Csák Miléna

Védőnő

Csák Miléna védőnő, szoptatási szaktanácsadó karrierváltóként érkezett az egészségügy területére, és hatalmas elhivatottsággal, odaadással nyújt segítő kezet az édesanyáknak, vagy ahogy ő szokta mondani, a baba-mama párosoknak. Nemzetközi laktációs szaktanácsadóként a folyamatos tanulásban hisz, szívügyének pedig az anyatejadás népszerűsítését tartja.

Teljes bemutatkozás

– Az első gyermekem születése indított el ebbe az irányba. Néhány napot a perinatális intenzív centrumban kellett töltenünk, és akkor döbbentem rá, hogy a szoptatás körül nem minden zajlik egyszerűen, sőt. Az eredeti végzettségem közgazdász, sokáig dolgoztam vendéglátásban, aztán a családi lovardánkat vezettem és lovasterápiákkal is foglalkoztam. A 30-as éveim és egyben az anyává válás pillanatai viszont egyértelműen az egészségügy felé sodortak, egyre tudatosabban ástam bele magamat a témába, és talán mondanom sem kell, hogy a második gyermekem születésekor már jóval felkészültebb, tudatosabb voltam – idézi fel a kezdeteket Csák Miléna, aki 2019-ben, a Semmelweis Egyetemen diplomázott védőnőként, és nemzetközi laktációs szaktanácsadói minősítést is szerzett (IBCLC – International Board of Lactation Consultant Examiners).
 

Hatalmas tanulásvágy, folyamatos nyitottság
 

– Már a tanulmányaim elején kikristályosodott számomra, hogy kórházi védőnőként szeretnék dolgozni, így nemcsak a szoptatásban, hanem sok minden másban is segíteni szeretném az anyukákat. 2022 nyarán csatlakoztam a TritonLife csapatához, ahol mind védőnőként, mind szoptatási tanácsadóként is tevékenykedem. Ez az a hivatás, amit tökéletesen a magaménak érzek – fejti ki a szakember, aki nemcsak közvetlenül szülés után látja el fontos tanácsokkal, gyakorlati segítséggel az édesanyákat, hanem később is, bármilyen felmerülő kérdés esetén segítő kezet nyújt.

Csák Miléna óriási tanulásvággyal rendelkezik, folyamatosan nyit az új – sok esetben nemzetközi – tudományos kutatások felé, sőt jelenleg egészségügyi mestertanár mesterképzésben is részt vesz a Miskolci Egyetemen. Mint mondja, számtalan olyan támogató terület van, ami arról szól, hogy jól induljon a baba-mama páros. – A másik dédelgetett álmom a doktori képzés elvégzése, ahol a témám kapcsán mindenképp az orális patológia vonalán gondolkodnék. Ám nemcsak a tudás megszerzése, hanem annak átadása is fontos számomra, legyen szó például a kórházban tartott, szoptatásra felkészítő oktatásokról, vagy épp a különböző konferenciákon történő előadásaimról.
 

Véget vetni a rossz berögződéseknek és tévhiteknek
 

A szakember mottója, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan! És ezt a napi gyakorlatban arra vonatkoztatja, hogy igyekszik felülírni a régi, rossz berögződéseket és azt a rengeteg tévhitet, ami az életkezdéssel kapcsolatban kering a köztudatban. – A szakmai berkeken belül felhalmozott tudást és az új tudományos eredményeket figyelembe véve szeretném egy kicsit megreformálni azt, ahogy az életkezdésről és a szoptatásindításról gondolkodunk. A szoptatás egy olyan biológiai norma, amelynek mérhetetlenül fontos szerepe van, megannyi pozitív hatással, és engem ez a hozzáállás mozgat minden nap.

Csák Miléna emellett a társszakmák felé is abszolút nyitott, legyen szó például az arcizom-letapadás miatti szopási képtelenségről. Emellett szívügyének tekinti a lenőtt nyelv problémakörét és az anyatejadás népszerűsítését, ami – a véradással ellentétben – még nem igazán van benne a köztudatban, pedig óriási segítséget jelent azoknak, akiknek erre szükségük van, például a koraszülött babáknak.
 

Tiszteletben tartva a kompetenciahatárokat
 

– A sikeres szoptatás kulcsa, hogy jól legyen mellre helyezve a kisbaba, és mi ehhez adunk gyakorlati segítséget. Odalépünk, és megmutatjuk, hogy hová tegye az édesanya a kezét, hogyan támassza meg a mellét, hogy segítse gyermekét, mire figyeljen, hogy jól legyen a kisbaba a mellen. Ezek adják a dolog velejét – foglalja össze a védőnő, aki azt is lényegesnek tartja, hogy mindig kompetenciahatáron belül maradjon, tehát ha például egy anyukában félelem van a szoptatással kapcsolatban, akkor nem ölti magára a pszichológus szerepét, hanem jó szívvel próbál olyan szakembert javasolni, aki segíteni tud a probléma-feldolgozásban.

Végül, de nem utolsósorban arról kérdeztük a szakembert, hogy a végeláthatatlan tanulási vágy megélése mellett mi az, amivel a szabadidejét legszívesebben tölti. – A gyermekeimmel – most 8 és 12 évesek – mindig kitalálunk valamilyen aktív programot, kirándulunk, fürdőbe megyünk, nyaralunk, a velük töltött idő a legfontosabb számomra. Emellett szívesen olvasok és írok, akár szakmai, akár könnyedebb tartalmakat.