Visszér: mikor van szükség műtétre?

A TritonLife Magánkórházakban a visszérműtéteket egynapos sebészet keretében végezzük, mely során néhány napos lábadozás mellett visszérproblémái megszűnnek, lába ismét egészséges és esztétikus lesz. A hatékony gyógyulás titka a pontos diagnózis és a kis megterhelést jelentő egynapos műtét. 

 

A billentyűk állapotának diagnózisa: hogyan történik a vizsgálat?

Alapos manuális és műszeres vizsgálattal beazonosítjuk a szükséges visszér műtét típusát. Figyelmesen kikérdezzük panaszait, korábbi betegségeit, műtéteit. Ezt követően álló helyzetben megvizsgáljuk és megtapintjuk a kitágult vénákat. Ezután fekvő helyzetben a mélyvénák és a felszíni vénák közötti billentyű állapotát vizsgáljuk meg egy ultrahangos készülékkel (Doppler), amely eredménye eldönti, hogy pontosan mit is kell majd operálni.

Amennyiben a fő felszíni vénák billentyűje ép, akkor csak a tágult mellékvénákat kell majd eltávolítani. Ha azonban a billentyű károsodott, akkor egész hosszában el kell távolítani a fő felszíni vénát, valamint a tágult mellékvénákat is. Természetesen az eltávolított vénák szerepét teljes egészében átveszik a megmaradó vénák.

Érdemes tudni, hogy a kis mellékági visszerek tágulatai, az úgynevezett pókháló visszerek csak esztétikai problémát okoznak. Ezek injekciós kezeléssel nagyrészt eltüntethetők.

 

Miért alakul ki visszér? 

A visszér betegség az alsó végtagon a vénás rendszer egyes szakaszainak a tágulata. Kialakulását örökletes, valamint életmódbeli tényezők is befolyásolják, ám a visszér betegség alapvető oka a mélyvénás rendszert összekötő vénák billentyűinek a hibája. Ezek a billentyűk normál esetben csak a mélyvénák felé engedik a véráramlást, de ha nem záródnak tökéletesen, akkor az áramlás megfordul, és a felszíni vénák felé irányul.

A mélyvénákban lévő nagyobb nyomás a gyengébb falú felszíni vénákba tevődik át, és fokozatosan kitágítja azokat.

 

Kezelési lehetőségek

A visszér gyógyítása számos módon történhet, a megfelelő terápia kiválasztása nagyban függ a páciens állapotától. Általánosságban a kezelés első lépéseként a vénákba jutó vér áramlásának megfelelő biztosítását kell előtérbe helyezni. Második lépésként a vérrögképződés kockázatát kell minimálisra csökkenteni, véralvadásgátlók és gyógytorna segítségével. Továbbá egészséges ételek és italok fogyasztásával és rendszeres mozgással az elgyengült érfalak megerősíthetők, így enyhítve a visszeresség tüneteit.

Amennyiben az értágulás súlyossága megköveteli, vagy a pácienst esztétikai okokból zavarja a lábában kialakult visszeres állapot, úgy lehetséges a kezelés műtéti úton való végrehajtása is.

A szklerotizációs eljárás során a hajszál és seprű erek okozta panaszok szüntethetőek meg. A beavatkozás során egy ampullából egy speciális anyagot fecskendeznek a hajszálerek közé, ezáltal az erek teljesen elzáródnak és a vér az egészséges érfalon keresztül folyhat tovább.

 

Miért kell műteni?

A kitágult vénákban a véráramlás lelassulása miatt a lábakban pang a vér, emiatt oxigénhiányos állapot alakul ki, főleg egy helyben álláskor. Ez az oxigénhiány okozza a visszér panaszait – fájdalom, végtagfeszülés, fáradtságérzés. A tágult visszér betegségei trombózis, gyulladás lehetnek, a későbbiekben a bőr rossz vérellátása miatt a végtagon ekcéma, fekély is kialakulhat.

A kialakult visszér tágulat magától nem gyógyul meg, a folyamat idővel rosszabbodik. Az időben elvégzett operáció elejét veszi az idő múlásával bekövetkező súlyosabb következményeknek. Kezdődő visszér tágulat kezelésére szóba jön a különböző fokozatú kompressziós harisnyák viselése, ám ez nem gyógyítja a visszér betegséget, csak lassítja a folyamat romlását. Kifejlődött visszér betegség esetén kizárólag műtéttől várható a gyógyulás.

 

Visszérműtét metszéssel

Az egynapos sebészet keretében elvégezhető műtét alacsony megterhelést jelent a szervezetnek. 

Apró metszésből (5-15mm) eltávolítható a törzs, a mellékágak pedig szúrt sebekből húzhatók ki. A páciens a műtét után néhány órával távozhat a kórházból, és körülbelül 1 hét múlva visszatérhet a munkába is. 

Az érsebészeti beavatkozások mindegyike egy napon belül elvégezhető és teljesen fájdalommentes. A lábadozási periódus hosszúsága a pontos diagnózistól, illetve a választott műtéti eljárástól függően változó. Szakorvosaink legfőbb célja az Ön mihamarabbi, kellemetlenségektől mentes gyógyulása.

A hagyományos visszér műtétet általában altatásban végzik kezelőorvosaink. A műtét során a problémás erek eltávolításra kerülnek a betegből, majd egy lábadozó időszakot követően a kezelés varratszedéssel zárul.

 

Lézeres visszérműtét

lézeres visszérműtét alatt - alapos kivizsgálás és érzéstelenítés után-, az összeszűkült erekbe az érsebész szakorvos egy szondát juttat, amely lézer segítségével összezárja a problémás ércsoportokat. 

Kórházunkban lehetőség van tovább az úgynevezett ragasztásos visszérműtétre is. Az eljárás során helyi érzéstelenítést követően egy speciális ragasztóanyag zárja el, illetve húzza össze az érfalakat. Ez a típusú beavatkozás nemcsak a leggyorsabb, hanem kisebb kockázattal is bír, mint a többi műtét.