Dr. Demeter Miklós

Szülészet-nőgyógyászat
Teljes bemutatkozás

Dr. Demeter Miklós: Már hatévesen tudta, a gyógyítás a hivatása. A nőgyógyászati beavatkozások szinte teljes palettáját végzi Dr. Demeter Miklós szülész-nőgyógyász szakorvos a TritonLife Magánkórház Debrecenben. Tettrekészsége, empatikus és őszinte hozzáállása karrierútjának minden lépcsőfokán és mindennapjaiban is elkíséri.

Hatéves koromban döntöttem el, hogy orvos leszek. Édesanyámnak volt egy érfejlődési rendellenessége a karjában, amit sok helyen próbáltak operálni, de sajnos nem jártak sikerrel. Azt mondtam, hogy amikor felnövök, meg fogom gyógyítani. A rokonaim között nem volt orvos, keresztanyám azonban az egészségügyben dolgozott, szülésznő volt Nyírbátorban, a szülővárosomban. Mindenki támogatott a döntésemben – emlékezett vissza Dr. Demeter Miklós, aki a középiskolát már Debrecenben, a Kossuth Lajos Tudományegyetem Gyakorló Gimnáziumban végezte el.

Úgy gondoltam, hogy az egyetemre való felkészüléshez ott leszek a legjobb helyen. Tizennégy évesen természetesen nem volt egyszerű elköltözni otthonról, de erre egyáltalán nem úgy tekintek vissza, mint ami megviselt volna, sem a költözés, sem később az egyetemi felvételi tükrében.

Az örömmel vállalt kompromisszum

Az orvosláson belül eredetileg a sebészet, érsebészet irányába szerettem volna elindulni, de nagyon kevés ilyen lehetőség volt. Akkoriban oda lehetett jelentkezni, ahol hely volt. Úgy lettem szülész-nőgyógyász, hogy abban az évben megüresedett egy hely a Kenézy Gyula Megyei Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztályán, mert sajnálatos módon elhunyt egy kolléga. Sürgősen pótolni akarták a helyét, s engem vettek fel. Annak idején a Népjóléti Közlönyben meg kellett hirdetni minden állást, de ebben az esetben arra sem volt idő, hogy közzétegyék, így „csak” négyen jelentkeztünk erre a helyre – idézte fel a szülész-nőgyógyász szakorvos, aki örömmel vállalta ezt a kompromisszumot, hiszen a legfontosabbnak azt érezte, hogy műtétes, manuális szakmája legyen.

Élete más területeit is végigkíséri a manualitás: egykor sokat dolgozott édesapjával a mezőgazdaságban, például nem ismeretlenek számára az almaföldekkel járó munkák, s azóta sem ijed meg, ha a kezébe kell fognia egy szerszámot, vagy éppen otthon kell megjavítani valamit.

Az endoszkópos sebészet úttörőjétől tanult

A Kenézy Kórházban tehát a kezdetektől fogva dolgozom, s 2016 júliusa óta az osztályvezető-helyettesi feladatokat is ellátom. Az intézmény Magyarországon az első tíz között szerepel mind a szülések, mind a nőgyógyászati műtétek számát tekintve, így már sok mindent láttam, tapasztaltam. Emellett kiemelném, hogy olyan emberektől sajátíthattam el a szakma fortélyait, akik nemcsak hazánkban, de határainkon túl is elismert szakemberek.

Közéjük tartozik főnöke, Dr. Bacskó György tanár úr is, aki immár 16 éve vezeti az osztályt, és az endoszkópos sebészet (laparoscopia, hysteroscopia) úttörőjének számít Magyarországon.Ezeket a beavatkozásokat az elsők között kezdte meg a Debreceni Klinikán. Nekem mindenképp nagy segítség volt, hogy tőle tanulhattam, és örülök, hogy ő is úgy látta, van ehhez affinitásom.

Nyugodt szívvel ügyeletben

Az endoszkópos sebészet tehát Dr. Demeter Miklós szívügyének számít, így talán nem meglepő, hogy interjúnk során azt emelte ki emlékezetes eseményként, amikor először beválasztották a Magyar Nőgyógyászok Endoszkópos Társaságának vezetőségi tagjai közé.

A laparoscopia és hysteroscopia mellett az utóbbi időkben a nőgyógyászati daganatsebészet foglalkoztatja a legmélyebben. – Ez egy külön, ráépített szakvizsga lett nemrégiben. Ennek megszerzése után úgy gondolom, az lesz a dolgom, hogy – ahogy eddig is – a fiataloknak is továbbadjak mindent, amit eddig megtapasztaltam. Nyugodt szívvel leszek ügyeletben, tudván, hogy aki az én kezem alatt „nőtt fel”, szakmai hozzáértéssel tudja végigvinni, amit kell.

Őszinteség, alázat, szakmaiság

Dr. Demeter Miklós, amikor az orvos-beteg kapcsolatról kérdeztük, az őszinteséget emelte ki, mint követendő tulajdonság. – Az elmismásolással nem tudok azonosulni, én minden páciensemnek nyíltan elmondom, hogy mit találtunk, milyen esélyei vannak, és mit tudunk tenni. Szerintem ezt alapnak tekinthetjük, éppen úgy, mint az alázatot és a szakmaiságnak való megfelelést. Emellett, szerintem mindig meg kell adni a választás lehetőségét a páciensnek, tehát ismertetni kell a különböző kezelési formákat – osztotta meg velünk a szakorvos, akit családjáról és kedvenc kikapcsolódási formáiról is megkérdeztünk.

Pihenés: csakis aktívan

Két gyermekem van, kirepültek már a családi fészekből. A fiam Budapesten él, televíziós szerkesztőként dolgozik, főként a motorsportok terén járatos. A lányom a Cambridge Egyetemen szerzett diplomát, és jelenleg Londonban dolgozik. A mai technológia segítségével szerencsére jól működik a kapcsolattartás, és bár a saját lábukon állnak, én mindig elmondom nekik, hogy hozzám bármivel fordulhatnak – fogalmazott Dr. Demeter Miklós, aki le sem tagadhatná, hogy az aktív pihenés híve, hiszen imád vitorlázni és motorozni.

Arra törekszem, hogy ne a fotelben ülve pihenjek. Nem rég költöztünk kertes házba, melyhez egy kis medence is tartozik, így a ház körül tavasztól őszig lehet relaxálni. Jó pár éve kezdtünk el motorozni a párommal, Szicíliától Albániáig sok helyen jártunk már szervezett túrákkal. Emellett van egy középiskolai barátom, aki megfertőzte a nagyfiamat és engem is a vitorlázással, úgyhogy egy évben egyszer az Adriára is lemegyünk. Ezekkel igyekszünk feltöltődni.