Dr. Bihari Katalin Prof. PhD

Neurológia

Prof. dr. Bihari Katalin Magyarországon (illetve a kontinentális Európában) elsőként alkalmazta a botulin toxin injekciós kezelést neurológiai tünetekre. "(...) számomra is hihetetlennek tűnt, hogy ilyen kiváló eredménnyel alkalmazhatóEzért 1985-ben elvégeztem egy tanfolyamot Londonban és 1986-tól Magyarországon is elkezdtem használni a betegek gyógyítására.  A fő érdeklődési köröm a szakmán belül mindig ez maradt, az évtizedek során jelentős tapasztalatot szereztem ezen betegségek (fokális disztóniák, homlokráncok és szarkaláb, krónikus migrén, fokozott hónalj izzadás, fokozott arc izzadás, stroke után kialakult felső végtagi spasztikus izomzat) kezelésében is" - meséli dr. Bihari Katalin.

Teljes bemutatkozás

1980-ban végzett a Semmelweis Egyetem Orvostudományi Karán. 1984 óta neurológus szakorvos, 1989 óta klinikai farmakológus szakorvos. 1994-ben szerezte meg az orvostudomány kandidátusa címet. 2013 óta a Bács Kiskun Megyei Oktatókórház neurológiai és stroke osztályának osztályvezető főorvosa vagyok, 2016-tól a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára.

1984-85-ben az Egyesült Királyágban, 1989-1991-ig az Amerikai Egyesült Államokban dolgozott. Londonban találkozott először ezzel a botulin toxin neurológiai alkalmazásával. "Akkor még számomra is hihetetlennek tűnt, hogy  ilyen kiváló eredménnyel alkalmazható" - meséli. "Ezért 1985-ben elvégeztem egy tanfolyamot Londonban és 1986-tól Magyarországon is (a kontinensen elsőként) elkezdtem használni a betegek gyógyítására.  A fő érdeklődési köröm a szakmán belül mindig ez maradt, az évtizedek során jelentős tapasztalatot szereztem ezen betegségek (fokális disztóniák, homlokráncok és szarkaláb, krónikus migrén, fokozott hónalj izzadás, fokozott arc izzadás pl. nyálmirigy műtét után, fokozott nyáltermelődés, nyálfolyás egyéb betegségekben (pl. Parkinson kór), stroke után kialakult felső végtagi spasztikus izomzat) kezelésében is" - tudjuk meg dr. Bihari Katalintól.

 

Botulinum toxin: megannyi beteg életminőségét javítja

Elég fiatal voltam ahhoz, hogy megtanuljak változásokat kezelni – hangsúlyozza a botulinum toxin injekció alkalmazásának hazai úttörője. Kis túlzással élve, szinte minden betegségre használható a botulinum toxin – vallja dr. Bihari Katalin, aki 2004 és 2013 között a veresegyházi Misszió Egészségügyi Központ orvosigazgatója volt. Ezt követően a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Neurológiai és Stroke Osztály osztályvezető főorvosa lett, így tehát 2013-tól már Kecskeméten is elkezdték a neurológiai rendellenességekkel küzdő páciensek botulinum toxin injekciós kezelését.