfogyasztásunkat pedig érdemes maximum két kávéban meghatározni.

Mértékkel, szélsőségektől mentesen – szoptatás alatt is

A szoptatás ideje alatt nagy az egyéni változékonyság abban, hogy melyik kisbaba mire és mekkora mértékben érzékeny. Vannak, akik szinte semmire sem érzékenyek, és vannak, akik számos dologra. Ezért azt szoktuk javasolni, hogy első körben a puffadást okozó ételekkel (például a hüvelyesekkel és a káposztával) érdemes vigyázni, de ez nem azt jelenti, hogy ezeket teljesen ki kell zárni az étrendből. Ki kell tapasztalni, hogy melyik okoz valóban hasfájást – ezt a kisbabánk sírással jelzi nekünk.

A fűszeres ételeket is megemlíteném ebben a kontextusban, hiszen a kifejezetten erős ételek fogyasztásával is óvatosan kell bánni szoptatás alatt. Itt szintén a mértékletesség és a szélsőségek elkerülése a két legfontosabb kulcsszó. Aki viszont szereti a csípőset, egy keveset igenis fogyaszthat belőle – zárja gondolatmenetét a szülész-nőgyógyász.