Dr. Fekete István Dr. Fekete István Nőgyógyászat

NŐGYÓGYÁSZAT

Dr. Fekete István

Dr. Fekete István

Nőgyógyászat

NŐGYÓGYÁSZAT

Dr. Fekete István nőgyógyász hisz a szavak teremtő erejében

Segíthetünk-e a szavak erejével is a gyermekre váróknak? Előfordul, hogy igen. Dr. Fekete István szülész-nőgyógyász, endokrinológus szakorvos, meddőségi és endokrinológiai specialista a kezdetektől lelki támasza a kétségbeesett, babára vágyó pácienseinek, akik ettől megnyugodva gyakran várandósan térnek vissza a szakemberhez. Persze a pszichológia sokszor nem elég. A TritonLife Magánkórház debreceni központjának orvosa mesélt életútjáról és hivatásáról.

Gyerekkori álom megvalósulása az orvosi pálya?

Nem. Alapvetően humán beállítottságú családból jövök, orvos felmenők nélkül. A debreceni Tóth Árpád Gimnázium középiskolásaként csodálkoztam rá a természettudományok világára, és tanáraim ösztönzésére választottam ezt a pályát. A debreceni egyetemen szereztem meg az orvosi diplomámat; egyetemi éveim alatt érlelődött meg bennem a gondolat, hogy a nőgyógyászat felé orientálódom. Ebben szintén nagy szerepük volt az oktatóimnak, sőt, a női klinika akkori professzorai kimondottan a meddőség területe felé terelgettek, ezt a pályát szánták nekem.

Ön ezt megfejelte egy endokrinológusi szakvizsgával is. Ritka párosítás?

Igen, kimondottan kevesen rendelkeznek mindkét szakvizsgával, pedig úgy érzem, így van teljes rálátásom a szakmámra. Az endokrinológia és a nőgyógyászat szorosan összefügg egymással. A meddőség okainak felderítését endokrinológiai vizsgálatokkal is kutatjuk.

Egyre gyakoribb globális probléma a gyermektelenség. Mi állhat a háttérben?

A meddőség roppant tág fogalom. Számos oka lehet, az esetek harmadában soha nem derül fény a kiváltó okra. Viszont ott a kétharmad rész, ahol jól körvonalazható az ok; annak függvényében javaslom a további kivizsgálásokat, beavatkozásokat, kezeléseket. A vidéken gyógyító nőgyógyászok körében extrém ritka, hogy valaki a legújabb és legkorszerűbb vizsgálatokat kínálja a meddő pároknak. Például foglalkozom az ismétlődő sikertelen IVF-beavatkozás diagnosztikájának teljes palettájával, gondolok itt az implantációs ablak meghatározására vagy a méhüregi mikrobiom vizsgálatára, de említhetném a gyermektelenség kezelésében még új módszernek számító BEMER terápiát is. Persze a siker még így is nagyban múlik a nő életkorától, életmódjától, egészségi állapotától. És máris visszakanyarodtunk a kiváltó okokhoz: a meddőség nagyban megelőzhető lenne, ha a hölgyek nem átlagosan 31 évesen vállalkoznának először gyermekre, hanem jóval korában, mint mondjuk 20 évvel ezelőtt, amikor 24 évesen szültek. Az életkor előrehaladtával a szervezet számos problémát jelezhet: anyagcserezavar, inzulinrezisztencia, pajzsmirigy betegség, túlsúly, kimerülő petefészek-működés, vagyis a peteérés hiánya, valamint a polycisztás problémák jóval gyakrabban léphetnek fel. A dohányzás káros hatása evidens. Az élelmiszeripar kínálta minőség negatívan befolyásolja a termékenységet. És ne feledjük: nem meddő nőkről beszélünk, hanem meddő párokról! A férfiak egészsége ugyanolyan fontos, mint a párjuké. Náluk is szükséges az alapos kivizsgálás, urológiára, andrológiára küldjük őket.

Az érintett párok gyakran rájuk sütött bélyegként, olykor traumaként élik meg a sikertelen gyermeknemzést. Szakemberként gyakran a lelki oldallal is szembesülhet…

Igen, a síró pácienssel mindig nehéz, de ez az én szakmám velejárója. Másrészt könnyű a dolgom, saját pályámon biztonsággal mozgok, ismerem a lehetőségeket, tudok megoldást javasolni. Persze van olyan eset, amikor nincs teendő. Azt vallom, senkit nem szabad áltatni, bizonytalanságban tartani. Már az első találkozásnál tisztázom a párral, milyen esélyeik vannak, milyen keretek között mozoghatunk az esetükben. A beszélgetések során nyújtott lelki támasz, jótanács gyakran megnyugtatja a nőket, bizakodóvá válnak, mert van megoldás a bajukra. Ettől megnyugszanak, hazamennek, és várandósan térnek vissza.

Mit javasol a kevésbé szerencsés hölgyeknek?

Sok türelmet, kitartást. És főleg támogató társat kívánok nekik. Jó lenne, ha alaposabban tájékozódnának saját állapotukról, nézzenek utána mindannak, amit tanácsolok nekik. Például legyen mindenki számára egyértelmű, hogy a női ciklus közepén van a legnagyobb esély a teherbeesésre. Egészségkultúra terén van hová fejlődnünk.

Elhivatottság nélkül lehet ezen a pályán boldogulni?

Abban akarok hinni, hogy aki orvosi pályára lép, eleve a segíteni akarás vezérli; az anyagi oldal fontos, de másodlagos szempont számára. Egy újszülött világrajövetelénél segítkezni mindig is euforikus élmény volt számomra. Csakhogy egy idő után roppant fárasztó, örökös készenlétet kíván az orvostól, ezért ma már nem vállalok szüléseket. Viszont vannak olyan sikerélmények, amelyek óriási löketet adnak számomra. Például nemrég egy 48 éves nő adott életet kisbabájának, akire 12 évet várt. Egy másik páciensem 15 évnyi próbálkozás után egy éve lett édesanya. Addigra túl volt 10 lombikon, számtalan műtéten, méhen kívüli terhességen, vetélésen. 41 évesen sikerült szülnie.

Húsz évig dolgozott a debreceni női klinikán, majd váltott, és a Kaáli Intézet munkatársa lett. Emellett 15 éve sikeres magánpraxist visz – szintén a városban. Hogy jött a képbe a TritonLife Magánkórház?

Amikor az ország egyik legnagyobb reprodukciós klinikája véglegesen bezárt – hatalmas űrt hagyott maga után a meddő párok körében. Szerencsére azonnal jött a lehetőség, hogy tudásomat kamatoztassam a TritonLife Magánkórház Debrecenben. Ma már ott is működik meddőségi központ, általános nőgyógyászat, műtéti ellátás, mindehhez a professzionális szintű eszközfeltétel is adott. Éppen ezért a magánpraxisomba érkező hölgyeket is – további kivizsgálás és kezelések miatt – irányítom a TritonLife-ba. Így a hozzám Szabolcsból, Borsodból, Békésből, Bács-Kiskun megyéből, Hajdú-Biharból, sőt gyakran Romániából érkező ügyfelek jól járnak: a tudásom mellé a szükséges tárgyi feltételek is adottak számukra.

Mit csinál, ha éppen nem a hivatásának él?

Ma már igyekszem kevesebbet dolgozni, de nem mindig sikerül (nevet). A családdal töltött szabadidő kapcsol ki leginkább. Gyermekorvos párommal szívesen nézelődünk a régiségek között. Ha csak tehetjük, bóklászunk az Ecseri piacon; elvarázsolnak a régi bútorok, a régen élt mesterek gondos kezemunkája lenyűgöz. Fiaim 21 és 22 évesek, ők is orvosi pályára készülnek. Egyikőjük már házas, így ő már nem az én társaságomra vágyik a leginkább. Korábban a barátokkal szervezett terepjáró kalandtúrára eljöttek velem, mostanság más közös időtöltés körvonalazódik. Tavaly nyáron mindannyian megszereztük a vitorlás vizsgát. Idén is jó lenne néhány napot vitorlázással tölteni. Ilyenkor három kapitány van a fedélzeten, és én élvezem, hogy a háttérben maradhatok.

 

Hírlevél

Ne maradjon le akcióinkról, értesüljön első kézből újdonságainkról!

Tritonlife BLOG

Tovább a blogra
Visszahívást kérek