A leggyakoribb urológiai problémák, amelyeken segíthet a szakorvos

Kellemetlen, szemérmességünkbe ütközik vagy tabuinkat feszegeti - többek között ezért is fordul elő, hogy számos urológiai panaszt inkább elszenvedünk csendben, legalábbis amíg életminőségünket nem rontják jelentősen. Pedig egy urológiai vizsgálat aligha kellemetlenebb jónéhány más vizsgálatnál, ugyanakkor eredményesen segíthet jobban lenni, illetve megelőzni komolyabb bajokat. 

Idült hólyaghurut, a prosztata jóindulatú megnagyobbodása vagy prosztatagyulladás, húgyúti gyulladások, fejlődési rendellenességek, veseelégtelenség vagy kő - ezek a leggyakoribb panaszok, melyeken az urológus segíthet. 

 

Húgyúti szervek gyulladásos megbetegedései

A húgyúti szervek gyulladásos megbetegedése alatt a kiválasztó szervrendszer valamely részének a gyulladását értjük. Tünetei sűrű vizelési inger és vizeléskor megjelenő fájdalom, zavaros vizelet, esetleg láz és alhasi fájdalom lehetnek. A fertőzést leggyakrabban a bélflórában fellelhető baktériumok okozzák.

Gyakran a fertőzés az alsó húgyutakról terjed a felső irányába, de előfordul, hogy a véráram felől érkezik a gyulladás. Előfordulása jóval gyakoribb a nőknél, mint a férfiak esetében, sokan közülük visszatérő fertőzésektől szenvednek. Ennek oka a nők rövidebb húgyvezetéke, a nemi élet, a családon belüli megbetegedés, a vesekő vagy egyéb elzáródás vagy az immunrendszert gyengítő krónikus betegségek.

 

Prosztata betegségek

Jóindulatú megnagyobbodás, akut és krónikus prosztata gyulladások. A legváltozatosabb vizelési nehézségek, különféle testrészekbe kisugárzó fájdalmak, gyulladások esetében láz - ezek a prosztatabántalmak tünetei.

A prosztatabetegségek specialistája a szakmában töltött évtizedek, az általa követett iskola és az alkalmazott különleges szemléletmód alapján képes különlegesen jó eredményeket produkálni a betegség gyógyításában. 

 

Fejlődési rendellenességek

A fejlődési rendellenességek 40%-át a húgyúti és nemi szervek fejlődési rendellenességei teszik ki. Gyakoriságukon kívül rendkívüli változatosságot mutatnak. Megnyilvánulhatnak a vesék számában, szövetében, alakjában, elhelyezkedésében. Igen gyakran tünetek nélkül jelentkeznek, előfordul, hogy hosszú éveken át vagy akár az egész életben nem derül fény rájuk. Mivel a vese páros szerv, így akár az egyik vese is ellátja a funkcióját, amennyiben az egészséges. Vannak azonban olyan fejlődési hibák, amelyek előbb utóbb tünetet produkálnak és azonnali orvosi beavatkozást igényelnek.

 

Húgyúti kövesség

A leggyakoribb urológiai betegség a húgyúti kövesség. A népesség 3-5%-a szenved tőle. Normális esetben a szervezetből kiürülni készülő ionok és vegyületek egy része az anyagcsere végtermékeivel együtt a vizelettel távozik. A kőképzésre hajlamos, sókkal túltelített vizelet, vagy a kőképződés természetes gátlóinak hiánya azonban azt okozza, hogy ezek a sók kristályos képződményekké (kalkulusz) válnak a húgyutakban és tüneteket produkálnak.

A kövek mérete, kémiai összetétele, száma, keménysége rendkívüli változatosságot mutat és egymástól merőben eltérő panaszokat okoz. Ezen tényezők függvénye az, hogy az urológus orvos milyen diagnosztikai eljárást, terápiát alkalmaz és milyen javaslatokat ad a kiújulás megelőzéséhez.

 

Urológiai daganatok

A prosztata jóindulatú megnagyobbodása szinte élettaninak számító folyamat, kevésbé betegségnek, sokkal inkább állapotnak nevezhető. Valójában a prosztatát alkotó sejtek növekedéséről van szó, nem pedig a szerv megnagyobbodásáról. Megelőzése és különböző stádiumú kezelése visszaadja a férfi életminőségét, gátat szab a folyamat rosszabbodásának.