Dr. Csernus Sándor

Baleseti sebészettel indította, majd ortopédiával folytatta pályafutását Dr. Csernus Sándor. Tizenhat évet töltött Angliában, ahol több ezer operációt végzett, és ahol elsajátította azt a szemléletet, hogy a páciensekkel együttműködve, őket partnerként bevonva lehet igazán hatékonyan gyógyítani.

"A családom történeteiből tudom, hogy már egészen kiskoromban azt mondogattam, hogy orvos szeretnék lenni. Nagyon kedveltem a körzeti orvosunkat, és szerintem az ő pozitív példája inspirált arra, hogy ezt a hivatást válasszam"

– meséli Dr. Csernus Sándor, aki Gyöngyöspatán nőtt fel, érettségijét Gyöngyösön szerezte, majd a Debreceni Orvostudományi Egyetemen tanult tovább.

Jó tanácsok a Klinikán

"Az egyetemi tanulmányok előtt egy évig a gyöngyösi Bugát Pál Kórházban dolgoztam, mint műtőssegéd. Már ott megfogott a sebészet világa, akkor eldöntöttem, hogy sebészi szakmában szeretnék majd tevékenykedni. Mindez annyit finomodott a debreceni évek alatt, hogy kifejezetten a baleseti sebészet irányába fordult az érdeklődésem.

Rendszeresen bejártam az Ortopéd Klinikára, baleseti sebészeti ügyeletekbe. Az ottani doktorokat kérdezgettem, hogy mit tanácsolnak, hová érdemes elmenni dolgozni"

– idézi fel Dr. Csernus Sándor, akinek a székesfehérvári kórházat javasolták akkoriban. Oda is utazott, hogy érdeklődjön, van-e nyitott pozíció. Sikerrel járt, a baleseti sebészeti osztályon helyezkedett el.

Így kanyarodott az ortopédia és a protetika irányába

Ezt követően Dr. Csernus Sándor egy nemzetközi cég munkatársa lett, ahol termékspecialistaként – csípő- és térdprotetika területén – kamatoztatta tudását. Szakmai támogatást nyújtott azoknak a kórházaknak, ahol a cég termékeit használták.

"A munkahelyváltáskor egy nagyon alapos képzésben részesültem, és ez fordított engem az ortopédia és a protetika világa felé. Elutaztam Angliába – először két hétre –, ahol a protetika összes lényeges elméleti és gyakorlati kérdését átvettük. Egy évvel később még egy hétre odarepültem, akkor pedig a revíziós protetikát tanulmányozhattam. A cégen keresztül külföldi kongresszusokra is jártam, újabb és újabb inspirációk értek" – hangsúlyozza Dr. Csernus Sándor, aki később megragadta a lehetőséget, és Angliába költözött.

Szakmai vezető és látogató professzor

Az ott töltött 16 év alatt neves kórházakban dolgozott, nagyon nagy esetszámban végzett műtéteket, hatalmas rutinra tett szert. Munkahelyei közül két kórházban ortopéd szakmai vezető, vagyis lead consultant volt.

"Az évek során egy indiai egyetemmel is kialakítottam munkakapcsolatot, 2012 és 2019 között rendszeresen jártam Indiába előadni, ahol látogató professzori címmel tiszteltek meg. A koronavírus-járvány ezt egyelőre parkolópályára tette" – teszi hozzá a doktor úr.

Angliai tapasztalatok itthoni alkalmazása

Dr. Csernus Sándor 2021 őszén költözött vissza Magyarországra, főként a családja miatt húzta haza a szíve. Ám valami nem változott: még mindig a csípő- és a térdprotetika, valamint a revíziós műtétek állnak hozzá a legközelebb. Főállásban az egri Markhot Ferenc Kórház Ortopédiai Osztályán dolgozik, havonta két alkalommal pedig ő vezeti a baleseti sebészeti ügyeletet.

"A beteg-orvos kapcsolatban a partnerség, a kölcsönös bizalom és tisztelet, valamint a megfelelő kommunikáció a legfontosabb. Angliában tanultam meg, hogy a beteget minden alkalommal be kell vonni a döntéshozatalba. Az én feladatom az, hogy elmondjam, milyen lehetőségek vannak a kezelésére, de a döntést közösen hozzuk meg. A gyógyulás kulcsa az együttműködésben rejlik"– mutat rá az ortopéd szakorvos, akit arra kértünk, emelje ki egyik kedvenc sikertörténetét.

Csípőprotézissel a hegyekben

"Gyakran szoktam emlegetni azt a 92 éves betegemet, akin csípőprotézis-műtétet végeztem. Szellemileg és fizikailag is nagyon fitt volt, az operációt követő második napon távozott a kórházból. A hathetes kontrollvizsgálaton megdicsértem, hogy milyen tökéletesen jár, mindenféle segédeszköz nélkül. Erre azt felelte: “Viccel, doktor úr? Most érkeztem haza egy egyhetes hegymászó túráról.” Büszkeséggel tölt el, hogy a műtét után öt héttel már a hegyekben túrázott."

Szabad levegő, kerékpár, irodalom

Végül, de nem utolsósorban arról kérdeztük a szakorvost, hogy mivel szokott feltöltődni. – "A családommal való időtöltés a legfontosabb. Sokat vagyok a szabad levegőn, van egy kutyám, akivel minden nap nagyokat sétálunk. Igazi stresszoldás ez, ahogy az is, amikor hazatekerek a kórházból, ugyanis biciklivel járok dolgozni. Szeretem a jó filmeket és a jó könyveket, Bulgakovtól, Rejtő Jenőn át, a modern amerikai írásokig mindenevő vagyok."