Dr. Herczegh Szabolcs

Dr. Herczegh Szabolcs: „A szeretet erejében hiszek”

A budapesti Dr. Herczegh Szabolcs szülész-nőgyógyász, endokrinológust mindig is a segíteni akarás vezérelte, ezért választotta 30 évvel ezelőtt hivatásul az orvosi pályát. Nemcsak szülésznek tartja magát, hanem olyan szakembernek is, aki a szeretet erejével fordul a nők felé. Azok felé, akikben hisz, és akiket végtelenül tisztel. Ismerjék meg a Róbert Magánkórház szakorvosát!

1991-ben szerezte meg általános orvosi diplomáját. Miért ezt a hivatást választotta?

Boldog vagyok, ha embertársaimon segíthetek, ebben az elmúlt 30 év alatt mit sem változtam. Egyébként a családomban nincsenek orvosok, műszaki értelmiségi közegbe születtem. Ilyen szempontból én voltam a család fekete báránya, de természetesen szüleim nem vették rossz néven a döntésemet. Egyetlen elvárásuk volt felém, az, hogy tanuljak, mert ez a dolgom.

A Semmelweis Egyetemen végzett, a szülész-nőgyógyász szakvizsgáját is itt tette le.

1997-ben szakvizsgáztam. Szép területet választottam a nők iránti tiszteletem miatt. Persze ezalatt már elhelyezkedtem a Honvéd Kórház belgyógyászati osztályán, ahol 2 évet töltöttem. Nem tartottam elég izgalmasnak ezt a területet, ezért váltottam, és a MÁV Kórház szülészeti osztályára kerültem. Marton István professzor irányítása alatt legendás időszak volt ez az osztály életében. Ő honosította meg itthon a bababarát szemléletet, az apás szülést, a rooming in fogalmát, vagyis, hogy a baba gondozását a kezdetektől nagyrészt az anya lássa el. Az akkori hazai szemlélethez képest ez óriási nyitást jelentett a világra, és nagyon szerencsésnek tartom magam, hogy ide kerültem. Tíz évet töltöttem itt, és a mai napig az ott látott, ott tapasztalt hozzáállás határozza meg a hivatásomat.

Hasonló a szemlélet a Róbert Magánkórházban is, ahol 2008 óta dolgozik.

A Szabolcs utcai Orvos Továbbképző, az István Kórház és a Schöpf-Merei Kórház után kerültem a Róbertbe. Közben szakmai tanulmányút keretében az USA-ban, az Arizona Madicopa Medical Centerben, illetve Bombayban, a Sir Hurkisondas Royal Hospitalban is megfordulhattam. Nagyon boldog vagyok, hogy a Róbert Magánkórházban lehetek, mert azt látom, hogy a fejlődés töretlen az intézményben. A mindenkori tulajdonosok törekednek az infrastruktúra fejlesztésére, az a céljuk, hogy minél jobb szolgáltatást nyújtson a kórház a betegeknek. A szülészeti osztályon megvalósított szemlélet teljes mértékben fedi az én ars poétikámat: a természetes szülést részesítik előnyben a hagyományos szülészeti értékek szem előtt tartásával. A gyöngéd születés, a szülő nő támogatása alapvető érték számomra is. Császárszülést csak akkor alkalmazunk, ha az elkerülhetetlen.

Miért jobb, ha a szülés természetes folyamatát éli meg az anya és a baba?

Mert olyan érzelmi és hormonális változások következnek be a szülés alatt, ami nagyon fontos az anya és a baba számára is, például az immunrendszer miatt. Bár az anya valódi csodát él át azzal, hogy természetes módon ad életet egy kis embernek, tény: vannak olyan várandós kismamák, akik pszichés okok miatt nagyon félnek a szüléstől – ami, valljuk be, roppant fájdalmas –, és képtelenek megszülni gyermeküket. Nem helyes, ha annak ellenére, hogy óriási félelemmel lép be a szülőszobára, a természetes szülést erőlteti rá az orvos. Ilyenkor marad a császár.

8 évvel ezelőtt megszerezte az endokrinológus szakvizsgáját is. Ezt miért tartotta fontosnak?

Minden nőt érint a hormonműködés, az endokrinológia pedig ezzel a területtel foglalkozik. Szükségszerűnek éreztem, hogy endokrinológusként is segítsem a nőket. Az endokrinológia belgyógyászati vagy szülészeti-nőgyógyászati irányból közelíthető meg. Azt tapasztaltam, ha az első valósul meg, akkor a betegség oldaláról foglalkozik az orvos a páciens hormonháztartásával. A szülész-nőgyógyász viszont a nő felől közelíti meg a problémát. Én preventív megközelítéssel állok hozzá, és előre gondolkodom: bizonyára tervez majd babát, ezért fel kell készíteni erre a szervezetét.

És mit lehet tenni, ha mégsem érkezik a várva várt baba?

Először is az okot kell megkeresnünk. Édesanyám kiváló példa volt számomra azzal, ahogy összetartotta a családot, de ezért azt is tudom, óriási teher hárul a nőkre. A 21. században minden nő elképzeléseihez mérten megvalósíthatja önmagát, de ez azt a veszélyt is magában hordozza, hogy a szakmai karrier miatt egyre többen 35 év fölött vállalják az első gyermeket. Ráadásul a média elhiteti a modern nőkkel, hogy 35-40 évesen is ráérnek szülni, hiszen egészségesek. Csakhogy ez a reprodukcióra nem igaz: a petefészekben ilyenkor már megindulnak a hormonális változások. Esetükben nem a szüléssel van gond, hanem magával a reprodukcióval. A felmerülő problémák a környezeti hatások miatt is megsokasodnak. Az ivóvíz, az étel, a levegő a szervezet számára nem tolerálható vegyi anyagokat tartalmaz, ami a termékenység esélyét rontja. De ne csak a nőknél keresgéljünk, a férfi egészséget is negatívan befolyásolja a környezet.

Mint például?

50 évvel ezelőtt a férfiak tesztoszteronszintje jóval magasabb volt, mint napjainkban. Ez a drámai csökkenés többek között a női hormonoknak köszönhető, ami például az ivóvízzel kerül a férfiak szervezetébe. Míg a nők a változókori menopauzával, a férfiak a tesztoszteronszint-csökkenést jelentő andropauzával szembesülnek. Azzal szoktam biztatni a babára váró nőket és párokat, hogy van remény, ne adják fel. Az orvos nem csak szülész: a szeretet erejével kell a hölgyek felé fordulnia, én ezt vallom. Az emberség és a szeretet közvetítésével dolgozom, és nagyon hiszek a nőkben. Nemrég egy 11. gyermekének életet adó, 42 éves anyánk volt, másnak a 10. lombikpróbálkozás után 40 évesen sikerült életet adni első gyermekének.

A Róbert Magánkórházban nőgyógyászati műtétekre is van lehetőség?

Igen, a Tritonlife-ban valamennyi szűrővizsgálatra és a szükséges korrekciós nőgyógyászati műtétekre is van lehetőség. A szülészeti osztályon azonban koraszülött-ellátásra nincs mód, ilyen esetben a babát az arra jogosult intézménybe szállítjuk. Egyébként a Róbert Kórház a kulcslyuksebészetnek is nevezett laporaszkópos sebészeti beavatkozásokat – az állandó fejlesztéseknek hála – kiemelkedően magas színvonalon végzi, mind az endometriózis-, mind a miómasebészet tekintetében.

25 éve magánpraxist is visz. Van ideje lazítani?

Számomra a család, a hivatás és a sport hármasa jelenti azt az egyensúlyt, ami valóban boldoggá tesz. Napi egy órát sportolok. A családi hátteremért mindennap hálás vagyok: két felnőtt lányom van, akik egészségesek, és édesanyjukkal boldogan élek együtt. Szakmailag elértem, amit akartam, szerencsére sokat dolgozhatok, ami számomra egyet jelent a segítségnyújtással. Szeretünk utazni, a hátizsákos túrák engem teljesen kikapcsolnak. Szívesen ismerek meg új kultúrákat, új embereket, akár évekkel előre térkép alapján megtervezem az úti célt. Örömmel mondom, hogy én egy valóban boldog ember vagyok!