Dr. Balázs Attila

Dr. Balázs Attila neurológus főbb szakterületei a stroke és a neuroszonológia. A kórházi ügyeleteken tapasztalt pörgés és a szakrendeléssel járó, felderítőbb jellegű munka egyaránt közel áll a szívéhez. 2003-ban költözött Erdélyből Magyarországra, először Miskolcon élt, majd 2011-ben költözött Egerbe. Több szakmai társaság tagja, kongresszusokon, gyógyszerkutatásokban, publikációk létrehozásában is gyakran részt vesz.

Először akkor fogott meg az orvoslás, amikor gyermekkoromban viszonylag sokat jártam kórházba, és kedves orvosok segítettek a gyógyulásban. Tetszett ez a kórházi miliő, és vágytam arra, hogy hasonló közegben dolgozhassak. Középiskolás koromban szintén erős érdeklődést mutattam az orvosi hivatás felé – idézi fel Dr. Balázs Attila, aki olyan szakmát szeretett volna, amellyel másoknak tud segíteni.

Egy Nagyszalonta környéki kis településen nőttem fel, az általános iskolát szülőfalumban végeztem el, majd Nagyszalontára jártam középiskolába, ahol az érettségi mellett állategészségügyi technikusi szakmát is szereztem. Számomra ez mégsem imponált, továbbtanultam egy hároméves fogtechnikai főiskolai képzésen. Nem árulok el nagy titkot azzal, hogy ez sem az én utam volt – folytatja a doktor úr, aki a kitérők után beiratkozott az általános orvosi szakra, a Nagyváradi Egyetemre.

Szerettem volna valami hasznosat tenni

Nagyon jó tanáraim voltak, nagy lendülettel oktattak minket. 2002-ben diplomáztam, majd másfél évnyi, nagyváradi tapasztalatszerzést követően áttelepültem Magyarországra. A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Központi Kórház és Egyetemi Oktatókórházban helyezkedtem el, hét évet töltöttem ott. Buzgott bennem a tettvágy, hogy az emberek fizikai jólléte mellett a szellemi-lelki egészséggel is foglalkozzak, így esett a választásom a neurológiára – mutat rá Dr. Balázs Attila, aki 2010-ben szakvizsgázott a Debreceni Egyetem Neurológiai Klinikáján.

Nem sokkal később, 2011-ben költözött családjával Eger városába. Ugyanebben az évben trombolízis végzéséhez szükséges tanúsítványt is szerzett. – Sok tapasztalatra tettem szert Miskolcon, de lakóhelyként sajnos nem vált be a város. Így esett a választásunk Egerre, hogy a család erdélyi tagjaitól se legyünk nagyon messze. Boldogok vagyunk a döntésünkkel. A Markhot Ferenc Oktatókórház és Rendelőintézet Neurológia Osztályán helyezkedtem el. Az osztályos munka mellett ügyeleti tevékenységet is folytatok. Emellett a mezőkövesdi szakrendelésen ultrahangfelvételeket is készítek.

Az őszinteséget tartom a legtöbbre

A TritonLife-ban elsősorban nyaki ér ultrahang kapcsán fordulhatunk hozzá, mely fontos részét képezi a speciális neurológiai kivizsgálásoknak. Legyen szó például fejfájásról, szédülésről, memóriazavarról, hangulatzavarról, egyes izombetegségekről, beszéd-, látás-, illetve hallásproblémákról vagy arcbénulásról, rengetegféle tünet esetén lényeges a nyaki ér ultrahang elvégzése.

A beteg-orvos kapcsolatban az őszinteséget tartom a legtöbbre. Dióhéjban úgy mondanám, hogy ne bolondítsuk a pácienseket! Természetesen sugalljunk pozitivitást, és személyre szabottan mondjuk el az információkat, de azok sose csorbuljanak! Legyünk megértőek a beteg panaszait illetően, és mindig az ő érdekét helyezzük előtérbe, ne pedig a saját allűrjeinket! – hangsúlyozza a doktor úr.

Család: ezek bepótolhatatlan idők

Ahogy a beteg sem csak a betegségével, úgy az orvos sem csak a hivatásával azonos. Akkor tudunk kiegyensúlyozottak lenni, ha több ponton van rögzítve az életünk. A munka mellett a többi fontos területet se hanyagoljuk el, se a családot, se az egészségünket! Tanulni kell azokat a készségeket, amik abban segítenek, hogy úgy legyünk egyben, hogy több darabban vagyunk – vallja a neurológus.

Szabadidejét legszívesebben feleségével és két gyermekükkel tölti, legyen szó közös tanulásról vagy kikapcsolódásról. Kulcsfontosságúnak tartja, hogy fizikailag is jelen legyen a családi életben, ahogy ő fogalmaz, ezek bepótolhatatlan idők. A közös programoknak látja is a hozadékát, erős a kötelék közöttük. – Túrázunk, biciklizünk, a természetközeli programok a kedvenceink. Emellett szeretek teológiáról, filozófiáról és szépirodalmat olvasni. Számomra az az eszményi ember, aki széles érdeklődési körrel bír. Én is ezt követem.